ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекар: От рак на матката страдат по-пълните жени

Д-р Недялков, наскоро от Министерството на здравеопазването посочиха тревожна тенденция – нараства заболеваемостта от рак на женските полови органи. Как ще го коментирате? Какви според вас са основните причини?

Най-разпространен, с най-голяма честота от тази група заболявания, е ракът на матката, т.нар. ендометриален карцином. Следва ракът на яйчниците, наречен по медицински овариален карцином, и накрая е ракът на маточната шийка. Общо взето, и в България е същата последователност на честотата. Относно цитираната от вас тревожна тенденция, вероятно става дума за статистика от тази година. Но искам да кажа, че в Европа, както и в Америка, не се отбелязва чак такова тревожно нарастване на честотата. В някои европейски държави има минимално нарастване, например в Холандия и Белгия също. Най-често, според общоприетото мнение, пък и моето лично мнение е такова, това се дължи на факта, че се е увеличила продължителността на живота, хората живеят по-дълго.

Второ – подобряват се възможностите за поставяне на диагноза. Навремето много често хората са умирали от някакви заболявания, за които не е било ясно какви са. Сега се диагностицират навреме – това е една от причините да се отбелязва и нарастване на заболеваемостта. Трета причина, касаеща най-вече държавите с лошо икономическо състояние, това е неправилното хранене. Поглъщат се големи количества синтетични

Д-р Красимир Недялков
Д-р Красимир Недялков

продукти – оцветители и прочее. Да, те минават някакви проверки, но няма категорични доказателства, че са безвредни.

Т.е., храненето има значение и за тези видове рак?

Има значение, да. Вижте, нормалното хранене създава условия за развиване на добър имунитет. А като говоря за нормално хранене, не става дума само количествено. Въпросът е и в качеството, защото там, където липсват условия за нормално хранене, се компенсира с количество. Това от своя страна води до допълнителни заболявания, като затлъстяване. Имайте предвид, че затлъстяването е състояние, което е причина за повишаване честотата на рака на матката, на ендометриума. Той се среща повече при пълни жени. Също и при болни с диабет и ендокринни заболявания, но най-вече при пълни жени.

Защо?

Защото мастната тъкан произвежда естрогени, а този вид рак е зависим от естрогените. Ракът на шийката на матката пък е свързан много категорично с тютюнопушенето. Това е доказан факт и една от причините да се води борба с него. Следваща причина е безразборният полов живот, което също създава условия за покачване честотата на рака на шийката на матката.

А вирусите? За тях се говори доста усилено през последните години.

Да, така е. Един учен получи Нобелова награда, като доказа, че човешкият папиломен вирус е свързан с рака на шийката на матката. Но няма пряка връзка между този вирус и повишаване на честотата на заболеваемост от карцином на маточната шийка. Този вирус съществува при хората – знаете, че всички брадавици, които излизат по тялото на човека, са на базата на него.

Нали и заради него създадоха ваксина?

Да, обаче тази ваксина на практика е за заболяване, което не е разпространено масово и не създава епидемии. В бъдеще ще се види какъв точно е смисълът на тази ваксина. Засега, за съжаление, се изнасят само страничните ефекти от тази ваксина.

Наистина възникнаха спорове около ефективността от тази ваксина.

Просто не е доказано, че е намаляла честотата на заболеваемост от този вид рак. Дори в държавите, където е въведена масово тази ваксина, няма намаляване на честотата. Куриозно, има дори няколко публикации, че в Дания се покачва честотата от рак на маточната шийка, след като са въвели ваксината. Показва го една много интересна графика, според която от 2010-2011 година, когато е въведена тя, заболеваемостта рязко започва да се покачва. Естествено, трудно е да се каже на какво се дължи това покачване, но е факт, който трябва да се проучи.

Д-р Недялков, вие казахте кой от тези видове рак е с най-голяма честота, но аз да ви попитам – кой от тях е с най-добра прогноза?

Ендометриалният рак! Т.е. ракът на матката е с най-добра прогноза. В смисъл, че има възможност рано да се хване и се лекува много успешно с операция. Обикновено се хваща в ранните стадии, затова е с най-добра прогноза.

А с най-лоша прогноза?

С най-лоша прогноза е ракът на яйчниците, който е вторият по честота. А ракът на маточната шийка, хванат в ранните стадии, също е с много добра прогноза. Т.е. проследяването с рутинните методи върши същата работа като ваксината.

Изт.: в.“Доктор“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *