ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

БОЛЕСТ НА ОСГУД-ШЛАТЕР (OSGOOD-SCHLATTER)

Заболяване в детската и юношеската възраст, при което се развива възпаление в предната част на големия пищял.

osgoodschlatterdiseaseЗаболяването най-често се развива при момчета на възраст между 11 и 13 години. То е пример за т.нар. тракционен апофизит, при който костната повърхност в мястото на залавяне на сухожилие бива издърпана от костта. Обикновено настъпва в периода на ускорен растеж през юношеството, когато мускулите нарастват и заякват, а костите още не са укрепнали достатъчно.

При болестта на Осгуд-Шлатер се откъсват костни фрагменти от предната част на големия пищял, в областта точно под коляното, където се залавя сухожилието на големия четириглав бедрен мускул (квадрицспсът, който изправя коляното). Спортните занимания, включващи енергично и продължително ритане, скачане или бягане, често допринасят за развитието на заболяването.

Какви са симптомите?

Обикновено симптомите се появяват постепенно, в течение на седмици или месеци. Главният симптом е болка точно под колянната капачка, която често се усилва при енергични упражнения и се облекчава при покой. Може да се появи и леко подуване в областта под капачката, където сухожилието на квадрицепса се залавя за големия пищял. В повечето случаи бива засегнат само единият крак, но понякога се засягат и двата.

Диагноза и методи на лечение

Лекарят може да назначи рентгеново изследване, за да провери състоянието на костта. Лечението обикновено включва покой и болкоуспокояващи медикаменти – спортните занимания могат да бъдат продължени, но

енергичните упражнения трябва да бъдат избягвани, за да може увреждането да заздравее. Обикновено с времето откъснатите фрагменти прирастват обратно към големия пищял. Пълното им заздравяване може да отнеме няколко месеца, а в някои случаи продължава до окончателното спиране на растежа.

Веднъж излекувано, заболяването обикновено не се развива отново. В малка част от случаите парче от костта остава отделено и може да причини трайни болки. Ако това се случи, в мястото на залавяне на сухожилието могат да бъдат приложени кортикостероидни инжекции, а понякога се налага и хирургичното отстраняване на костния фрагмент.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *