Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасно ли е ухапването от оса?

На първо място, ухапването от оса е изключи­телно неприятно. Дори само едно ухапване предиз­виква болка и парене, зачервяване и оток, който обикновено преминава след един-два часа. Но ако осата ви е ухапала по лицето, около очите, отокът може да остане цели два дни. Ако сте нахапани на няколко места, тогава може да започне обща токсична реакция. Около 0,5 до 2 на сто от хората имат повишена чувствителност към ухапване от оси. Те могат да получат тежка алергична реакция дори и само от едно ухапване. Повишава се температурата на тялото, появяват се треска, главоболие, затруднено дишане и пристъпи на задушаване. Могат да се появят и болка в корема, прилошаване, повръщане, диария, загуба на съзнание и гърч. Това, което трябва да знаете за осите е, че те могат и да хапят, и да жилят. Имат си челюсти със зъбчета, а жилото, с което впръскват отровата, е разположено на коремчето. За разлика от пчелите, жилото на осата не засяда в кожата на човека, затова осата може да ви ухапе няколко пъти едно след друго.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДВИДИ

Опасно е не самото ужилване, а отровата, която се впръсква под кожата чрез жилото. Тя е много токсична, особено за алергиците. Затова винаги си носете някакъв антихистаминен препарат през лятото. Ако след приема на таблетката реакцията продължава да се засилва, веднага търсете доктор. За някои хора отровата от осата е толкова силен алерген, че може да доведе до летален изход. В та­кива случаи само инжекция с адреналин може да спаси живота на човека. За да разберете дали имате алер­гия към ухапване от оса, си направете изследване за наличие на специфичния имуноглобулин Е – така ще открият към какво сте алергични. Ако се потвърди алергия към отрова от оса, освен антихистаминни средства, винаги имайте в чантата си ампула ад­реналин и спринцовка за незабавно използване след ухапването.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *