На кои места по тялото се появява обривът на варицелата?

Доц. Мангъров отбелязва, че обривът на варицелата „еволюира“, т.е. развива се. „Първоначално се образуват малки петна, които се превръщат в пъпки, а после в мехурчета – обяснява той. – Съдържащата се в тях течност от бистра става мътна, те завяхват и накрая образуват коричка. Този процес се случва на 3-4 вълни в хода на заболяването. Обикновено на 7-ия – 8-ия ден от около 10-дневно боледуване, мехурчетата са се превърнали в корички“. Пъпките могат да се появят по всички части на тялото, но задължително изникват по окосмената част на главата, такава е особеността на варицелата. Специалистът отбелязва, че при някои деца може да се прояви само с няколко пъпки, но от тях със сигурност ще има по главата.

„Когато за първи път се сблъскваме с вируса на шарката, при някои хора той остава в латентно състояние в спиналните нерви – допълва доц. Мангъров. – Впоследствие, примерно при стрес, простуда или претопляне, вирусът може да се активира и да се наблюдава изявата на херпес зостер. В това състояние се наблюдава обрив като при шарката, но само по хода на съответните нерви. И понеже това са сетивни нерви, заболяването се съпровожда със силни болки“ – казва още доц. Мангъров.

в. „Доктор“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *