ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Анемията не минава от само себе си

Трябва ли да се прилага медикаментозна терапия при анемията, или може да се излекува само с промяната в начина на хранене?

Тонка Михайлова – Сливен

И да лекуваме анемията, и да не я лекуваме – тя ще мине. Това е Широко разпространено мнение, което обаче е съвсем погрешно. Думата анемия всъщност озна­чава „без кръв“. Тя не бива да се разбира буквално, т.е. че не ни достига кръв – просто е намале­но количеството еритроцити и съдържанието на хемоглобин в нея. При анемия се наблюдава кислородно гладуване на органи­те и тъканите и в резултат на това се развива дистрофия. Ако хемоглобинът е намален в кръвта два пъти (до 70-80 г/л), започва дистрофия на сърдечния мускул. Поради кислородния глад в орга­низма се натрупват ненапълно окислени продукти на обмяната на веществата – например млечна киселина.

Какви са причините за анемия­та?

Най-общо те са няколко – от силната загуба на кръв (вслед­ствие на внезапно кръвотечение) до недостиг на определени еле­менти в кръвта (вследствие на нарушение в кръвообразуването), като недостиг на желязо например (а именно желязото е необходимо за изграждане на хемоглобина на еритроцитите).

ВНИМАНИЕ!

Анемията може да възникне и поради разрушаване на кръвта. Този процес може да се дължи на наследственост (например еритроцитите в кръвта са с неправилна форма). Заболяването може да възникне и поради повишеното разрушаване на еритроцитите или недостиг на витамин В. В зависимост от причините се диагностицират раз­лични видове анемия, а те са повече от 50. Във всички случаи тя може да има тежки и дори фатални последствия за организма. Затова задължително тряб­ва да бъде консултирана, наблюдавана и лекувана от специалист.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *