Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Остеопороза – какво представлява и всичко за нея

В процеса на стареене костната плътност при всеки човек започва да намалява. Голямата загуба на костна тъкан повишава риска от фрактури на костите – това състояние е известно като остеопороза (порести кости). По данни, разпространени в рамките на Световния ден за борба с остеопорозата, от остеопороза в България страдат 750 000 жени.

osteoporoza-1Какво всъщност се случва?

С течение на живота тъканта, изграждаща костите, непрекъснато се разгражда и подменя – процес, наречен костен кръговрат. Костната маса достига върхови стойности около 25-годишна възраст и след това постепенно намалява, тъй като образуването на нова кост не успява да компенсира разграждането. Това е нормална част от процеса на стареене и костната маса обикновено се задържа в граници, приемливи за възрастовата група.

Понякога обаче костната маса пада под нормалните стойности. Костите стават по-порести, отслабват и се чупят по-лесно, дори при незначителни удари и падания. Най-честите места на счупване са китките, прешлените и шийките на бедрените кости.

От какво се причинява остеопорозата?

Вероятността от развитието на остеопороза е по-голяма в късните години на живота, когато костната маса намалява. Около 55% от хората н 50-годишна възраст са с ниски стойности на костно вещество, поради което са застрашени от остеопороза и фрактури. Съществуват множество фактори, увеличаващи вероятността от развитие на заболяването.

Генетични фактори. Остеопорозата често се среща при кръвни роднини. Счита се, че гените определят върховото ниво на костната маса риска от остеопороза в по-късните години от живота. Въпреки това данните за остеопороза в семейството не означават, че заболяването е неизбежно, особено ако се вземат превантивни мерки.

Хормони. Жените могат да загубят до 20% от костната си маса през първите пет до седем години след менопаузата. Това е свързано с ниските нива на естроген. При жените с ранен климактериум рискът от развитие на заболяването по-късно е повишен, тъй като те живеят по-дълго време с ниски нива на естроген.

При жените с анорексия нервоза производството на естроген също може да бъде занижено, което повишава риска от остеопороза. Според проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация през 1996 г., при 50% от младите пациентки с анорексия се наблюдава и остеопороза. Рискът при мъжете с особено ниски нива на тестостерона също е по-висок.

Заболявания и прием на лекарства. Ревматоидният артрит и някои други ставни заболявания водят до повишен риск от остеопороза. Развитието й е свързано също със захарен диабет тип 1, свръхактивност на щитовидната жлеза и някои хронични чернодробни болести. Чревните заболявания като цьолиакия (глутенова ентеропатия), при които се нарушава усвояването на хранителните вещества, също увеличат вероятността от развитие на остеопороза. Продължителният прием на кортикостероиди и други медикаменти понякога също отключва болестта.

Хранене и начин на живот. Недостигът на калций, особено по време на детството и юношеството, може значително да повлияе натрупването на максимална костна маса. Организмът се нуждае от разнообразни витамини и минерали, особено витамин D, подпомагащ усвояването на калция. Редовните физически упражнения са жизненоважни за поддържането на здрави кости; продължителното обездвижване е сериозен рисков фактор. Тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол също увеличават вероятността от развитие на остеопороза.

Какви са симптомите?

Повечето хора дори не подозират, че имат остеопороза, докато някоя незначителна травма не предизвика счупване. Обикновено остеопорозата засяга всички кости в тялото, но най- честите фрактури са тези на китките, бедрените шийки и прешлените. Заболяването може да доведе и до изкривяване на гърба или по-степенна загуба на височина, дължащи се на прешленни счупвания.

Как се поставя диагнозата?

Ако се опасявате, че имате остеопороза, личният лекар може да ви назначи дензитомет- рия, понякога наричана двойна рентгенова абсорбциометрия (ДРАМ). Чрез това изследване ще се установи тежестта на заболяването и вероятността от фрактури на костите. Хората, лекуващи се от остеопороза, трябва редовно да се подлагат на дензитометрия за проследяване на резултатите от лечението.

Провеждане на изследването

По време на дензитометрия пациентът лежи на специална маса за прегледи. Рентгеновите лъчи преминават през тялото, а механична ръка с датчици, движеща се над него, извършва измерванията за анализ. Изследването обикновено трае около 20 минути.

Измерванията на костната плътност се правят най-често в долните отдели на гръбначния стълб и в областта на тазобедрените стави. След това могат да бъдат проведени допълнителни изследвания за уточняване на причините. Понякога за проверка за наличието на остеопороза се използват по-малки апарати, измерващи костната плътност в други части на скелета, например в предмишницата или петата.

Резултати

Резултатите от измерването на костната плътност се отразяват по два показателя.

Т-показателят сравнява костната плътност на пациента с тази на референтна група от млади здрави индивиди със средностатистическа костна плътност. Така може да се прецени индивидуалният риск от фрактури.

Стойностите на Т-показателя над -1 са нормални, тези между -1 и -2,5 говорят за значителна крехкост на костите (остеопения), а под -2,5 са признак за наличието на остеопороза.

Z-показателят сравнява костната плътност на пациента с тази на други хора на същата възраст. Много високите или много ниски стойности на Z-показателя могат да означават, че е необходимо допълнително изследване. Този фактор се използва и за проследяване на ефекта от лечението на остеопорозата.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

При една жена на 50 години съществува 40% вероятност от счупване на бедрената шийка; при мъжете рискът е около 13%.

Към 80-годишна възраст една от всеки три жени е застрашена от счупване на бедрената шийка; при мъжете съотношението е едно към пет.

Разликите се дължат на намаленото ниво на естроген при жените след менопаузата, определящо ускорената загуба на костна маса. Намаляването на костната плътност при мъжете, свързано с понижени нива на тестостерона, започва по-късно.

Как мога да си помогна?

Въпреки че няма как да възстановите напълно костната загуба при остеопороза, съществуват множество прости мерки, които можете да предприемете, за да запазите костната си маса. Те имат и превантивно значение за хората със здрави кости.

osteoporoza-dietaДиета и хранителни добавки

Здравословното, балансирано меню, богато на различни витамини и минерали, жизненоважно за здравето на костите ви и за общата ви форма. Някои храни и вещества са от особено значение за превенцията и контрола на остеопорозата.

ХРАНИ, БОГАТИ НА КАЛЦИИ

Средна порция               Калций (мг)

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Пармезан 300 г                            510

Сирене ементал 40 г                   388

Сирене грюйер 40 г                     380

Чедър, обезмаслен, 40 г             336

Kраве кисело мляко 150 мл       300

Чедър 40 г                                       288

Нискомаслено кисело мляко, обикновено, 150 г                        285

Полуобезмаслено прясно мляко 200 мл                                       248

Пълномаслено мляко 200 мл                                                           237

ХЛЯБ И ЗЪРНЕНИ ХРАНИ

 

Кифли, обикновени, 48 г 86
Бял хляб 72 г (две филии) 79
Черен хляб 72 г (две филии) 72
Мюсли, швейцарско 50 г 55
ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
Смокини, изсушени 60 г (3 бр.) 150
Спанак на пара 90 г 144
Портокали 160 г (1 бр.) 75
ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ
Сардини в доматен сос 100 г 430
Готвен боб 135 г 65
Бразилски орехи 20 г 34

Калций

Храната трябва задължително да е богата на калций. Той се съдържа в млякото и другите млечни продукти, зеленолистните зеленчуци, готвените бобови храни и костните риби. Проучванията показват, че калцият, приеман ежедневно под формата на хранителни добавки или с храната, има голямо значение за достигане то на върхови стойности на костната маса на 25-годишна възраст и предотвратява развитието на остеопороза в по-късните години от живота. За достатъчен прием на калций при здрав възрастен човек се счита количеството от около 700-1000 мг дневно. Според проучване от 1998 г. една четвърт от мъжете и половината от жените приемат под 700 мг калций на ден.

Хората, страдащи от остеопороза, и бременните, застрашени от изтъняване на костите, се нуждаят от по-големи количества. Националната фондация по остеопороза препоръчва на пациентите с това заболяване да приемат поне 1200 мг калций дневно, тъй като при недостиг другите медикаменти не могат да изпълняват предназначението си.

За да си набавите това количество, вероятно ще се нуждаете от хранителни добавки, съдържащи калций. Обикновено на възрастните с остеопороза се предписват 500-1000 мг калций дневно.

Калцият може да попречи на усвояването на някои медикаменти, така че хранителните добавки трябва да се вземат отделно от другите лекарства, обикновено по време на хранене или след това. Препоръчителната горна граница на дневния прием на калций е 2000-2500 мг дневно, в което се включва и калцият, постъпващ с храната.

УСВОЯВАНЕ НА КАЛЦИЯ

За да проверите доколко добре се усвоява приеманата от вас калциева добавка, поставете една таблетка в чаша топла вода или оцет. Ако в рамките на 30 минути таблетката се разтвори напълно, вероятно организмът ви усвоява добре калция.

БОЛЕСТ НА ВЕНЦИТЕ (гингивит, периодонтит)

Ако губите зьби поради заболяване на венците, вероятно губите и костна маса. Учените са разкрили наличието на тясна зависимост между загубата на зъби и тази на костно вещество. Чрез рентгенови снимки на зъбите и челюстите може да се установи наличието на остеопороза.

Витамин D

Този витамин контролира усвояването на калция от храната в червата. По-голямата част от витамин D в организма се образува под действието на слънчевите лъчи върху кожата. По-възрастните хора прекарват ограничено време на слънце и затова жените след менопаузата се нуждаят от хранителните добавки, съдържащи витамин D. Включете в менюто си храни като рибено масло, яйца, риба тон, сьомга или сардини.

Витамин D увеличава и мускулната сила. Едно проучване сред хора в напреднала възраст установява, че при участниците, приемали 800 мг витамин D и 1200 мг калций дневно в продължение на 12 седмици, честотата на паданията е намаляла с 49% в сравнение с тези, приемали само калций.

Други вещества

Магнезий. Той подпомага усвояването на калция от костите и може да ограничи загубата на костно вещество. Ще го откриете в ядките, варивата, морските храни и зелените зеленчуци. Някои диетолози препоръчват всекидневен прием на 500 мг магнезий, който можете да си набавите чрез хранителни добавки.

Фитоестрогени. Тези вещества с растителен произход са подобни на естествено образуващия се в тялото естроген, но действието им е по-слабо. Според някои доказателства богатите на фитоестрогени храни като тофу (пресечено соево мляко, пресовано на кубчета), леблебия и леща могат да защитят костите от развитието на остеопороза.

Мултивитамини. Смята се, че витамините С и К, калий, мед и цинк също са полезни за костите. Според някои високата доза витамин С забавя три пъти развитието на ОА на коляното. Ако вече приемате хранителни добавки, съдържащи калций или витамин D, имайте предвид, че мултивитамините могат допълнително да увеличат дозата им.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето има вредно влияние върху костите както на мъжете, така и на жените. То се отразява и на производството на естрогени, което пък може да доведе до ранна менопауза и допълнително повишаване на риска от остеопороза при жените. Освен че е полезно за костите ви, отказването на цигарите ще намали риска от сериозни заболявания като рак, коронарна болест и инсулт.

Алкохол

Прекомерната употреба на алкохол може да наруши нормалния костен кръговрат и да повиши риска от остеопороза. Умерената консумация не би трябвало да представлява проблем; проучване от 1999 г. показва, че при жените, употребявали алкохол в размер на една чаша вино дневно, костната плътност в по-ясния отдел на гръбнака е дори по-висока от тази на въздържателките. Все пак приемът на алкохол трябва да остане в рамките на 14 единици седмично за жените и 21 единици за мъжете (една алкохолна единица се равнява на една малка чаша вино или 250 мл бира).

ТЕСТ – Рискувам ли да развия остеопороза?

Често остеопорозата се диагностицира едва след появата на фрактура, но е важно заболяването да бъде открито в ранен стадий, за да се предотврати влошаването. Ако отговорите с „да“ на някой от следващите въпроси, съществува вероятност да развиете остеопороза. Вашият лекуващ лекар може да ви назначи дензитометрия, за да определи дали се нуждаете от лечение.

Имали ли сте някога фрактура в областта на тазобедрената става, счупване на прешлен или фрактура, получена при незначителен удар или падане?

Някой от родителите ви е страдал от остеопороза? Имал ли е фрактура в областта на тазобедрената става, получена при незначителен удар или падане?

Някога боледували ли сте от остеоартрит или ревматоиден артрит?

Страдали ли сте от анорексия нервоза, чревно заболяване като цьолиакия, бъбречна недостатъчност, рак, чернодробни заболявания, болест на Пейджет, захарен диабет тип 1 или ендокринни нарушения?

Приемали ли сте продължително време кортикостероиди, противогърчови или разреждащи кръвта лекарства?

Прекалявате ли редовно с цигарите и алкохола? А в миналото?

Водите ли предимно уседнал начин на живот?

Ако сте жена, менопаузата настъпила ли е, преди да навършите 45 години? Правена ли ви е хистеректомия (хирургично отстраняване на матката)?

Ако сте жена, случвало ли се е месечният ви цикъл да спре за период от 12 месеца или повече, без да сте бременна?

Ако сте мъж, някога страдали ли сте от проблеми, свързани с ниски нива на тестостерона, например импотентност и загуба на либидо?

osteoporoza-gimnУпражнения

Упражненията с тежести през детството и в началото на активния живот оказват влияние върху върховите стойности на костната маса, а следователно и върху риска от развитие на остеопороза по-късно. Подобно на мускулите, при обездвижване костите губят силата си – редовното физическо натоварване изгражда и поддържа плътността им. Полза от това имат не само младите: дори на средна възраст упражненията с тежести могат да доведат до леко увеличение на костната плътност, а при възрастните – да я съхранят.

Упражненията с тежести укрепват костите посредством „натоварване“ на скелета, което може да бъде следствие от силата на земното притегляне, действаща на масата на тялото, или от допълнителното тегло на уреди, оказващи съпротивление. Идеята е да се осигури краткотрайно, силно натоварване, което кара костите да понасят повече от обичайното. Плуването като цяло е много полезно, но при него няма натоварване на костите, тъй като водата поддържа тялото. Ползата от упражнения, изискващи издръжливост, например карането на велосипед, също е ограничена. Към упражненията, подходящи за поддържане на костната здравина, спадат бягането, аеробиката и тренировките с тежести.

Упражнения за страдащите от остеопороза

Натоварващите упражнения са от значение не само за предотвратяване на остеопорозата – те могат да бъдат включени и в терапевтичната програма на хората, които вече са засегнати от заболяването. При тях целта е да се поддържа костната плътност и да се подобри равновесието, което, от своя страна, намалява риска от падания и фрактури. Вашият лекар или физиотерапевт могат да ви посъветват кои упражнения са най-удачни за състоянието ви, но ходенето, умерените силови тренировки и йога със сигурност са подходящи. Упражненията, показани по-долу, тренират китките, тазобедрените стави и гръбнака – зоните, в които при остеопороза най-често се получават фрактури. Включено е и упражнение, подобряващо равновесието.

Тазобедрени стави

Това упражнение укрепва костите в областта на тазобедрените стави, както и външните мускули на бедрата. Ако не можете да легнете на пода, правете упражнението на леглото.

Легнете настрани, с крака, свити под прав ъгъл в коленете и хълбоците. Отпуснете удобно глава върху ръката, а с другата ръка се опрете на пода.

Бавно повдигнете горния крак на около 10 см височина, задръжте така за момент, а после внимателно го отпуснете. Обърнете се на другата страна и повторете упражнението.

За да увеличите съпротивлението, прикрепете малка тежест към глезена или пов¬дигайте крака изправен.

Гръбнак

Това упражнение укрепва мускулите, поддържащи гръбнака, и подобрява конфигурацията му, като същевременно намалява риска от фрактури на прешлените. Ако не можете да легнете на пода, правете упражнението на леглото.

Легнете по корем със събрани крака. Поставете ръце под челото, с дланите надолу.

Бавно повдигнете главата и раменете от пода. Задръжте така за момент, след това бавно се отпуснете на постелката.

За да увеличите съпротивлението, поставете ръцете отстрани на тялото с дланите надолу.

Китки

Това упражнение подобрява костната плътност в китките и предмишниците и заякчава мускулите, сгъващи китката.

Седнете на ръба на стола с крака на ширината на хълбоците и колене над глезените. Вземете в едната ръка лека гиричка и отпуснете предмишницата върху бедрото, докато я поддържате с другата ръка.

Бавно свийте нагоре китката на ръката, държаща гирата, задръжте за момент и бавно я отпуснете колкото се може по-надолу. Задръжте и върнете китката в изходно положение. Повторете упражнението с длан, насочена надолу. След това сменете ръцете.

Равновесие

Това упражнение тренира стабилизиращите мускули и подобрява равновесието, което е жизненоважно за предотвратяване на паданията, евентуалните фрактури и други травми.

Поставете два здрави стола с облегалките един кьм друг, с разстояние от около половин метър между тях. Застанете между столовете. За всеки случай отпуснете ръце на облегалките, но ги използвайте за опора само ако загубите равновесие.

Пренесете тежестта на тялото на единия крак. Придвижете другия напред, без да отлепяте пръстите от пода. Повдигнете изпънатия крак на около 5 см от пода. Задръжте го във въздуха колкото ви е удобно или докато не загубите равновесие. След това сменете крака и повторете.

За да увеличите съпротивлението, прикрепете тежест към горната част на бедрото.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ФРАКТУРИ

Провеждайте упражнения за подобряване на силата и равновесието, които намаляват риска от падания и фрактури.

Носете поддържащи свода обувки с подметки, поглъщащи сътресението.

Внесете промени в дома си, които ще намалят риска от падане – закрепете килимите и разчистете безпорядъка.

Носете предпазители на хълбоците, които поглъщат и отразяват силата на удара при евентуално падане, особено по време на упражнения.

osteoporoza-konvenc le4enieКонвенционални методи на лечение

На пазара има много медикаменти за лечение на остеопороза, повечето от които забавят загубата на костно вещество. Лекарствата винаги трябва да бъдат прилагани в комбинация с мерки от общ характер, включващи промени в начина на живот, здравословно хранене и редовни натоварващи упражнения. Хората с риск от остеопороза, които още не са развили заболяването, могат да наблегнат на превантивните мерки, вместо да прибягват до лекарства.

Можете да се обърнете към физиотерапевт, който да ви покаже упражнения за запазване на костната плътност и подобряване на подвижността. Той може да ви състави програма от упражнения, съобразени с индивидуалните ви нужди.

Бифосфонати

Лекарствата етидронат, алендронат и ризедронат намаляват загубата на костно вещество, като се свързват с костната повърхност и ограничават действието на остеокластите (клетките, които разграждат костта). Продължителната им употреба може да доведе и до повишаване на костната плътност.

Бифосфонатите имат малко сериозни странични ефекти: те могат да предизвикат нарушения в храносмилането и в редки случаи възпаление на хранопровода. Въпреки че трябва да продължите приема на калций по време на лечението с бифосфонати, той може да наруши усвояването на лекарството – приемайте храни, съдържащи калций, или хранителни добавки поне 30 минути след вземане на медикамента.

Хормонозаместителна терапия (ХЗТ)

Съществува тясна връзка между остеопорозата при жените и хормоналните промени, настъпващи през менопаузата. Хормонозаместителната терапия (ХЗТ) противодейства на тези промени, като компенсира понижаването на естрогена. ХЗТ намалява загубата на костно вещество и риска от фрактури след менопаузата, но за да бъде ефективна, трябва да се провежда в продължение на пет или повече години.

Преди време тази терапия се прилагаше изключително широко, но днес тя се предписва главно на жени, опитали други видове лечение, които са се оказали неефективни или се понасят трудно от пациента. Тази предпазливост се дължи на разширените познания за възможните странични ефекти на ХЗТ като инсулти, сърдечни заболявания и рак на гърдата или матката.

Калцитонин

Този хормон ограничава загубите на костно вещество при жени в менопауза, потискайки действието на разграждащите костта остеокласти. Лекарството намалява и риска от фрактури на прешлените при жените, засегнати от остеопороза. Прилаган преди единствено чрез инжекции, днес калцитонин е достъпен под формата на назален спрей. Страничните му ефекти обикновено са незначителни.

Ралоксифен

Това лекарство принадлежи към групата на т.нар. селективни естрогенрецепторни модулатори (СЕРМ). Тези медикаменти наподобяват ефекта на естрогена в някои тъкани, същевременно блокирайки го в други. Прилаган в комбинация с добавки, съдържащи калций и витамин D, ралоксифен повишава костната маса и намалява риска от фрактури на прешлените при жени в менопауза, засегнати от остеопороза.

Тестостерон

Защитният ефект на тестостерона по отношение на костната плътност при мъжете наподобява този на естрогена при жените. Има данни, че тестостеронзаместващата терапия може да бъде от полза за мъжете с много ниски нива на хормона, въпреки че все още няма неопровержими доказателства за това. Този метод не се препоръчва за лечение на остеопороза при мъже с нормални нива на тестостерон.

Надежда за бъдещето

Ако остеопорозата бъде диагностицирана в ранен стадий, обикновено запазването на костната маса е възможно с помощта на медикаментозно лечение и някои прости мерки, които сами можете да предприемете. Ранното установяване на заболяването е важно за предотвратяване на фрактурите. Поради тази причина хората с повишен риск трябва да променят начина си на живот в началния стадий на болестта.

Проучванията на остеопорозата продължават и ние научаваме все повече за причините и механизмите й на развитие. С времето могат да се появят нови методи за лечение и предотвратяване на прогресията на заболяването. По-долу са описани някои от най-обещаващи те сфери на изследване.

Роля на гените

Според доклад, публикуван през 2004 г. в списанието на Американската медицинска асоциация, учените са установили наличието на определени генни мутации, които правят хората с остеопороза по-малко податливи на фрактури. Въпреки че тези изменения, изглежда, не влияят пряко на костната плътност, наличието им се свързва с 20-40% намаление на риска от счупвания. Все още не е съвсем ясно защо тези мутации имат такъв ефект; по-задълбочените познания на значението на гените за костната плътност и фрактурите могат да спомогнат за откриването на нови методи за лечение и превенция на остеопорозата.

Костен кръговрат

Продължават проучванията на факторите и механизмите, контролиращи функцията на ко- стообразуващите и разграждащите костта клетки. Вече има много лекарства, потискащи действието на остеокластите. Един ден процесът на загуба на костна тъкан може да стане обратим, като се подпомогне действието на костообразуващите остеобластни клетки.

Костен цимент

Понастоящем се изследва задълбочено метод за инжектиране на костен цимент в телата на увредените прешлени. Учените търсят начин за използването на специален вид цимент, който да подпомогне растежа на костта около него.

Нови медикаменти

Много лекарства все още се разработват или са в процес на клинично тестване. Новите медикаменти, съдържащи стронциев ранелат или паращитовиден хормон (ПЩХ), които подпомагат костния растеж, могат да направят възможно възстановяването на отслабените кости. Едно скорошно проучване показа, че ПЩХ намалява риска от фрактури при жени в менопауза с около 70% в рамките на 18 месеца.

Други потенциално обещаващи медикаменти са селективните естрогенрецепторни модулатори (СЕРМ). Тези лекарства наподобяват ефекта на естрогена в костите, като подпомагат запазването на костната плътност, без да предизвикват повечето странични ефекти на естествения хормон.

Едно проучване, финансирано от Arthritis Research Campaign (международна инициатива за изследване на артритните заболявания), проучва теорията, според която лекарствата от групата на тиазидните диуретици, използвани за лечението на високо кръвно налягане, подобряват костообразуването.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

Учени от университета в Лимерик (Великобритания) са разработили нов метод за диагностициране на остеопорозата чрез изследване на ноктите на пациентите. Ниските нива на дисулфид (вещество, свързващо белтъчните молекули в колагена) в ноктите са показателни за ниското му съдържание в костите.

Наскоро в британски изследователски център бе разработен прототип на ултразвуков скенер, който може да се монтира в арматурното табло на автомобил. Скенерът измерва костната плътност и съответно регулира степента на затягане на предпазния колан и силата на раздуване на защитните възглавници. Учените считат, че това ще намали травмите на гръдния кош при по- възрастните шофьори с поне 20%.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *