ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЛУКСАЦИЯ НА ТАЗОБЕДРЕНАТА СТАВА

Вродено състояние, при което главата на бедрената кост лежи извън ставната ямка в таза.

luksacia tazobedrenaЧестотата на вродените изкълчвания на тазобедрените стави варира в различните части на света, но в Европа състоянието се наблюдава при 1 на всеки 1000 новородени. Вродената луксация на тазобедрената става се среща по-често при момичетата, като лявата тазобедрена става се уврежда по-често от дясната.

Кои са причините?

Вродената луксация на тазобедрената става се развива при нарушения в развитието на ставната ямка, която не успява да задържи бедрената глава на мястото й. Към факторите, увеличаващи риска от луксация, са наличието на вродено изкълчване при член от семейството и седалищното раждане. Вродената луксация на тазобедрената става често се съпровожда от изкривяване на шията (тортиколис).

Диагноза и методи на лечение

Тазобедрените стави на всички новородени се изследват рутинно за наличието на деформации. Ако има съмнения за проблем, за потвърждаване на диагнозата се провежда ултразвуково изследване.

Вродената луксация на тазобедрената става трябва да бъде лекувана възможно най-рано. Ако се диагностицира при раждането, могат да се използват каишки или шини за задържане на тазобедрените стави в нормално положение в продължение на 12 седмици. При лечение на такъв ранен етап тазобедрената става би трябвало да се развие нормално, въпреки че детето ще се нуждае от редовни контролни прегледи.

Проблемът може да бъде диагностициран и осем седмици след раждането. Лечението на този етап може да включва носене на шина или задържане на краката в правилно положение с помощта на гипс, най-много за шест месеца. Ако и това лечение се окаже неуспешно, може да се наложи операция.

Понякога болестта остава недиагностицирана до прохождането на детето във възрастта 12-18 месеца. Единият му крак изглежда скъсен и кожните гънки по задната част на краката са асиметрични (при едностранно засягане). Походката е нарушена и се наблюдава накуцване. На този етап може да се наложи провеждането на няколко операции за наместване на бедрената глава в ямката.

Какви са изгледите?

При навременна диагноза заболяването се лекува. В противен случай тазобедрената става се развива неправилно, което довежда до трайно накуцване. Още в ранните години на живота може да се стигне до остеоартрит на ставата.

ВРОДЕНА ДИСПЛАЗИЯ НА ТАЗОБЕДРЕНАТА СТАВА

Този термин се отнася до множество проблеми на тазобедрените стави – от леки деформации, при които бедрената глава е хлабаво разположена в ямката, до тежки състояния, при които ставата е трайно разместена. По-леките деформации се развиват в резултат на слабост на поддържащите ставата връзки; тежките случаи обикновено се дължат на аномалии в развитието на ацетабулума (ставната ямка). Между тези две крайности са всички останали случаи на разместване на тазобедрената става, при които обаче главата на бедрената кост може да бъде наместена обратно на нормалното й място.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *