Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При херпес – на какви храни да наблягате и какви да избягвате?

Херпес се получава от херпесен вирус, който веднъж попаднал в организма, остава там и чака в нервните клетки да бъде съживен от някакъв външен фактор, като стрес, умора, излагане на слънце и др. 

хранене при херпес
Херпес и хранене

Затова казват, че херпесът е като заспал звяр, който може да се събуди всеки момент. Учените са открили, че определени храни поддържат силите на този звяр, а други го омаломощават и не му позволяват да се събуди.

Ако искате херпесът да продължи своя вечен сън, трябва да ядете храни, които засилват имунната ви система. Това е така, защото организмът ви е най-много уязвим към развитие на херпес по време на болест (обикновена настинка или генитален херпес), инсулт или нараняване. Храните за силна имунна система увеличават защитните ви сили и срещу херпес.

Херпес зостер е вирусна инфекция, която се причинява от вируса на варицелата и може да възникне на по-късен етап от живота на човек. Болезненият обрив е придружен от треска и общо неразположение в продължение на седмици. Ако сте уязвими към този вирус, е добре по-често да посещавате магазина за плодове и зеленчуци. Според учените витамините и хранителните елементи в плодовете и зеленчуците предпазват от херпес зостер, като укрепват имунната система.

 

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА СРЕЩУ ХЕРПЕС:

Млечни продукти, месо, риба и други храни, богати на лизин

Учените са открили интересен феномен. Храните, които съдържат аминокиселина (основната съставка на протеините), известна като аргинин, могат да събудят херпесния вирус. От друга страна, храни, съдържащи аминокиселината лизин, могат да блокират действието на аргинина. Ако съотношението между стойностите на лизина и аргинина в организма ви е в полза на лизина, вие държите херпеса под контрол.

Минимален прием: До 3000 мг лизин, приемани през целия ден.

Чесън

Поради богатото си съдържание на антиоксиданти, особено селен, и противовирусните си свойства, чесънът може да увеличи защитните ви сили срещу най-разпространените болести, като обикновената настинка, която ви прави уязвими към херпесна атака. Минимален прием: Приемайте умерени количества суров и сготвен чесън. Разрежете една скилидка на парчета и ги приемайте като хапчета през целия ден. Стомашните киселини ще разградят чесъна и ще освободят полезните му антиоксиданти.

Полезен съвет: Ако добавяте чесън към ястията, нарежете скилидките и ги оставете да престоят 10-15 минути, преди да ги добавите към ястието на огъня. Това ще позволи на чесъна да освободи полезните си съставки.

Кисело мляко с живи бактерии

Киселото мляко съдържа много полезни бактерии, които предпазват организма, като държат под контрол „лошите“ бактерии. Киселото мляко с живи култури подобрява функцията на клетките на имунната система. И макар че не предлага пряка защита от херпес, то поддържа организма здрав и увеличава предпазните му сили срещу атака на херпесния вирус.

Минимален прием: Една чаша на ден. Избирайте кисело мляко с живи, активни бактерии (lactobacillus, biftdus, Streptococcus thermophilus и acidophilus и други живи закваски).

Сладък корен

Купете си истински сладък корен от магазин за билки. Нарежете го на много тънки ленти и ги поставете директно върху раните, причинени от херпеса, за около 10 минути. Той ще намали болката и ще ускори оздравяването. Заслуга за полезното му действие има глициризиновата киселина (GLA), която има противовирусни свойства. Можете да намерите кремове със съдържание на тази киселина в аптеките.

Минимален прием: Поставяйте парчета пресен сладък корен върху болния участък няколко пъти на ден.

 

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ:

Лизин

В Университета на Мисури е проведено изследване с доброволци, които често боледували от херпес. Част от тях приемали 1 г лизин всеки ден в продължение на шест месеца. В резултат те получили значително по-малко херпесни възпаления, в сравнение с другите участници.

Доза: Според изследванията приемът на 1-3 г лизин на ден е безопасно и ефикасно средство срещу херпес. Приемайте 1 г три пъти на ден отделно от храната. Внимание: Ако нивото на холестерола ви е високо, посъветвайте се с лекар. Някои изследвания с животни са показали, че високото съотношение лизин към аргинин може да повиши нивото на холестерола. Лизинът е включен и в състава на някои кремове за мазане, които се прилагат директно върху възпаления участък. Можете да ги намерите в аптеките.

Храни, богати на лизин
  • Пиле (100 г) – 1800 мг
  • Пържола (120 г) – 1640 мг
  • Риба камбала (100 г) – 1500 мг
  • Скариди (100 г) – 1500 мг
  • Извара (120 г) – 1200 мг
  • Кисело мляко (1 чаша) – 706 мг
  • Обезмаслено мляко (1 чаша) – 663 мг
  • Сирене (30 г) – 606 мг
Мултивитамин/минерал

Уязвимостта към херпесния вирус е най-голяма, когато имунната система е в състояние на стрес поради психическо напрежение, преумора и непълноценно хранене. Хората под стрес вероятно са изчерпали запасите си от витамин С и витамините от група В. Освен това с напредването на възрастта елементи като цинк и витамин Е все по-трудно се усвояват от организма, а те са важни за функционирането на имунната система.

 

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Шоколад, ядки, семена и желатин

Тези храни са богати на аргинин, аминокиселината, която измества по-полезния лизин и му пречи да противодейства на херпесния вирус. Бобовите храни (включително соята) и пълнозърнестите храни също са с високо съдържание на аргинин, но ползата от тях е по-голяма от вредното им действие. Най-добре е да ги изключвате от менюто си само по време на атаките на херпесния вирус.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “При херпес – на какви храни да наблягате и какви да избягвате?

  1. Петя Начева каза:

    Здравейте, Казвам се Петя Начева. Последната година имам редуване на херпес зостер и симплекс през месец , мес и половина. Мазила и таблетки НЕ МИ помагат. Реших да потърся подходяща диета . Прочетох , водих си бележки и … започвам. Дано да провокирам вируса от неправилното хранене!
    Поздрави . Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *