Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар обяснява защо съвременните деца боледуват често

От какво най-често боледуват съвременните деца?

По официални данни на Световната здравна организация – от инфекциозни заболявания на горните и долните дихателни пътища. Освен това подрастващото поколение все по-често страда от сколиоза, влошено зрение и слух. Достатъчно разпространена е т.нар. ученическа болест – проблеми със здравето, предизвикани от претоварване на детето с все по-сложната ученическа програма.

Появиха се и нови медицински понятия, например „сидром на геймъра“, към който са предразположени подрастващите, прекарващи цялото си свободно време пред компютъра. При тези деца намалява остротата на зрението, възниква застой в кръвта и в органите на малкия таз влошава се нервната система, може да се развие вегетативно съдова дистония и дори да се получи спазъм на съдове в главния мозък. В тази преходна възраст също така при децата се повишава вероятността от синтез на стомашния сок, променя се неговата киселинност. И ако освен това не се храни редовно, много нараства рискът от гастрит и язва. Неправилното

Проф. Борис Блохин
Проф. Борис Блохин

хранително поведение предизвиква наднормено тегло, от което също страдат съвременните тийнейджъри.

Не е тайна и това, че много болести отдавна се „подмладяват“, нали така?

Да, например артериалната хипертензия. Статистиката е доста тревожна – днес всеки пети първокласник има някакви проблеми със здравето, а при 10-15% от децата се наблюдават хронични патологии. След завършване на училище 40% от децата имат по 2-3 медицински диагнози. Нарушена осанка, уморяемост, чести вирусни заболявания се срещат много. Нашите деца растат на височина, но си остават слабички, не се развиват. А здравето, както знаем, не се дава даром, то трябва да се съхранява и подобрява.

Какво биха могли да предприемат родителите от своя страна?

Първо, нужно е да се увеличи двигателната активност, тъй като хиподинамията е един от злободневните проблеми на нашето общество. Второ, не забравяйте колко важен е благоприятният психологически климат в семейството. И астмата, и язвената болест на стомаха, и гастритът, и диабетът – всички тези заболявания имат и психологически корени. Психосоматичните заболявания са водещ медико-социален проблем на нашето време. Ако детето боледува често, причината може би е не толкова в понижения му имунитет, отколкото в проблемите в училище.

Какво ще кажете за това много страшно явление – внезапна смърт при уж напълно здраво дете? Най-често при спортуване. Може би родителите са пренебрегнали здравето му?!

За съжаление, от тази страшна беда няма как да се застраховаме. Това, за което говорите, е „синдромът на внезапната сърдечна смърт“ и родителите в това отношение нищо не могат да предвидят, още по-малко – да предотвратят. Детето може да изглежда абсолютно здраво, но ако има някакви неоткрити аномалии на сърцето, за които нито родителите, нито учителите знаят, вероятността от трагедия е много висока. В САЩ всяка година внезапно умират от 5 до 7 хиляди външно здрави деца и подрастващи. Съгласно статистиката за внезапната сърдечна смърт на нея се дължат около 5% от ежегодно регистрираните смърти при деца и подрастващи. Около 20% от леталните изходи при внезапната сърдечна смърт настъпват по време на спортуване.

Много е трудно да се прогнозира всичко, свързано с внезапната сърдечна смърт. Единственото, което остава да се направи, е колкото може по-рано да се откриват заболяванията, водещи до това трагично състояние. А такива заболявания са вродени пороци на сърцето, кардиомиопатия, т.нар. удължено или съкратено QT, т.нар. синдром на Бругад, артериална стеноза и прочие патологии.

изт.: в.“Доктор“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *