ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Научете всички факти за аспирина!

Създаден преди повече от век като болкоуспокояващо средство, днес аспиринът продължава да бъде на преден план сред медицинските открития за превенция на инфаркт, инсулт, атеросклероза, алцхаймер, безплодие, рак… Ползите от прочутото хапче сякаш са неизчерпаеми, но лекарите припомнят, че като всяко лекарство има и нежелани ефекти. Кои са плюсовете и минусите на столетника аспирин?

aspirin-1През 1971 г. Британският фармаколог сър Джон Вейн разкрива цялостния механизъм за действие на аспирина. За това откритие му е присъдена Нобелова награда за физиология и медицина през 1982 г.

Всъщност аспиринът, регистриран като търговска марка от „Байер“, е ацетилсалицилова киселина, която още Хипократ е извличал от въбова кора, за да облекчава главоболие и да понижава висока температура. Синтезиран е за първи път през 1897 г. от немския химик Феликс Хофман, служител на фирмата „Байер“ , който търсел лек за баща си, страдащ от артрит. Две години по-късно е пуснат на пазара като болкоуспокояващо средство, но благоприятните му ефекти върху сърдечносъдовата система са документирани чак след половин век. Познат е и с търговското наименование ацетизал. Потенциалните приложения на аспирина продължават да бъдат проучвани.

Какво лекува?

НАСТИНКИ И ГРИП: облекчава болките в гърлото, хремата, главоболието, сваля температурата.

МУСКУЛНИ И СТАВНИ БОЛКИ: потиска възпалителните процеси и намалява оплакванията, но не бива да се предозира (до З г на ден), а при ревматични болки се приема само по лекарско предписание.

МИГРЕНА: висока доза от разтворимите таблетки аспирин (до 1 г не повече от 3 пъти на ден) помага при леки и средни пристъпи.

ПРИ СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ: облекчава болките и намалява повишената температура.

ПРИ ИНФАРКТ: веднага след получаване на сърдечния удар приемът на аспирин в доза 300-500 мг снижава риска от фатален изход до 50%.

ПРИ ИНСУЛТ: понижава опасността от повторен мозъчен удар до 40%.

ПРИ БЕЗПЛОДИЕ: повишава шансовете за забременяване според проведени наблюдения при пациентки, лекувани от безплодие.

Продължение …

Аспиринът помага и в бита

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *