ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Херпес зостер е изключително болезнено заболяване! Вижте как се лекува!

В статията ще намерите информация за херпес зостер. От какво се причинява. Какви са симптомите. Как се поставя диагноза. Видове лечения. Хранителни добавки. Билки. Хомеопатия. Китайска медицина. Диета. Народна медицина. Аюрведическа медицина. Техники за релаксация. Лекарства от цветя. Рефлексотерапия.  Алопатично лечение. Резултати от лечението. Как да се предпазим.

Херпес зостер е получил името си от латинската и френската дума за ивица или лента и се отнася за подобни на лента обриви по кожата, които могат да се появят по торса. Вирусът, който причинява варицела, Varicella zoster (VSV), остава латентен (скрит) в нервните клетки след преболедуване и по-късно може да се реактивира под формата на херпес зостер.

Херпес зостер

Обривът, първоначално под формата на червени петна, прераства в мехури. Тъй като вирусът се придвижва по нерва към кожата, той може да увреди нерва и да доведе до неговото възпаляване. Това състояние е изключително болезнено. Болката, продължаваща дълго след изчезване на обрива, е известна като постхерпетична невралгия (ПХН).

Описание на херпес зостер

Всеки човек, преболедувал от варицела, може да развие херпес зостер. Всяка година между 600 000 и един милион американци биват диагностицирани с херпес зостер. Общо взето, приблизително 2% от онези, които са боледували от варицела като деца, развиват херпес зостер в даден момент от живота си. Засегнати могат да бъдат хора във всякаква възраст, дори деца, но броят на случаите нараства с възрастта. С повишен риск са и новородените, хората, на които е присаден костен мозък или друг орган, както и такива с имунна система, отслабена от заболяване или от лекарства. Въпреки това повечето хора, които развиват херпес зостер, могат и да нямат скрито злокачествено заболяване или друго, потискащо имунната система състояние.

От какво се причинява и какви са симптомите

Херпес зостерът се появява по протежение на засегнатия нерв, като може да увреди всяко място по тялото. Състоянието може да причини силна болка по нервите. Най-често засегнатите области са лицето и торсът, които отговарят на местата, където най-вече се концентрира варицелата. Обикновено има слабо изразена линия от гръбнака по дължината на засегнатия нерв от едната страна на тялото.

Заболяването се причинява от реактивиране на вируса на варицелата, който остава латентен в определени нервни ганглии след преболедуването на шарката. Не е ясно как точно и защо се стига до това реактивиране. Счита се, че реактивацията се задейства, когато организмът отслабне в резултат на старост, стрес, умора, определени медикаменти, химиотерапия или тежки заболявания, като например рак или HIV. Освен това при хора с HIV херпес зостерът може да бъде ранен признак, че състоянието на имунната система се е влошило.

Ранните признаци на херпес зостер са слабо изразени и лесно могат да бъдат сбъркани с тези на други заболявания. Състоянието може да започне с висока температура и неразположение (необяснимо усещане за слабост или дискомфорт). В рамките на два до четири дни могат да се развият силна болка, сърбеж и изтръпване, бодежи (парестезия) или прекомерна чувствителност при допир (хиперестезия), обикновено по торса, а понякога по ръцете и краката.

Болката може да бъде постоянна или с прекъсвания, като обикновено трае от една до три седмици. Възможно е да се появи по време на об­рива, както и да го предшества с няколко дни, което силно затруднява диагностицирането.

Симптомите могат да включват:

  • Сърбеж, бодеж или силна пареща болка
  • Червени петна, които прерастват в мехури
  • Групирани, плътни, дълбоки, мал­ки мехури, които изпускат течност и хващат коричка
  • Подути лимфни възли.

Диагностициране

По принцип диагностицирането не е възможно, докато не се развият обриви по кожата. Щом те се развият, характерът и местоположението на мехурите и вида на клетъчното увреждане, което се наблюдава, са много характерни за заболяването. Това позволява поставянето на точна диагноза, която се основава най-вече на физикалния преглед. Макар че рядко се налага извършването на изследвания, те могат да включват:

  • Вирусна култура от обрива.
  • Микроскопско изследване, като се използва Tzanck намазка. То включва оцветяването на проба, взета от мехур. Клетките, инфектирани с херпесния вирус, изглеждат много големи и съдържат множество клетъчни ядра.
  • Пълната кръвна картина (ПКК) може да покаже повишен брой бели кръвни клетки (ПБК) – левкоцитоза, неспецифичен признак за инфекция.

Лечение

Човек, страдащ от херпес зостер, трябва незабавно да се консултира с лекар. Макар че състоянието обикновено отшумява до три-пет седмици, лечението може да облекчи болезнените симптоми. Алтернативните терапии и продукти не могат да излекуват херпес зостер, но могат да осигурят облекчаване на болката, да намалят възпалението и да ускорят възстановяването.

Билкови лекарствени средства

Има множество билки, които могат да се използват за лечение на херпес зостер. Някои от средствата включват приготвяне на чай, който след това се пие или прилага върху засегнатата област. Например:

Червен пипер при херпес зостер
  • Червеният пипер, известен още като capsicum или cayenne, е толкова ефикасен, че се използва като съставка на търговските мехлеми, одобрени от Федерална агенцията по храните и лекарствата (ФАХЛ) на САЩ. Търговските препарати включват Zostrix и Capzasin-P. Червеният пипер е лют, така че мехлемът трябва да се прилага само върху заздравели мехури. Червеният пипер е полезен и за облекчаване на постхерпетичната невралгия (ПХН).
  • Локални приложения на маточина, сладък корен или люта мента могат да намалят болката и образуването на мехури. Тези билки могат да се сварят на чай, който след това да се изпива и прилага върху кожата.
  • Билковите антивирусни средства, като например ехинацеята, могат да бъдат ефективни в борбата с инфекцията и в укрепването на имунната система.
  • Мехлем или лосион от невен ще противодейства на вируса.
  • Седативните (успокояващите) билки, като например пасифлора, се варят като чай. Те могат да помогнат при лечението на постхерпетичната невралгия.
  • Върбинката помага за облекчаване на болката и възпалението. Жълтият кантарион, лавандулата, лайката и майоранът също помагат за облекчаване на възпалението.

Прочетете тук и много ефикасна рецепта: Имуностимулиращ чай от билки (рецепта)

Също така вижте и тази статия:

Безценна информация за билките, техните свойства, как и за какво да ги използваме

Хомеопатични лекарствени средства

Заболелият от херпес зостер трябва да се консултира с хомеопат за специфичните медикаменти и тяхната дозировка. Хомеопатичните лекарства включват грудесто лютиче (Ranunculus bulbosus), което е ефикасно главно при херпес зостер по торса. Хомеопатът може да препоръча Rhus toxicodendron (отровен шмак) за мехурите и бял арсенов оксид (Arsenicum album) или жълт кантарион (Hypericum) за болката.

Билките при херпес зостер

Китайска традиционна медицина

Практикуващите китайска традиционна медицина (КТМ) препоръчват акупресура и акупунктура за облекчаване на болката. Акупунктурата може да помогне при постхерпетична невралгия. Освен това, практикуващият китайска традиционна медицина може да препоръча билкови медикаменти, като например корен от китайска тинтява, които се използват за лечение на черния дроб. Коренът от китайска скутелария се комбинира с вода и се прилага като народно лекарство за лечение на херпес зостер в Китай. Съществуват също така определени билкови комбинации, които лекуват специфични симптоми и съпътстващи усложнения. Така например, при влажни, инфектирани, болезнени обриви по торса около тях може да се приложи Huang Qin Gao.

Хранителен режим

За подсилване на имунната система храненето трябва да се допълни с повече витамин В през първите един или два дни. До пълното възстановяване трябва да се продължи приемането на витамин В комплекс, високи нива витамин С с биофлавоноиди, а също и калций.

Храната, подправена с червен пипер, може да осигури облекчение, както и храни, които съдържат аминокиселината лизин. Високо съдържание на лизин имат соята, кълновете на черния боб, лещата, магданозът и грахът. Прочетете още в статията:

Диета при херпес

Хранителни добавки при херпес зостер

Препоръчителни хранителни добавки

Препоръчват се хранителни добавки за повишаване на имунитета, както и билкови такива.

МУЛТИ ФОРТЕ 20 За здраве, енергия и силен имунитет!

ВИТАМИНИ С ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ, код: 30469

СИКУРО КИДС от Equilibra, код 30254

КОЛАСТРА – COLOSTRUM

Коластрата е храната на кърмачето в първите дни от живота му. Тя е много ценна за имунитета и помага на организма да възстанови нормалните функции на всички органи и системи след боледуване.

Алое вера чист сок

Той е мощен източник на: аминокиселини, в това число 8 незаменими, витамини (А, В1, В2, В6, В12, С и Е, фолиева киселина и никотинамид), микро- и макроелементи (калций, натрий, желязо, калий, хром, магнезий, манган, мед и цинк).

ЗДРАВОСЛОВЕН КОМПЛЕКС ОТ СЕДЕМТЕ СУПЕРПЛОДА

КОРДИЦЕПС ПЛЮС с Мегавитал комплекс код 30302

КОРИОЛУС В помощ на онкоболните! код30310

МЕГАВИТАЛ КОМПЛЕКС от 7 гъби код30301

В КОМПЛЕКС плюс ВИТАМИН С 30 таблетки

ВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА, код: 30422

Витамин С + цинк с удължено освобождаване, код: 30421

 ВИТАМИН С плюс ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ

ЕХИНАЦЕЯ плюс Ацерола Царица на имунитета! 30730

ЖЪЛТ КАНТАРИОН, код: 30411 

Народна медицина

Хладните мокри компреси могат да помогнат за намаляване на болката, докато все още има мехури или образуване на корички. Пациентите ще се почувстват по-добре, ако използват парче плат, натопено в смес от 60 мл бял оцет и 1,9 л хладка вода. Компресите трябва да се правят два пъти дневно по 10 мин. Когато мехурите изсъхнат, правенето на компресите може да спре.

За облекчаване на сърбежа и дискомфорта могат да помогнат лечения като бани с колоидно овесено брашно, бани със скорбяла или лосиони, както и каламинов лосион.

Когато коричките и струпеите започнат да се отделят, кожата може да стане суха, изпъната и напукана. Ако това се случи, върху съответната област може да се слага три или четири пъти дневно малко количество обикновен вазелин.

Аюрведа при херпес зостер

Аюрведическа медицина

Аюрведа представлява индийска наука за лечение, която е на повече от 5000 години. Терапията се основава на поддържането на равновесие между тялото и света. Аюрведическото лечение на херпес зостер включва прилагането на паста от куркума върху кожата.

Техники за релаксация

При лечението на херпес зостер могат да се използват техники за релаксация. Хипнотерапията и йогата ще помогнат за отпускането на па­циента.

Лекарствени средства от цветя

Лекарствените средства от цветя представляват течни концентрати, приготвяни чрез накисване на цветове в изворна вода. Лекарят-хомеопат Едуард Бах е разработил през 30-те години на миналия век 38 лекарствени средства, известни като цветни есенции. За облекчаване на стрес се взема 39-а комбинирана формула, наречена Спасително лекарство (Rescue remedy). Приема се, като се капват по няколко капки под езика четири пъти дневно. По избор капките могат да се добавят към чаша вода. Пациентът пие тази смес през целия ден.

Рефлексотерапия

Рефлексотерапията представлява притискане на специфични точки върху стъпалото, за да се възвърне балансът на тялото. Те могат да бъдат обработвани от рефлексолог или самостоятелно у дома, като се следват указанията на съответните схеми.

Херпес зостер – места, на които се появява

Алопатично лечение

За лечение на херпес зостер е добре да се използват антивирусните лекарства ацикловир, валацикловир и фамцикловир. Те могат да съкратят продължителността на заболяването. Когато лечението започне до 72 часа след появата на обрива, мехурите заздравяват по-бързо. Всъщност колкото по-рано започне приемането на лекарствата, толкова по-добре, тъй като понякога е възможно ранните случаи да бъдат спрени. Ако приемането им започне по-късно, тези лекарства не са толкова ефикасни, но все пак могат да намалят болката. Използването на антивирусни лекарства обикновено не намалява случаите на постхерпетична невралгия. (Изследвания, проведени наскоро, показват, че е възможно фамцикловирът да намали два пъти продължителността на постхерпетичната невралгия.)

Страничните ефекти от типичните перорални дози на тези антивирусни лекарства са незначителни. Между 8 и 10% от пациентите съобщават за главоболие и гадене. При хората със силно отслабена имунна система, като болните от СПИН, може да се наложи интравенозно прилагане на антивирусните лекарства. За намаляване на възпалението могат да се използват кортикостероиди от рода на преднизон, но те пречат на функционирането на имунната система. Кортикостероиди в комбинация с антивирусна терапия се използват за намаляване на силна болка и при лечението на тежки инфекции, като тези, засягащи очите.

След като мехурите зараснат, някои хора продължават да изпитват постхерпетична невралгия в продължение на месеци и дори години. Тази болка често е мъчителна. Затова лекарят може да предпише да се вземат транквиланти, седативи или антидепресанти през нощта. Когато нищо друго не помогне, може да се наложи перманентно блокиране на нерва.

Добри резултати при подходящо лечение и диета

Очаквани резултати

Херпес зостер обикновено преминава за три до пет седмици и рядко възниква отново. Има съобщения, че херпес зостер е преминал няколко дни след прилагането върху кожата на мехлем от сладък корен или при приемане на хомеопатичното лекарствено средство Ranunculus bulbosus.

Когато са засегнати двигателните нерви, може да се стигне до временна или постоянна парализа на нервите или треперене. Ако пациентът е възрастен или немощен, протичането на заболяването и неговото лечение може да са продължителни и трудни. При тях обривът обикновено е по-обширен и възпален, като понякога се стига до кървене от мехурите, области, в които кожата направо умира, вторична бактериална инфекция или големи и постоянни белези.

По подобен начин пациенти с отслабена имунна система боледуват по-тежко и продължително, често седмици до месеци наред. Те развиват херпес зостер често и инфекцията може да се разпростре по кожата, белите дрбове, черния дроб, храносмилателния тракт, мозъка или други жизненоважи органи.

При пациенти със СПИН се съобщава за случаи на хроничен херпес зостер, особено когато при тях се наблюдава намален брой от един точно определен вид имунни клетки, известни като CD4 лимфоцити. Недостигът на CD4 лимфоцити води до по-тежки, хронични и повтарящи се инфекции с вируса на варицела – зостер. В началото на заболяването се наблюдават обриви, които могат да прераснат в незаздравяващи язви. В някои случаи е възможно херпес зо стерът може да доведе до потенциално сериозни усложнения.

Много хора продължават да изпитват упорита болка дълго след заздравяване на мехурите. Тази постхерпетична невралгия може да бъде тежка и изтощителна. Честотата на постхерпетичната невралгия нараства с възрастта, като пристъпите при по-възрастни хора обикновено траят по-дълго. Повечето пациенти под 30 години не изпитват продължителна болка. Към 40-годишна възраст рискът от продължителна болка, която трае повече от един месец, се увеличава до 33%. Към 70-годишна възраст рискът се увеличава до 74%. Болката може да се отрази отрицателно върху качеството на живота, но обикновено намалява с времето.

Другите усложнения включват вторична бактериална инфекция.

Превенция

Счита се, че подсилването на имунната система чрез извършване на промени в начина на живот помага за предотвратяване на заболяването. Това включва добре балансиран хранителен режим, богат на витамини и минерали, достатъчно сън, редовни физически упражнения и намаляване на стреса.

Основни термини, използвани в статията

Ацикловир – антивирусно лекарство, което се продава под търговското име Zovirax, за перорално, венозно и локално приложение. Лекарството не позволява на ви­руса на варицела-зостер да се ре- пликира (възпроизвежда).

Кортикостероид – стероид, който има подобни свойства на стероидните хормони, произвеждани от надбъбречната кора. Използва се, за да промени имунната реакция спрямо херпес зостер.

Фамцикловир – антивирусно лекарство за перорална употреба, което се продава под търговското име Famvir. Лекарството не позволява на вируса варицела-зостер да се репликира.

Постхерпетична невралгия – термин, използван за описване на болката, след като обривът, свързан с херпес зостер, изчезне.

Tzanck намазка – процедура, при която клетки от мехур се оцветяват и изследват под микроскоп. Наличието на големи кожни клетки с множество клетъчни ядра насочва към диагностицирането на херпес зостер.

Валацикловир – антивирусно лекарство за перорална употреба, което се продава под търговското име Valtrex. Лекарството не позволява на вируса варицела-зостер да се репликира.

Източници: healthwyze.org; healthline.com; medportal.ru; herpesclinic.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *