Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Енчо Керязов дава ценни съвети на онези, които искат да имат хубаво тяло

Енчо Керязов е световноизвестен цирков акробат. Много млади хора искат да изваят тяло като неговото. Ето какво споделя той за здравето и тренировките си в интервю за в. „Доктор“.

Г-н Керязов, как минава един обичаен ваш ден?

Въпреки многото пътуване дните ми са много еднообразни, всичко е подчинено на тези 8 минути, които ще имате възможност да видите на 24 февруари 2016 г. в зала „Арена Армеец“ в София. Тренировки, храна, възстановяване, репетиция – всичко друго е бонус.

Кои звезди вече потвърдиха участие в шоуто „Нощта на звездите“?

Заедно с Йордан Йовчев сме подготвили наистина звезден спектакъл – със сигурност толкова титулувани имена от спорта и цирка не са се събирали в едно шоу досега. Заедно с нашите приятели ще демонстрираме уникални постижения – всеки в своята област. Петима носители на наградата „Клоун“ от световния цирков фестивал в Монте Карло, както и повече от петима златни и сребърни призьори от световни и олимпийски игри! Като се има предвид заетостта на артистите, трябваше отрано да ги ангажираме. Някои от тях

Енчо Керязов
Енчо Керязов

потвърдиха участие още след миналогодишната „Нощ на звездите“.

Всички, които ще вземат участие в този спектакъл, са световни имена от спорта, цирковото изкуство и световнопризнати музиканти, но ще издам само някои от тях. Две легенди в спортната гимнастика – Алексей Немов и Юри Кеки! Най- добрият въздушен номер в света на цирка, изпълняван от носителите на „Златен Клоун“ от Монте Карло, въздушния украински дует „Полет на страта“. Клоунът без грим Андрей Жигалов, носител на „Сребърен Клоун“, ще промени завинаги представата ви за клоунада. Николай Ковачев, единственият европеец, който ще покаже салто върху движещо се Колело на смъртта. Пет пинг-понг топчета само с уста ще жонглира ностителят на „Сребърен Клоун“ и звезда от вечерното шоу на „Лидо“ в Париж – Пикасо Джуниър. Разбира се, че аз и Йордан Йовчев ще участваме с коронните си дисциплини. Едно е сигурно – в „Нощ на звездите“ ще има повече салта, отколкото човек може да преброи.

Много млади хора искат да изваят тяло като вашето, но не прибягват до особено здравословни методи. Как вие постигнахте тази физическа форма? Дайте им съвет!

Много е важно какви цели сте си поставили. В зависимост от целите, такива ще ми бъдат и съветите. Ако трябва да кажа нещо по-общо: не копирайте сляпо големите бодибилдъри. Тези хора имат екип от професионалисти, които се грижат за тях. Бъдете постоянни в тренировките, здраво тяло не става за ден или два. Четете и се информирайте постоянно, обогатявайте знанията си!

Какво представлява според вас здравословният начин на живот?

Със сигурност не е моят. Здравословният начин е човек да се храни умерено и да тренира умерено – аз не правя нито едното, нито другото.

С какво се промени през годините вашата физическа активност?

С напредването на годините и най-малката грешка в работата ми коства контузия, която много трудно отшумява. Затова съм особено внимателен при тренировките за разтягане и по време на работата във фитнеса. Промени се и времето за възстановяване. Когато имам по три спектакъла на ден, се старая през всяка свободна минута да почивам. Преди съм репетирал между спектаклите – сега това е немислимо.

Как си почивате, как релаксирате?

В зависимост в кой град съм и какво има в близост до мен, защото времето е винаги малко. Обичам да ходя на сауна, като комбинирам 10 минути сауна и 5 минути масаж с лед.

Останаха ли ви травми от тренировките и физическото натоварване през годините и как се справяте с тях?

Травми имам – някои излекувах, за други нямам време. Счупена пета, скъсано сухожилие на трицепса, скъсан бицепс, разкъсано ременно сухожилие, ингвинална херния.

В зависимост от травмата променям и тренировъчния си план, като давам почивка на травмираната зона. Ограничавам до минимум въглехидратите, за да сваля теглото, което играе огромна роля в моята работа. Това е, което аз мога да направя. Другото е консултация със спортен доктор. Казвам спортен, защото трябва да е наясно, че болничните не помагат. Трябва да направи възможно най-доброто, за да съм на сцената вечерта.

Имало ли е контузия, при която се е наложила хирургическа намеса?

Хирургическа намеса единствено се е налагала, когато скъсах сухожилието на ръката. Това се случи на представление във Виена. Веднага последва операция в частна болница. Върнах се в България за няколко дни и в Сливен ми смениха гипса. За вас шега – за мене истина: сливенският гипс ми беше в пъти по-удобен. По-късно продължих с рехабилитацията при доктор Сеп Виесауер в Линц. Това е човекът, който направи истинско чудо с мен! Три месеца след операцията аз се върнах отново на манежа. Виесауер е един от най-добрите рехабилитатори в Австрия. Заедно с мен негов пациент беше и пилотът от Формула-1 Ралф Шумахер, който лекуваше болки във врата. Докторът много обстойно се запозна със спецификата на моята работа. Направи специален ластичен колан, който да ме предържа, когато започнах да стоя отново на ръцете си. Имах неговата помощ буквално 24 часа в денонощието. След месец заминах за Берлин, но се чувах с д-р Виесауер по телефона и следвах всяко негово напътствие.

Три години по-късно той ме покани на церемония, на която получи голямо държавно отличие. Там с гордост представи резултата, който е постигнал с мен, а аз с изключително чувство на благодарност показах моя номер на живо.

Лежали ли сте в българска болница и в болница в чужбина? Каква е разликата?

Като много малък съм лежал постоянно по болниците – това е и една от причините майка да ме запише на спорт. Избягвам да пия лекарства, но обезболяващите винаги са ми в чантата.

Нямам право на болнични и отпуск, затова, когато ме заболи нещо, пробвам всичко. Честно да призная, полза съм имал само от официалната медицина.

Ползвали ли сте например иглотерапия, услугите на чакръкчии, билколечение и т.н.?

Използвал съм иглотерапия. Билка тетра съм си варил, помага ми за изхранване на цепнатините по дланите на ръцете. От чакръкчия имам панически страх, не съм ходил.

От какво във вашия живот искате да предпазите синовете си?

Искам да могат да казват „НЕ!“ и да не работят, когато имат болки. Аз на това не се научих. Никога не съм пропускал спектакъл освен когато трябваше да легна на операционната маса. Работил съм със скъсан бицепс, счупена пета, а случаите с висока температура и грип – не ги броя! Винаги съм се поставял на мястото на човека, който ме е ангажирал, и много точно знам какво ще му коства моето отсъствие. Никога не намерих сили да кажа: „Днес не мога…“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *