Ухапванията от насекоми може да са много опасни

Ухапванията от насекоми често водят до една или повече червени подутини, които сърбят много силно и понякога може да са болезнени. Често в средата на ухапването има малка дупка, може би със стърчащия край на жилото. Тези ухапвания не са опасни освен, ако ухапаният не е алергичен към подобни ухапвания. Ужилванията от пчела или оса е по-вероятно да причинят алергична реакция отколкото ужилванията от друг вид насекоми.

Ухапванията от насекоми могат да бъдат най-различни от бълхи, комари, кърлежи, пчели, оси,мравки, някой паяци и др. Ужилванията от оси са причина за най-много алергични реакции. Десет на сто от хората, които са имали алергична реакция към ужилване от насекоми при следващо ухапване ще я получат пак, но ще е в по-лека форма.

Симптомите на ухапвания от насекоми са следните:Кожата става червена, подува се и много боли – това са най-честите симптоми, понякога ухапванията предизвикват алергични реакции. Трябва да се обърнете към вашия лекар ако забележите някой от следните симптоми:

  • Ако сте ужилен от много насекоми.
  • Ако обривът или отокът стават по-зле, а не се подобряват.
  • Имате силно главоболие.
  • Усещате, че ви се вие свят.
  • Гади ви се и имате затруднено дишане.
  • Получавате болки в гръдния кош.

При ухапване от пчела извадете жилото с помоща на пинсета или нокът, като внимавате да не натиснете жилото, за да не вкарате отровата вътре в кожата и да и помогнете да се разпространи по-бързо. Измиите ухапаното място с вода и сапун, след което го охладете с кубчета лед увити в тънка кърпа. Това трябва да се направи веднага след ужилването. Ако е необходимо използвайте болкоуспокояващ крем или антихистаминов препарат за успокояване на сърбежа. Хората, които са алергични към ухапвания от насекоми трябва да носят в себе си карта или гривна за да може другите да знаят, че те имат алергия и ако лекарят им е предписал лекарство  да го дадат при нужда.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 4 до “Ухапванията от насекоми може да са много опасни

  1. Pingback: През лятото ни дебнат ухапвания от насекоми

  2. Pingback: Домашни средства след ухапване от комари

  3. Pingback: Опасно ли е ухапването от оса? | Лекува нет

  4. Pingback: Какво лекува пчелната отрова? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *