Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Анемията не минава от само себе си

Трябва ли да се прилага медикаментозна терапия при анемията, или може да се излекува само с промяната в начина на хранене?

Тонка Михайлова – Сливен

И да лекуваме анемията, и да не я лекуваме – тя ще мине. Това е Широко разпространено мнение, което обаче е съвсем погрешно. Думата анемия всъщност озна­чава „без кръв“. Тя не бива да се разбира буквално, т.е. че не ни достига кръв – просто е намале­но количеството еритроцити и съдържанието на хемоглобин в нея. При анемия се наблюдава кислородно гладуване на органи­те и тъканите и в резултат на това се развива дистрофия. Ако хемоглобинът е намален в кръвта два пъти (до 70-80 г/л), започва дистрофия на сърдечния мускул. Поради кислородния глад в орга­низма се натрупват ненапълно окислени продукти на обмяната на веществата – например млечна киселина.

Какви са причините за анемия­та?

Най-общо те са няколко – от силната загуба на кръв (вслед­ствие на внезапно кръвотечение) до недостиг на определени еле­менти в кръвта (вследствие на нарушение в кръвообразуването), като недостиг на желязо например (а именно желязото е необходимо за изграждане на хемоглобина на еритроцитите).

ВНИМАНИЕ!

Анемията може да възникне и поради разрушаване на кръвта. Този процес може да се дължи на наследственост (например еритроцитите в кръвта са с неправилна форма). Заболяването може да възникне и поради повишеното разрушаване на еритроцитите или недостиг на витамин В. В зависимост от причините се диагностицират раз­лични видове анемия, а те са повече от 50. Във всички случаи тя може да има тежки и дори фатални последствия за организма. Затова задължително тряб­ва да бъде консултирана, наблюдавана и лекувана от специалист.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *