Ражданията водят до паднал бъбрек

Наскоро при ултразвуково изследване ми откриха спаднал бъбрек. Аз усещам неразположение, когато спортувам. Защо се е случило това? И какво е нужно да предприема в тази ситуация?

Марина – по електронната поща

Единият и дори двата бъбрека могат да спаднат по различни причини. Тази двойка органи имат свой свързочен апарат. Именно той ги поддържа в правилно положение. Но ако спортувате прекалено активно или без­разборно, тези връзки могат да се разтегнат. Затова любителите на бягането, волейбола, леката атлетика страдат най-често от това нарушение. Освен това повдигането или носенето на тежести също влияе върху раз­положението на бъбреците. Както и рязкото отслабване. Затова отслабващите трябва да се придържат към мярката, иначе ще си до­карат редица проблеми. И още една типично женска причина – това са ражданията. След тях често се понижава мускулният тонус в предната коремна стена и се повишава налягането вътре в корема. Всичко това допринася за отслабване на апарата, който фиксира бъбреците в нужното положение.

СЪВЕТИТЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ

  • Ако наскоро сте отслабнали много, е необходимо да започнете да се храните по- усилено. Трябва да си възвърнете теглото. Бъбрекът се поддържа от мазнината, която го заобикаля като възглавничка. Но бъдете внимателни. Трябва да се храните правил­но. Следете менюто ви да е балансирано. Избягвайте солените, лютивите и мазните ястия.
  • Освен това е необходимо да носите ластичен бандаж или корсет. Той ще под­държа коремните мускули в тонус. За да е максимален ефектът от ластичния трикотаж, следвайте няколко правила. Обувайте го, преди да станете от леглото сутрин. Лежейки по гръб, го изпънете хубаво и го застегнете на издишване.
  • Не трябва да носите тежки предме­ти. Не се увличайте по спортове, които увеличават натоварването на организма в изправено положение, и такива, които са съпроводени с вибрации и сътресение на тялото. Избягвайте баскетбола, волейбола, бягането. Полезно е да се разхождате на равно място. Избягвайте и движенията, свързани с резки скокове или повдигане на тежести – когато сте във фитнеса.
  • Но в никакъв случай не пренебрег­вайте упражненията за коремната преса и гърба. Мускулният тонус е важен за поддържане на бъбреците в правилна поза. Отделяйте всяка сутрин по 20-30 минути за физически упражнения.

ПОДХОДЯЩИЯТ КОМПЛЕКС УПРАЖНЕНИЯ

  • Легнете по гръб и сгънете леко краката в коленете. Издуйте корема при вдишване, задръжте дишането. Издишайте и максимално го стегнете. Изпълнете 5-10 пъти.
  • Легнете по гръб, вдишайте и изпънете десния крак, издишайте и го върнете в из­ходно положение. След това го направете с левия крак. Изпълнете 5-10 пъти.
  • Легнете по гръб, при вдишване пов­дигнете десния крак, при издишване го сгънете и го наведете с ръцете към корема. Върнете го в изходно положение. Същото направете и с левия крак. Изпълнете 5-10 пъти.
  • Легнете по гръб, повдигнете и изпъ­нете двата крака, със събрани колене. При издишване ги разтворете, при вдишване ги съберете. Повторете 5-10 пъти.
  • Легнете на дясната страна с изпънати крака. Дишайте произволно. Повдигайте левия си крак 6-7 пъти. След това легнете на лявата страна и направете същото уп­ражнение с десния крак.
  • В допълнение към тази гимнастика 3-4 пъти годишно прилагайте курсове по масаж на гърба и корема. Един сеанс продължава 10-15 минути, направете не по-малко от 15 процедури. Но внимавайте с масажа, не забравяйте, че не трябва тялото ви да се тресе.

ВНИМАНИЕ!

Изпълнявайте съветите на специали­стите, но преди всичко трябва да посети­те нефролог и да се изследвате редовно. Ако изведнъж забележите непривични прояви на болестта, веднага потърсете специалист. Защото при неблагоприятно развитие на нещата може да се стигне и до операция. А забавянето в този слу­чай ще предизвика още по-неприятни последствия.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *