ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

От какво предпазва аспиринът?

Сърдечносъдови заболявания: аспиринът е първото открито средство за превенция на тромбози (съсиреци) – основната причина за инфаркт и инсулт. Преживелите инфаркт са от високо рисковата група пациенти за повторни инфаркти, както и мозъчносъдови инциденти. При тях се провежда задължителна вторична профилактика с аспирин.

aspirin_2РАК: медицински изследвания установили, че малки дози аспирин намаляват до 19% опасността от рак на дебелото черво и до 60% – от карцином на простата.

БОЛЕСТТА НА АЛХЦХАЙМЕР: предполага се, че възпалението е един от причинителите на сериозното заболяване, което Води до тежки увреждания на мозъка. Дългогодишни наблюдения показват, че хората, които приемат аспирин поради друго заболяване, много рядко развиват алцхаймер.

ОЧНИ БОЛЕСТИ: помага в профилактиката на диабетната ретинопатия, като подобрява кръвоснабдяването на капилярите.

Каква е препоръчителната доза?

Минималната, която е с доказана полза и най-малка вреда, е 100 мг дневно. Дози от 100 до 325 мг имат само антитромбоцитен ефект (намаляват риска от образуване на съсиреци в кръвоносните съдове, а те водят до запушването им). Прием над 1 г дневно влияе противовъзпалително, като се запазва антитромбоцитното действие. Дози над 4 г се използват изключително рядко при специфични състояния.

Кога започва да действа?

Зависи под каква форма и колко време след хранене се приема. Традиционното хапче оказва ефект след 30 минути, разтворимото – след 15.

Какво отличава аспирин протект от другите аспирини?

Предпазва не само сърцето и мозъка, но и стомаха, благодарение на специалната си ентеросолвентна обвивка.

Не е за вярване…

Само 25 на сто от хората по света с висок риск от инфаркт са получили препоръка за прием на аспирин протект (в ниска доза 100 мг) от личния си лекар, въпреки че така може да се намали опасността от първи инфаркт до 30%, както и комбинираният риск от инфаркт, инсулт и съдова смърт до 21%.

Добре е да знаете, че…

Здравите хора, които не попадат 8 рисковата група за сърдечносъдови инциденти, не е необходимо да пият профилактично аспирин в ниски дози, твърдят изследователи от университета в Единбург. Те не оспорват обаче ползата му при пациентите, застрашени от сърдечносъдови болести.

Продължение …

Защо аспиринът е полезен за кожата?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *