Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Истината за прясното мляко прочетете тук!

Толкова сме свикнали да смятаме, че прясното краве мляко е полезна за здравето храна, че трудно приемаме съмненията, които се появяват все по-упорито около него. Каква е истината?

Мащабно изследване на университета в Упсала, Швеция, проведено от 1987 до 1997 година, шокира със заключението, че при жените, които пият над 3 чаши прясно мляко дневно /680 мл/, рискът от смърт е с 90% по-висок, отколкото при жените, които пият по-малко от 1 чаша мляко на ден. Рискът от счупване на тазовата кост пък е с 60% по-висок. При млечните продукти като кисело мляко и сирене се наблюдава обратната тенденция – тези, които ги консумират в по-голямо количество, са по-малко застрашени от счупвания.

Вредни ли са млечните захари?

В някои случаи неблагоприятният ефект на млякото се дължи на високото му съдържание на лактоза, която се превръща в D-галактоза под въздействието на ензима лактаза. Не всички хора притежават този ензим. Опитите с мишки свидетелстват, че D- галактозата играе роля в оксидантния стрес на клетките и във възпалителните процеси. В киселото мляко и сирената тези млечни захари са в по- малко количество.

Има ли връзка между прясното мляко и рака?

Мненията на изследователите са противоречиви. Прясното мляко може да има предпазен ефект срещу някои видове рак, а други да благоприятства. Смята се например, че прекалената консумация на млечни продукти увеличава риска от рак на простатата, но предпазва от рак на дебелото черво. Не може обаче да се направи генерален извод, тъй като млечните продукти са многобройни и всеки има специфични качества. Освен това има хора, които по-трудно понасят млякото от други.

Как ни въздействат млечните протеини?

Някои учени смятат, че те смущават дейността на имунната система и при обременена наследственост могат да благоприятстват появата на автоимунни заболявания като полиартрит и ревматизъм. Засега обаче няма безспорни доказателства за това. Сигурно е, че млечните протеини са в основата на различни алергии, които се появяват при 1-2% от новородените и изчезват през втората година от живота им. Иначе тези животински протеини допринясат за задоволяване на всекидневните нужди на организма.

Наистина ли се нуждаем от 3 млечни продукта на ден?

Да. Млечните продукти са отличен източник на калций, който укрепва костите и предпазва от счупвания. Три порции дневно са препоръчителна доза, особено за жените по време на бременност и след менопаузата. По-лека трябва да е консумацията при мъжете с повишен риск от рак на простатата.

Откъде другаде можем да си набавим калций?

Най-много калций все пак има в млечните продукти – в 100 г ементал той е 1200 мг, в 125 г пълномаслено кисело мляко – 189 мг, в 100 г извара – 115 мг. Можем обаче да си набавим ценния минерал и от някои плодове и зеленчуци. В 100 г броколи има 76 мг калций, а в 1 портокал – 40 мг.

Колко лактоза има в млечните продукти (за 100 г)?

Пълномаслено прясно мляко – 4,67 г

Кисело мляко – 2,63 г

Прясно козе сирене – 1,82 г

Масло – 0,6 г

 

Използвайте тези съвети, за да спите по-добре!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *