Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как зъболекарят може да коригира стойката

Как може ненормалната позиция на челюстта да повлияе на здравето на гръбначния стълб? Възможно ли е зъболекар да направи корекции на стойката

стойката
Неправилната захапка се отразява на стойката

Когато водите детето на преглед при зъболекар, не питайте само за състоянието на зъбите, ами и за това дали е нормална захапката, съветва стоматологът Владимир Шипков. Специалистът обяснява каква е зъбите и правилната стойка.

Дори древните лечители са разглеждали тялото като единен механизъм, в който всички системи са взаимосвързани.

„Съвременната медицина споделя тази концепция и знае много повече за нея. Тя обединява гръбначния стълб, костите, мускулите, лигаментните и нервните тъкани на гръдната кост, шията, главата в стоматогнатна система. Неизправности, нарушения и откази в работата на една част от тази система засягат други компоненти от системата, като цяло. За да се неутрализира отрицателното въздействие, се активират компенсаторни функции, но те не са в състояние да защитят напълно тялото от негативни ефекти“, обяснява експертът.

Владимир Шипков

Неправилното положение на зъбите и челюстите води до факта, че челюстните мускули не започват да работят както трябва. Те са подложени на по-интензивни натоварвания, разтягане или свиване в неестествена за тях амплитуда. На този фон мускулите на шията са пренапрегнати и главата се измества от физиологично правилния център. Такива промени задействат компенсаторния механизъм на гръбначния стълб, който е принуден да се огъва, опитвайки се да запази баланса на цялата структура. Ако дълго време няма адекватна корекция, могат да започнат деструктивни процеси в глезенните стави. Това работи и в обратна посока – плоските стъпала и лошата стойка могат да доведат до развитие на неправилна захапка.

Малко анатомия

Захапката е положението на челюстите една спрямо друга в затворено състояние. Ако захапката съответства на физиологичната норма, тогава човек може да дъвче и говори без затруднения и неприятни усещания. Ненормалната захапка е не само и не толкова естетически дефект, колкото заплаха за здравето на зъбите и цялото тяло. По този начин нефизиологичната захапка се отразява негативно на стойката, здравето на гръбначния стълб и други компоненти на опорно-двигателния апарат, по-специално стъпалата и глезените. При липса на навременна намеса от квалифициран зъболекар ортодонт, неправилната захапка може да доведе до голям брой сериозни последици, много от които са необратими. Сред тези последствия са:

• кифоза;
• лордоза;
• сколиоза;
• потъване и сплескване на гръдния кош;
• деформация и изместване на ребрата;
• патология на коленните и глезенните стави;
• деформация на краката.

Такива промени не преминават, без да оставят следа в цялото тяло – страдат храносмилателната, ендокринната и сърдечно-съдовата система, влошават се метаболитните процеси, намалява тонусът и цялостното качество на живот.

Въпреки това, освен грозна стойка и проблеми с опорно-двигателния апарат, хората с неправилна захакпа могат да имат постоянни главоболия, нарушена дикция, УНГ заболявания, нарушено храносмилане и дисфункция на стомашно-чревния тракт и други заболявания. И всичко това в допълнение на фона на повишена абразия на емайла и склонност към преждевременно разпадане на зъбите.

Как се развиват тези нарушения?

Зъбната система на тялото включва костна, мускулна, съединителна тъкан на главата, шията, ключицата, гръдната кост, горната и гръдната част на гръбначния стълб, както и лимфната и нервната системи, които ги обслужват. Проблемите в един отдел на стоматогнатичната система непременно водят до дисфункции в други органи и системи на човешкото тяло. Ако челюстите не са разположени анатомично, това води до преразтягане или разтягане на шийните и лицево-челюстните мускули. Поради неравномерното натоварване, ставната глава на темпорамандибуларната става може да се движи затруднено, което утежнява локалното претоварване на дъвкателните мускули. Те, заедно с мускулите на врата са във верига. Това води до изместване на главата (обикновено тя се движи напред) и в резултат на това се активира компенсаторната функция на гръбначния стълб, който се огъва, опитвайки се да поддържа системата в баланс.

Прозррачни алайнери

Общо има 6 вида неправилна захапка

Това са дистопична, мезиална, дистална, кръстосана, открита и дълбока, но два от тях имат изразен разрушителен ефект върху стойката:

Дистална. Характеризира се с необичайно силно изпъкване на горната челюст напред, нарушение или пълно отсъствие на оклузия (контакт между зъбите на горната и долната челюст в затворено състояние). Хората с дистална захапка може да развият сколиоза, кифоза или лордоза.

Мезиална захапка. В този случай долната челюст е забележимо избутана напред, което прави брадичката и долната устна да изглеждат по-големи, отколкото са в действителност. Нарушенията от мезиален характер на захапката водят до разместване на таза, наклон на главата към ставата с по-малко подвижност, повдигане на лопатките, раменния пояс, сплескване на гръдния кош.

Заради всичко това, както и поради други причини, захапката трябва да бъде коригирана навреме

Съвременната стоматология разполага с всичко необходимо, за да направи това бързо, безопасно и възможно най-удобно за пациента. Например, прозрачните алайнери коригират неправилна оклузия и зъбни изкривявания средно два пъти по-бързо от коригирането на същите дефекти с брекети. В същото време прозрачните алайнери се отстраняват и поставят без помощта на зъболекар, не влошават дикцията, не изискват и специални грижи и корекции на диетата.

Ако обаче вече са настъпили дегенеративни промени, проблемът трябва да бъде решен комплексно: с участието на мануален и физиотерапевт, вертебролог, гнатолог, остеопат и евентуално други специалисти.

Източник: www.mk.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *