Искате ли да не се разболявате от диабет? Спазвайте тези съвети!

Здравословният начин на живот може да предотврати появата на диабет тип 2 при над 70% от хората.

Наднорменото тегло е риск за диабет
Наднорменото тегло е риск за диабет

Постарайте се да спазвате тези съвети и няма да се разболеете от тази тежка хронична болест, която засяга милиони хора по света в напреднала възраст.

  • Подобрете храносмилането си, като използвате ябълков оцет за подправяне на салати и ястия, приемайте ензими и пробиотици при необходимост за по-добра преработка на храната от организма.
  • Ограничете промишлено обработените храни, за да намалите приема на изкуствени добавки като оцветители, ароматизатори, консерванти, овкусители и други химични съставки. По възможност купувайте пресни екологично чисти продукти с доказан произход. Най-добре се запознайте с хора от близките села, които предлагат собствена продукция.
  • Избягвайте бялата рафинирана захар колкото е възможно повече, защото води до затлъстяване и риск от развитие на диабет тип 2. Заменете я с други натурални подсладители като стевия, кокосова захар, нерафинирана тръстикова захар – освен че имат нисък гликемичен индекс, те са богати на витамини и минерали.
  • Намалете употребата на наситени мазнини (краве масло, палмово масло, кокосово масло, млечни продукти, тлъсто месо, черен шоколад), защото те изчерпват запасите от витамини в организма.
  • Ограничете приема на животински протеини, освен ако не са от екологични продукти.
  • Включете в менюто си много листни зеленчуци (за препоръчване органични), пресни плодове, пълнозърнести храни, богати на фибри, семена, ядки, риба, яйца. Тези продукти ще ви доставят полезните витамини от група В (В6, В12) и фолиева киселина (витамин В9), необходими за метаболитните процеси, които са в основата на диабет тип 2.
    Зеленчуци
    Зеленчуци
  • Хапвайте повече кореноплодни зеленчуци (карфиол, броколи, брюкселско зеле, алабаш, ряпа). Те са отлични храни за предпазване от болести на ендокринната система.
  • Избягвайте консумирането на алкохол и напитки, съдържащи кофеин, защото те извличат водноразтворимите витамини от организма, преди той да е имал време да ги усвои.
  • Не пушете – наред с всички останали вреди, които нанася никотинът, деактивира и действието на витамин В6, нужен за нормалния ритъм на обмяната на веществата в организма.
  • Увеличете нивото на антиоксидантите, като приемате много плодове и зеленчуци с червен и оранжев цвят (домати, чушки, моркови, червено грозде, горски плодове), както и чесън.
  • Водете активен живот, движете се редовно, спортувайте според възможностите си – така няма да допуснете наднормено тегло и високо кръвно налягане, които са сред основните рискови фактори за развитие на захарен диабет от втори тип (придобит).

Органични, екологични или биопродукти означава едно и също нещо. Това са продукти, отгледани без помощта на генно инженерство, пестициди, обогатители на почви, хормонални добавки, антибиотици и други синтетични вещества.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *