Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ражданията водят до паднал бъбрек

Наскоро при ултразвуково изследване ми откриха спаднал бъбрек. Аз усещам неразположение, когато спортувам. Защо се е случило това? И какво е нужно да предприема в тази ситуация?

Марина – по електронната поща

Единият и дори двата бъбрека могат да спаднат по различни причини. Тази двойка органи имат свой свързочен апарат. Именно той ги поддържа в правилно положение. Но ако спортувате прекалено активно или без­разборно, тези връзки могат да се разтегнат. Затова любителите на бягането, волейбола, леката атлетика страдат най-често от това нарушение. Освен това повдигането или носенето на тежести също влияе върху раз­положението на бъбреците. Както и рязкото отслабване. Затова отслабващите трябва да се придържат към мярката, иначе ще си до­карат редица проблеми. И още една типично женска причина – това са ражданията. След тях често се понижава мускулният тонус в предната коремна стена и се повишава налягането вътре в корема. Всичко това допринася за отслабване на апарата, който фиксира бъбреците в нужното положение.

СЪВЕТИТЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ

  • Ако наскоро сте отслабнали много, е необходимо да започнете да се храните по- усилено. Трябва да си възвърнете теглото. Бъбрекът се поддържа от мазнината, която го заобикаля като възглавничка. Но бъдете внимателни. Трябва да се храните правил­но. Следете менюто ви да е балансирано. Избягвайте солените, лютивите и мазните ястия.
  • Освен това е необходимо да носите ластичен бандаж или корсет. Той ще под­държа коремните мускули в тонус. За да е максимален ефектът от ластичния трикотаж, следвайте няколко правила. Обувайте го, преди да станете от леглото сутрин. Лежейки по гръб, го изпънете хубаво и го застегнете на издишване.
  • Не трябва да носите тежки предме­ти. Не се увличайте по спортове, които увеличават натоварването на организма в изправено положение, и такива, които са съпроводени с вибрации и сътресение на тялото. Избягвайте баскетбола, волейбола, бягането. Полезно е да се разхождате на равно място. Избягвайте и движенията, свързани с резки скокове или повдигане на тежести – когато сте във фитнеса.
  • Но в никакъв случай не пренебрег­вайте упражненията за коремната преса и гърба. Мускулният тонус е важен за поддържане на бъбреците в правилна поза. Отделяйте всяка сутрин по 20-30 минути за физически упражнения.

ПОДХОДЯЩИЯТ КОМПЛЕКС УПРАЖНЕНИЯ

  • Легнете по гръб и сгънете леко краката в коленете. Издуйте корема при вдишване, задръжте дишането. Издишайте и максимално го стегнете. Изпълнете 5-10 пъти.
  • Легнете по гръб, вдишайте и изпънете десния крак, издишайте и го върнете в из­ходно положение. След това го направете с левия крак. Изпълнете 5-10 пъти.
  • Легнете по гръб, при вдишване пов­дигнете десния крак, при издишване го сгънете и го наведете с ръцете към корема. Върнете го в изходно положение. Същото направете и с левия крак. Изпълнете 5-10 пъти.
  • Легнете по гръб, повдигнете и изпъ­нете двата крака, със събрани колене. При издишване ги разтворете, при вдишване ги съберете. Повторете 5-10 пъти.
  • Легнете на дясната страна с изпънати крака. Дишайте произволно. Повдигайте левия си крак 6-7 пъти. След това легнете на лявата страна и направете същото уп­ражнение с десния крак.
  • В допълнение към тази гимнастика 3-4 пъти годишно прилагайте курсове по масаж на гърба и корема. Един сеанс продължава 10-15 минути, направете не по-малко от 15 процедури. Но внимавайте с масажа, не забравяйте, че не трябва тялото ви да се тресе.

ВНИМАНИЕ!

Изпълнявайте съветите на специали­стите, но преди всичко трябва да посети­те нефролог и да се изследвате редовно. Ако изведнъж забележите непривични прояви на болестта, веднага потърсете специалист. Защото при неблагоприятно развитие на нещата може да се стигне и до операция. А забавянето в този слу­чай ще предизвика още по-неприятни последствия.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *