Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Варицелата удря два пъти

Повечето от хората са преболедували варицела в детска възраст. И сега, когато децата ни пренесат инфекцията от детската градина, ние сме спокойни за себе си и се грижим за болните си деца. Защото отдавна сме си изградили имунитет. Но нещата съвсем не са толкова прости, защото съществува истинска опасност от друго заболяване. По-точно ,,брат-близнак” на варицелата. Става дума за херпес зостер.

Варицелата се смята за дет­ско заболяване. Почти всеки от нас го е изкарал, особено ако е посещавал детска градина. Но има и хора, които се разболя­ват от тази болест в по-зряла възраст. Те никога не биха заб­равили и с ужас ще си спомнят тези няколко дни в ада: нетърпим сърбеж, температура около 40 градуса. По тази причина в някои страни се е създала традицията родителите нарочно да заразят детето си, като го срещат с вече болни деца. Това е доста неле­по, наистина. Но тези родители предпочитат да изкарат няколко тежки дни с болното си дете, но да го предпазят за в бъдеще. И така, детето вече е прекарало варицелата и ние сме сигурни, че завинаги ще забравим тази напаст. Истината обаче е, че вирусът на варицелата остава в организма и след години може да напомни за себе си с едно много неприятно заболяване – херпес зостер.

Това не е паразитно заболя­ване, въпреки че много хора смя­тат така. Тази болест се предиз­виква от вируса на варицелата от семейство херпесови. В повечето случаи източник на заразяването е болният от херпес зостер. Но заболяването може да възникне и в резултат на контакта с болен от варицела, защото вирусите, предизвикващи двете болести, са почти еднакви. Обаче в този случай херпес зостер се развива само при тези, които по-рано вече са прекарали варицела и са придобили устойчив имунитет към нея.

Учените обясняват това по следния начин: след варице лата в организма се съхранява нейният причинител, но той не се проявява по никакъв начин.

Ако човекът след години отново се сблъска с тази инфекция, вирусът се активизира и се раз­вива заболяването. Но този път не варицела, а херпес зостер. Може да се случи и обратното: контактът с болен от херпес зостер предизвиква варицела (обикновено при децата).

ВНИМАНИЕ! Забелязано е, че основно въз­растните хора над 30 години са предразположени към херпес зостер. И повече от 60 на сто от хората над 80 години вече са прекарали това заболяване. Обяснението е просто: при тях имунитетът е много по-слаб, отколкото при мла­дежите и затова организмът е по-възприемчив към вируса, Обострят се хроничните за­болявания, вследствие на кое­то херпесът лесно завладява организма. Тук е мястото да кажел t, че често бабите и дядовците гледат болните от варицела внуци. Връзката е очевидна.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Варицелата удря два пъти

  1. Pingback: На кои места по тялото се появява обривът на варицелата? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *