ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как зъболекарят може да коригира стойката

Как може ненормалната позиция на челюстта да повлияе на здравето на гръбначния стълб? Възможно ли е зъболекар да направи корекции на стойката

стойката
Неправилната захапка се отразява на стойката

Когато водите детето на преглед при зъболекар, не питайте само за състоянието на зъбите, ами и за това дали е нормална захапката, съветва стоматологът Владимир Шипков. Специалистът обяснява каква е зъбите и правилната стойка.

Дори древните лечители са разглеждали тялото като единен механизъм, в който всички системи са взаимосвързани.

„Съвременната медицина споделя тази концепция и знае много повече за нея. Тя обединява гръбначния стълб, костите, мускулите, лигаментните и нервните тъкани на гръдната кост, шията, главата в стоматогнатна система. Неизправности, нарушения и откази в работата на една част от тази система засягат други компоненти от системата, като цяло. За да се неутрализира отрицателното въздействие, се активират компенсаторни функции, но те не са в състояние да защитят напълно тялото от негативни ефекти“, обяснява експертът.

Владимир Шипков

Неправилното положение на зъбите и челюстите води до факта, че челюстните мускули не започват да работят както трябва. Те са подложени на по-интензивни натоварвания, разтягане или свиване в неестествена за тях амплитуда. На този фон мускулите на шията са пренапрегнати и главата се измества от физиологично правилния център. Такива промени задействат компенсаторния механизъм на гръбначния стълб, който е принуден да се огъва, опитвайки се да запази баланса на цялата структура. Ако дълго време няма адекватна корекция, могат да започнат деструктивни процеси в глезенните стави. Това работи и в обратна посока – плоските стъпала и лошата стойка могат да доведат до развитие на неправилна захапка.

Малко анатомия

Захапката е положението на челюстите една спрямо друга в затворено състояние. Ако захапката съответства на физиологичната норма, тогава човек може да дъвче и говори без затруднения и неприятни усещания. Ненормалната захапка е не само и не толкова естетически дефект, колкото заплаха за здравето на зъбите и цялото тяло. По този начин нефизиологичната захапка се отразява негативно на стойката, здравето на гръбначния стълб и други компоненти на опорно-двигателния апарат, по-специално стъпалата и глезените. При липса на навременна намеса от квалифициран зъболекар ортодонт, неправилната захапка може да доведе до голям брой сериозни последици, много от които са необратими. Сред тези последствия са:

• кифоза;
• лордоза;
• сколиоза;
• потъване и сплескване на гръдния кош;
• деформация и изместване на ребрата;
• патология на коленните и глезенните стави;
• деформация на краката.

Такива промени не преминават, без да оставят следа в цялото тяло – страдат храносмилателната, ендокринната и сърдечно-съдовата система, влошават се метаболитните процеси, намалява тонусът и цялостното качество на живот.

Въпреки това, освен грозна стойка и проблеми с опорно-двигателния апарат, хората с неправилна захакпа могат да имат постоянни главоболия, нарушена дикция, УНГ заболявания, нарушено храносмилане и дисфункция на стомашно-чревния тракт и други заболявания. И всичко това в допълнение на фона на повишена абразия на емайла и склонност към преждевременно разпадане на зъбите.

Как се развиват тези нарушения?

Зъбната система на тялото включва костна, мускулна, съединителна тъкан на главата, шията, ключицата, гръдната кост, горната и гръдната част на гръбначния стълб, както и лимфната и нервната системи, които ги обслужват. Проблемите в един отдел на стоматогнатичната система непременно водят до дисфункции в други органи и системи на човешкото тяло. Ако челюстите не са разположени анатомично, това води до преразтягане или разтягане на шийните и лицево-челюстните мускули. Поради неравномерното натоварване, ставната глава на темпорамандибуларната става може да се движи затруднено, което утежнява локалното претоварване на дъвкателните мускули. Те, заедно с мускулите на врата са във верига. Това води до изместване на главата (обикновено тя се движи напред) и в резултат на това се активира компенсаторната функция на гръбначния стълб, който се огъва, опитвайки се да поддържа системата в баланс.

Прозррачни алайнери

Общо има 6 вида неправилна захапка

Това са дистопична, мезиална, дистална, кръстосана, открита и дълбока, но два от тях имат изразен разрушителен ефект върху стойката:

Дистална. Характеризира се с необичайно силно изпъкване на горната челюст напред, нарушение или пълно отсъствие на оклузия (контакт между зъбите на горната и долната челюст в затворено състояние). Хората с дистална захапка може да развият сколиоза, кифоза или лордоза.

Мезиална захапка. В този случай долната челюст е забележимо избутана напред, което прави брадичката и долната устна да изглеждат по-големи, отколкото са в действителност. Нарушенията от мезиален характер на захапката водят до разместване на таза, наклон на главата към ставата с по-малко подвижност, повдигане на лопатките, раменния пояс, сплескване на гръдния кош.

Заради всичко това, както и поради други причини, захапката трябва да бъде коригирана навреме

Съвременната стоматология разполага с всичко необходимо, за да направи това бързо, безопасно и възможно най-удобно за пациента. Например, прозрачните алайнери коригират неправилна оклузия и зъбни изкривявания средно два пъти по-бързо от коригирането на същите дефекти с брекети. В същото време прозрачните алайнери се отстраняват и поставят без помощта на зъболекар, не влошават дикцията, не изискват и специални грижи и корекции на диетата.

Ако обаче вече са настъпили дегенеративни промени, проблемът трябва да бъде решен комплексно: с участието на мануален и физиотерапевт, вертебролог, гнатолог, остеопат и евентуално други специалисти.

Източник: www.mk.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *