10 стъпки към здрави крака

1. Движете краката си при всеки удобен момент

Когато вашата работа изисква продължително седене или сто­ене прав, правете кратки по­чивки, като се разхождате или извършвате кръгообразни дви­жения с краката. При продъл­жителни пътувания с кола, влак или самолет раздвижването на краката и късите разходки на равномерни интервали от вре­ме оказват благотворно влияние върху венозното оттичане.

2. Изберете подходящ спорт

Редовното ходене с подходящи обувки е най-доброто упражнение за движението на кръвта във вените. Спортувайте – плуване, бягане, каране на колело, танци. Спортове като тенис, хандбал, баскетбол не се препоръчват, тъй като водят до разширяване на вени­те и забавят венозното връщане.

3. Избягвайте продължителното излагане на топлина

Топлината предизвиква разширение на вените. Поради това, продължи­телното излагане на слънце, използва­нето на топла кола маска, горещите вани и сауни трябва да се избягват.

4. Завърш­вайте вечерния си тоалет с хладен душ на краката

Завършването на тоалета със студен душ на краката от долу на горе в края на деня подобрява венозната функция и намалява чувството на болка и тежест в краката.

5. Прео­долей­те запека и намалете излишните килограми

Запекът и над­норменото тегло причиняват по­вишено веноз­но налягане и могат да бъдат предотвратени с богата на фибри диета (плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб), повишен прием на течности (око­ло 1,5 л вода на ден) и ограничен прием на мазни­ни, тлъсто месо, кафе, алкохол.

6. Носете свободни дрехи

Тесните притискат вените и препятстват венозното оттичане.

7. Носете обувки с подходяща височина

Избягвайте равната под­метка, както и токчета­та над 5 см.

8. Спете с поставени на високо (10-15 см) крака

Тази поза намалява венозния застой и благоприятства венозното оттичане към сърцето.

9. Масажирайте краката си често

Започвайте от ходилата и продължавайте във възходяща посока.

10. Посещавайте редовно вашия лекар

При болка й тежест в краката, подуване на гле­зените или видими вени на краката, посетете личния лекар, за да може ХВБ (хронична венозна недостатъчност) да се диагностицира рано и да се вземат своевременно превантивни мерки и лечение. Флеботропните медикаменти са най-предписваните за облекчаване на венозни­те симптоми. Уведомете лекаря, ако сте бременна или сте на хормонална терапия, тъй като венозните симпто­ми могат да се влошат. Редовното проследяване на състоянието ви е ва­жно за вашето здраве и избора на лечение.

Когато се налага оперативна намеса…

За нея рядко се говори и когато пациентът разбере, че тя е наложителна, обикновено не знае какво го очаква.

Клинична пътека

При дискомфорт в краката незабавно посетете личния си лекар. Той ще ви даде направление за съдов хирург, който ще провери поставената диагноза и ще назначи използването на дуплекс доплер – ехограф, установяващ степента на проходимост и засегнатост на вените. След това лекарят ще прецени как да се отстранят разширените вени.

Видове интервенции

Склерозиране – във вената се инжектира специално вещество, предизвикващо слепване на нейните стени.

Хирургично отстраняване – проблемните участъци се изрязват и премахват. При стандартната хирургична процедура (стрипинг) вената и нейните клонове се отстраняват чрез метална или синтетична нишка.

Лазерна аблация на вените – с убождане или през малък разрез в тунела на голямата подкожна вена се вкарва специален катетър, който изгаря вътрешната й стена. Настъпва слепване на вената и изключването й от кръвообръщението.

Период на възстановяване

Пациентът може да се движи няколко часа след операци­ята, но обикновено остава под лекарско наблюдение една нощ. До седмица се отстраняват конците, а на работа може да се върне 10 дена след интервенцията. Месец-два се носят еластични чорапи или бинт. Най-добре е опера­цията да се направи през есента или зимата.

Колко струва операцията?

По клинична пътека тя е според ценоразписа на Здравна­та каса за болничен престой. Единствено при операцията с лазер цената е около 1000 лв., необходими за закупуване­то на катетъра, с който се извършва интервенцията.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “10 стъпки към здрави крака

  1. Pingback: Всяко стъпало се нуждае от специално внимание | Лекува нет

  2. Pingback: Профилактиката при венозните заболявания е много важна! | Лекува нет

  3. Pingback: Всичко за разширените вени | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *