Кога е най-добре да тренираме – сутрин или вечер?

И двата варианта си имат плюсове и минуси.

СУТРИН

Плюсове

По-лесно се изгарят мазнините. Това си има просто обяснение: до 17.00 обмяната на веществата е по-активна и организмът е настроен да изразходва енергия. По-късно интензивността на процесите намалява, като организмът се ориентира към трупане на запаси.

trenirovkaОрганизмът се възстановява по-лесно след натоварване. „Рискът от претоварване е много по-малък сутрин – казва Патрик Делони, ръководител на група канадски спортни медици. – Наблюдавахме 3000 души, които се занимават с фитнес, и установихме, че след сутрешен тренинг пулсът се възстановява до нормални нива средно с 20% по-бързо, отколкото вечер. Анализите показаха и друго: при еднаква интензивност на заниманията микротравмите на мускулните влакна се случват по-рядко сутрин.“

Тренировката сутрин намалява апетита за целия ден. Учените от Великобритания сравнили данните от допитвания, проведени сред практикуващите бягане. Оказало се, че тези, които бягат сутрин, изпитват глад по-рядко през деня. Предполага се, че ранната тренировка потиска отделянето на хормона на глада.

Минуси

Обичайният проблем е, че няма време за закуска преди тренировка. А заниманията на гладен стомах не са ефикасни. Могат да доведат до травма. Да ставаме два часа по-рано, да закусваме и да чакаме един час, докато храната се усвои? Също не е добър вариант. Но все пак има решение.

„Преди сутрешни занимания използвайте високоенергийни продукти, които се усвояват бързо – съветва Тим Армстронг, експерт от Американския колеж по спортна медицина. – Те съдържат малко мазнини и белтъчини, за сметка на което – много въглехидрати. Не се страхувайте от сладкото, ако започнете да се движите в рамките на следващите 15 минути, въглехидратите ще бъдат изразходвани и няма да се превърнат в мазнини.“ Можете да хапнете банан, шепа стафиди или сушени кайсии и да пийнете вода, сладък чай или какао.

Сутрин организмът още „спи“ и затова ни е много трудно да се накараме да се движим. Затова е важно сутрешното спортуване да започва със загрявка и натоварването да се увеличава постепенно. За новаците е по-добре да избягват силовите упражнения и бягането. По-добре заложете на разходка, каране на велосипед или плуване. И задължително, след като станете от леглото, пийнете вода, защото не сте пили няколко часа и организмът е малко обезводнен. Кръвта ви се е сгъстила, така че ако засилите с физически упражнения циркулацията й в това „неразредено“ състояние, може да претоварите сърцето.

ВЕЧЕР

Плюсове

Експерти смятат, че през нощта, след физически натоварвания вечерта, се изразходват мазнини, натрупани в мастните депа. Калориите продължават да изгарят и след края на тренировката: още минимум 12 часа мускулите хабят енергия за възстановяване. „Умереното физическо натоварване е добър начин да ускорите метаболизма – твърди Патрик Делони. – Но натоварването трябва да е умерено.“

Вторият аргумент в подкрепа на вечерния фитнес е свързан с предишния. Вечер след тренировка можете да си позволите дори тортичка! Тя се усвоява без никакви последствия за фигурата ви.

Минуси

Уморени сте, нямате сили (време) желание за физически занимания. Познато ви е, нали? „Това е психологически проблем – смята Тим Армстронг. – Повечето хора не се изморяват чак толкова, че да нямат сили за разходка или плуване. По-скоро не са достатъчно мотивирани, за да се захванат с подобна активност вечер. Практиката показва: 15 минути фитнес са достатъчни, за да откриете, че имате достатъчно сила за още.“

Вечер след тренировка на човек много му се иска да си похапне добре. „Това означава, че не сте тренирали правилно“ – казва Елин Екблом Бак от Шведския колеж по науките за спорта и здравето.

Твърде интензивната или твърде продължителна тренировка възбужда апетита. А умерената – обратно: понижава го. Заместете бягането с разходка, аеробиката – с колоездене. Следете пулса си – нека бъде с 10-15% по-бавен от онази тренировка, след която сте опустошили хладилника. Или съкратете заниманията си до максимум 30 минути.

След вечерна тренировка заспиването е трудно. „Това показва, че сте превъзбудени – обяснява Елин Екблом Бак. – Причината може да е същата – твърде интензивни спортни занимания.“ Но това е решим проблем. За вечер избирайте по-спокойни видове спорт – йога, пилатес, тай чи.

Как фън шуй ни помага да живеем в хармония и здраве?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *