ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

8 причини, поради които варицелата е опасна при възрастни (и при деца)

Въпреки че варицелата се счита за детска инфекциозна болест, тя може да засегне и възрастни, които не са минали болестта в детството


Обикновено при тях варицелата протича по-тежко, а рискът от усложнения е висок. Всеки, който няма спомен да е карал варицела като дете, трябва да е наясно с това.

Варицелата заразява ли възрастни?

Да, възрастни, които не са се заразили с инфекцията като деца и не са били ваксинирани срещу варицела, са изложени на риск да се заразят при контакт с дете, което има варицела или възрастен, който има херпес зостер. Това е заболяване, причинено от същия вирус, който се съхранява в клетките на тялото за цял живот и се влошава поради отслабен имунитет.

Възрастните с варицела обикновено имат по-тежки симптоми от тези, наблюдавани при деца. Това може да доведе до редица допълнителни здравословни усложнения. Освен това 25 пъти е по-вероятно да умрат от усложненията, които варицелата предизвиква, отколкото децата.

Варицелата също така може да се отрази негативно на ежедневието. Например, ще е необходимо да пропуснете доста работни дни и да се отделите без да сте контактни с другите, за да не се заразят и те.

Причини, поради които варицелата при възрастни е опасна

Възрастните, заразени с варицела, обикновено показват същите симптоми като децата, въпреки че тези прояви са по-тежки и водят до повече усложнения. Следователно, варицелата е по-опасна за тях, понасят я по-тежко и съществува висок риск от животозастрашаващи усложнения.

1. Червени петна и мехури по кожата

Най-честият симптом на варицелата, по който обикновено се идентифицира заболяването, са сърбящи червени петна, които постепенно се превръщат в пълни с течност мехури. Тези мехури обикновено се появяват по цялото тяло, включително скалпа, гениталиите и устната лигавица. Ерупциите на варицелата преминават през последователни етапи от сърбящо петно ​​до мехури и след това могат да се спукат, изпускайки меденожълта течност. После те образуват коричка и се превръщат в струпеи (рани). Нови петна могат да се появят другаде, докато старите заздравяват. Това продължава до една седмица. Ако забележите такива петна и откъснете незарасналата коричка, те могат да оставят трайни белези (заоблени трапчинки) или да се нагноят.

2. Грипоподобни симптоми

Неразположението и температурата (до високи стойности) са най-честите симптоми на варицела, заедно с кожните обриви. В допълнение, човек може да има загуба на апетит, умора, болки в тялото и главоболие. Тези симптоми могат да продължат 5-10 дни. 1-2 дни преди появата на обрива, човек става заразен за онези, които преди това не са били инфектирани с варицела или не са били ваксинирани. И остава заразен, докато всички червени петна изсъхнат и се образуват струпеи. Препоръчително е да не се връщате на работа или да не общувате с уязвими хора, докато всички симптоми на варицела не изчезнат (средно това продължава от три до пет седмици).

В допълнение към по-тежките симптоми, възрастните могат да развият и други усложнения в резултат на варицела.

3. Бактериални инфекции на кожата, меките тъкани, костите, ставите или кръвния поток (сепсис)

По кожата се образуват отворени рани на места, където се появяват мехури. Те се характеризират със силен болезнен сърбеж, а при разчесване и отлепване на коричките, микробите могат да влязат в раната. Като се има предвид факта, че имунитетът може да бъде донякъде отслабен при варицела, съществува риск от активиране на микроби, което води до образуване на гнойни рани по кожата, увреждане на тъканите (дори и на мускулите), а понякога и проникване на микроби в кръвта. Това заплашва с появата на сепсис (отравяне на кръвта).

4. Дехидратация

За варицелата са характерни рязко неразположение и изключително висока температура, които продължават няколко дни. На фона на треската тялото губи доста голямо количество течност чрез потта. Ако човек пие малко вода и почти не се храни по време на неразположението, заради появата на болезнени рани в устата (стоматит), е възможна дехидратация, придружена от повишена токсикоза и неразположение.

5. Пневмония

На фона на варицелата се появяват незначителни респираторни явления. Но в някои случаи може да се развие бронхит и пневмония (с вирусна природа) или да възникнат вторични микробни възпалителни процеси поради реактивирането на собствената микрофлора в дихателните пътища. Лечението на тези пневмонии е доста сложно и съществува риск от увреждане на голямо количество белодробна тъкан.

6. Енцефалит (възпаление на мозъка)

На фона на инфекция с варицела е възможно да се появи и друго опасно усложнение – увреждане на мозъка с развитие на енцефалит. Това е процес, който възниква, ако вирус от тъканите на тялото навлезе в мозъка и провокира неговото възпаление. Енцифалитът е животозастрашаващо състояние, което изисква спешно лечение в болница.

7. Възпаление на ставите

На фона на варицелата е възможно и увреждане на ставите, с развитие на вирусен реактивен артрит. Той е много болезнен и може да наруши мобилността на човек, както и да провокира силно подуване на тъканите.

8. Синдром на токсичен шок

Това е изразена обща интоксикация, свързана с активността на вируса и натрупването на метаболитни продукти. Такова усложнение изисква незабавна медицинска помощ, затова е важно да посетите лекар възможно най-скоро.

Кой е най-застрашен от варицелата и нейните усложнения?

• Новородени и кърмачета, чиито майки никога не са имали варицела и не са били ваксинирани.
• Бременни жени, които не са имали варицела или не са били ваксинирани.
• Имунокомпрометирани хора, като тези, които приемат лекарства, които потискат имунната система, или такива, които имат заболявания като ХИВ.
• Възрастни хора.

На хората от тези категории, ако не са прекарали варицела в детството, се препоръчва да бъдат ваксинирани. Ваксината срещу варицела обикновено се прилага на работещи в болници и детски градини, заради по-чест контакт със заразоносители. Подходяща е за всички на възраст от 1 до 65 години.

Кой не трябва да бъде ваксиниран срещу варицела?

• Ако човек е имал тежка алергична реакция към предишна доза ваксина срещу варицела или към която и да е съставка на ваксината (като желатин).
• Ако пациентът е болен и температурата му се е повишила, ваксинацията трябва да се отложи до пълното му възстановяване.
• Бременните жени трябва да отложат ваксинацията, докато не родят. Ако една жена е бременна и мисли, че се е разболяла от варицела, трябва да посети лекар възможно най-скоро.
• Ако имунната система е потисната от лекарства, които „заглушават“ нейната работа, или в резултат на заболявания като ХИВ, трябва да говорите с лекар преди да се ваксинирате.

Източник: www.medicinenet.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *