ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при остеопороза

Не е тайна, че храненето до голяма степен предопределя дали ще развиете остеопороза – или това ще ви отмине.

osteoЗа профилактиката на остеопорозата трябва да се грижим още от детските си години, уверяват от webzdrav.ru. Правилната диета предвижда в храната на малките да има достатъчно продукти, съдържащи калций. Но какво да правят онези, които са пропуснали момента и вече са с диагноза?!

Храненето трябва да бъде внимателно и стриктно балансирано. Непременно трябва да имате в менюто си продуктите с калций: мляко и млечни продукти, сирене и кашкавал, извара, броколи, листни зеленчуци, сусам и сусамово масло, орехи, цитрусови плодове.

Но – разбира се – само калцият не върши работа. По-точно казано, неговото усвояване е успешно при наличието на достатъчно магнезий. Ако сме в недостиг на магнезий, калцият не се усвоява, а се отлага в плаките на кръвоносните съдове или в камъните в бъбреците. Храните с магнезий, за които не трябва да забравяме, са тиквените семки, пшеничните трици, какаото, овесената каша, спанакът.

За усвояването на калция са потребни още витамини В6, А и D. В6 има в изобилие в пшеничните трици и целите зърна, в зелето и бананите. Витамин А – в моркови, кайсии, тиква, спанак, магданоз, в черния дроб и рибената мазнина, в кравето масло и яйчения жълтък. На витамин D са богати морските риби, маслото, кашкавалът, яйченият жълтък.

Кои храни трябва да избягваме? Преди всичко – съдържащите фосфор: бобови, царевица, червено месо. Това не означава изобщо да ги забравим, но да бъдем сдържани.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *