ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Половината от 80-годишните страдат от херпес зостер

Моля да поясните кои са симпто­мите на кожното заболяване херпес зостер и какви изследвания трябва да се направят, за да се уточни диагнозата?

Христо Канев – Видин

Херпес зостер се предизвиква от същия вирус, който е причина за вари­целата (дребна шарка), а локализация­та може да бъде по главата, тялото, крайниците.

Това е много често срещано заболя­ване, което се проявява със засягане на кожата и периферните нерви в опреде­лена зона от тялото. При първа среща с вируса се предизвиква заболяването ва­рицела, като това се случва най-често в детска възраст. След боледуването имунната система потиска вируса, но той остава скрит в неактивно състоя­ние в структури на периферните нерви на тялото и при определени условия има възможност да се реактивира.

Това е най-често резултат от спад в активността на имунната система спрямо този вирус и като следствие се развива заболяването херпес зостер.

Спадът на имунитета срещу вируса е най-често резултат от стрес, тежко заболяване, медикаменти, йонизираща радиация, напреднала възраст.

Смята се, че около 50% от хората над 80 години могат да получат херпес зостер. Заболяването започва обик­новено със стрелкащи силни болки в определена зона на тялото, като бол­ките могат да се усещат в мускулите. Повърхността на кожата,може да бъде също болезнена, но може да има само

ВНИМАНИЕ!

Лечението се осъществява със специфични1 антивирусни средства, като ефект от тях) има, ако се започне в първите 72 часа от, появата на симптомите. S Колкото по-рано започне лечението, толкова повече намалява вероятността от , развитие на постзостерна невралгия.

Усещане за повишена чувствителност при докосване. Тези оплаквания могат да предхождат появата на обрива око­ло 48 часа, а в някои .случаи – до 10 дни, като наподобяват мигренозен пристъп, болни зъби, плеврит, апандисит и др.

При малка част от пациентите за­боляването започва направо с обрив по кожата и придружаващи болки в зоната. На мястото на засягането кожата се зачервява и уплътнява, може да се подуят регионалните лимфни възли. Върху зачервената кожа се появяват групирани малки мехурчета върху черве­на основа, изпълнени с бистра течност. Към момента на поява на мехурчетата обривът се съпътства от силна болка в засегнатия нерв.

Заболяването се локализира само от едната страна на тялото и обри­вът е ясно разграничен от останалата незасегната кожа. В процеса на раз­витие на заболяването мехурчетата помътняват, пукат се и се покриват с кори. След падането им подлежащата кожа остава зачервена още известно време.

При по-дълбоко засягане на кожата или при вторично бактериално инфе­ктиране на херпетичните мехурчета може да останат белези по кожата.

Много често болката в засегната­та зона продължава дори след пълното преминаване на обрива, като този пери­од може да продължи понякога месеци и години. Това състояние се нарича постзостерна невралгия.

Прогнозата за живота и общото здраве на пациентите е добра. В пър­воначалния етап от развитие на забо­ляването лечението се води от дерма­толог. След преминаването на кожните обриви в случай на постзостерна невралгия трябва да се насочите към невролог. Трябва да се знае, че болните от херпес зостер са заразни за малки деца, неболедували от варицела.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *