ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Коензим Q10 – мощен антиоксидант, който предпазва от рак

Коензим Q10 e мастноразтворимо хранително вещество, известно също като CoQ1q, витамин Q10, убидекаренон или убихинон. Той е естествен продукт в човешкото тяло, който се намира основно в митохондриите, клетъчни органоиди, които произвеждат енергия. Коензим Q10 се среща в повечето тъкани на човешкото тяло, но в най-високи концентрации се намира в сърцето, черния дроб, бъбреците и панкреаса (задстомашната жлеза). Името „убихинон“ е комбинация от английската дума „ubiquitous“ (вездесъщ, който се среща навсякъде) и „quinone 10“. Хиноните са вещества, които се срещат във всички растения и животни. Разновидността, която се среща при хората, има 10-ична странична верига в молекулната си структура. Освен важния процес за осигуряване на енергия, CoQ10 също стабилизира клетъчните мембрани и действа като антиоксидант, който унищожава свободните радикали – нестабилни молекули, способни да увредят нормалните клетки.

Обща употреба
CoQ10 се използва широко в Канада, Западна Европа, Япония и Русия за лечение на застойна сърдечна недостатъчност. Изписва се като лекарство с рецепта, а в Съединените щати се продава и свободно под формата на хранителна добавка. Според някои изследвания той е ефикасен при 70% от пациентите със застойна сърдечна недостатъчност. Очевидно е, че подобрява здравето и общото състояние и увеличава ефективността на сърдечната дейност. Количеството, принципно препоръчвано за това състояние, е 100-300 мг дневно, за предпочитане разделено на няколко дози. Д-р Карл Фолкерс пише в „Превантивно лечение с витамини“, че са необходими от един до три месеца, за да се постигнат желаните резултати от добавката, и

Скумрията е особено богата на коензим Q10
Скумрията е особено богата на коензим Q10

около шест месеца, за да се извлече максимална полза.

CoQ10 може да помогне и на хора с някои форми на кардиомиопатия. Пациентите трябва да се консултират със своя лекар относно възможните ползи от приемането на CoQ10 за това състояние.

Ползата от CoQ10 за сваляне на кръвно налягане не е достатъчно документирана. Едно изследване предполага, че допълнителният прием на CoQ10 помага при хипертония, но резултатите са под въпрос, тъй като не става дума за контролирано двойно- сляпо проучване (при което и пациентът, и експериментаторът не знаят коя група поема действителното средство). Препоръчваната доза е 200-250 мг дневно, а резултатите се постигат едва след няколко месеца. Възможно е за някои пациенти с първична хипертония, при които първоначално се наблюдава недостиг на CoQ10, да се постигне намаляване на количеството на другите лекарства за кръвно налягане. Това трябва да става под лекарско наблюдение.

Доказано е, че приемането на CoQ10 подобрява пародонтозата, тъй като намалява размера на ненормално дълбоките джобове във венците, а също така ограничава и степента на бактериалното замърсяване. Другите възможни ползи от CoQ10 са намаляване на симптомите на ангината (стенокардията), подобряване на имунната функция на пациенти със СПИН и други видове имунна недостатъчност, подобряване контрола на кръвната захар, намаляване на холестерола, подобряване на физическата издръжливост и помагане на хората с мускулна дистрофия и болестта на Хънтингтън (хореята). Група изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего съобщават през 2002 г., че според тях коензим Q10 забавя развитието на болестта на Паркинсон, атаксията на Фридрайх и други състояния, белязани от дегенерация на централната нервна система. Добавката може също така да намали токсичността на някои видове химиотерапия. Известно е, че доксорубицинът, химиотерапевтичен агент, понякога уврежда сърцето. Съпътстващото приемане на CoQ10 като добавка намалява този вреден ефект. Възможните ползи от CoQ10 трябва да се обсъдят с лекар, специализиран в диетологията. Откакто през 1961 г. е установено за пръв път, че болните от рак пациенти в Швеция и в Съединените щати имат ниски нива на ензима, се провеждат изследвания на CoQ10 като възможно лечение при ракови заболявания. Изследователите смятат, че коензим Q10 може да предпазва от рак чрез стимулиране на имунната система и действайки като антиоксидант. Макар че са провеждани изследвания с животни, към 2008 г. все още няма съобщения в медицинските списания за клинични изпитания на случаен принцип с хора, чийто живот е удължен благодарение на използването на коензим Q10, в допълнение към традиционното лечение на рака.

Недостатъчност
Пациентите, при които в определени случаи се наблюдава тенденция към намалени нива на CoQ10, могат да извлекат полза от приемането на добавки. Някои от заболяванията, свързани с намалени количества от това хранително вещество, са СПИН, хронична умора, застойна сърдечна недостатъчност, кардиомиопатия и възпалителни заболявания на венците. С възрастта нивата на CoQ10 намаляват, но няма достатъчно тестове за наличието му в човешкото тяло. Неблагоприятните ефекти от тази добавка са редки и безобидни, поради което всеки, който страда от споменатите по-горе заболявания, трябва да обсъди с лекар приемането на добавки, съдържащи CoQ10.

Препарати
Природни източници
Хранителните продукти представляват добър източник на CoQ10 и обезпечават приблизително половината от нуждите на организма. Виреещите в студени води риби, като скумрия, сьомга, сардина и риба тон, са особено богати на CoQ10. Растителните мазнини и месата също са добри източници. Черният дроб произвежда достатъчни количества, за да допълнят нуждите, които не могат да бъдат задоволени от хранителния режим. Хората с недостиг на витамини от групата В, на селен, витамин С и витамин Е може да не са в състояние да произвеждат необходимото количество CoQ10, тъй като споменатите хранителни вещества са необходими за неговото производство. Консумацията на храни, богати на CoQ10, както и производството на това хранително вещество в черния дроб не могат да осигурят количествата, които са необходими за лечение на сърдечна недостатъчност и други състояния, които могат да допринасят за недостатъчност на това хранително вещество. В такива случаи е необходимо приемане на добавки, съдържащи CoQ10.

Източници под формата на добавки
Добавките, съдържащи CoQ10, са широко разпространени под различни форми – желатинови капсули, течности и таблетки. Витамин Е също е полезна стабилизираща добавка. Повечето продукти, съдържащи CoQ10, налични на пазара, се произвеждат в Япония. Както и другите добавки, най-добре е CoQ10 да се съхранява на хладно и сухо място, далеч от пряка светлина и да се пази от деца.

Противопоказания
Към 2008 г. все още не е установено дали приемането на CoQ10 е безопасно за бременните жени или кърмачките, поради което не се препоръчва в тези състояния. Освен това не се препоръчва и за малки деца. Хората, диагностицирани със сърдечна недостатъчност, диабет, проблеми с бъбреците или заболяване на черния дроб, трябва да проявяват особено внимание при приема на тази добавка, тъй като може да се наложи промяна в дозата на другите медикаменти. Наложителна е консултация с лекар, преди да започнат да приемат коензим Q10.

Странични ефекти
Неблагоприятните ефекти в резултат от приемането на допълнителен CoQ10, за които се съобщава, са диария, раздразване на стомаха, влошен апетит и гадене, които в общи линии са леки и се получават рядко. За повечето хора CoQ10 е напълно безопасен. Ако се приемат дози, надвишаващи 300 мг на ден, това може да повлияе на нивата на ензимите на черния дроб и да е необходимо лекарско наблюдение.

Взаимодействия
Възможно е CoQ10 да отслаби действието на натриевия варфарин (синкумар), който се предписва за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци при пациенти с риск от сърдечен пристъп или инсулт. Някои лекарствени средства за диабет, които се приемат перорално (през устата), също могат да повлияят на действието на CoQ10. Същия ефект може да се получи и от лекарствата за намаляване на холестерола от групата на статините.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *