ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Важни въпроси, свързани с алергиите

Имам ли алергия към цигари?

Отговорът накратко е – „не“. Невъзможно е да сте алергични и към парфюм. Но можете да развиете чувствителност към определени вещества, от които се получава секрет в очите, запушване на носа и кихане. Хората с алергичен ринит са по-склонни към развитието на подобна чувствителност. И ако някога сте се оплаквали в хотел, че сте алергични към цигарен дим и искате непременно стая за непушачи, не сте били съвсем прави. По-правилно би било да заявите, че димът силно ви дразни.

Показателни проучвания

Орален алергичен синдром

Някои засегнати от сенна хрема откриват, че развиват орална алергия и към определени плодове, зеленчуци и ядки. Те обикновено страдат от сенна хрема рано напролет, а след това установяват сърбежи и подуване в устата и гърлото, когато консумират пресни

Невъзможно е да сте алергични към цигари и парфюм
Невъзможно е да сте алергични към цигари и парфюм

плодове или зеленчуци.

Това явление се нарича синдром на оралната алергия или на поленово-хранителната алергия. Засегнатите от полените на брезата могат да получат орална алергия към ябълки, праскови, череши, моркови, целина, лешници, фъстъци и орехи. Страдащите от алергия към полените на тревистите растения проявяват орална алергия към домати, пъпеши и дини. Алергичните към полените на артемизията (пелина) реагират на ябълки, целина и моркови.

Хората, страдащи от поленово-хранителна алергия, не се влияят от сготвени или консервирани плодове и зеленчуци, а реакцията почти винаги остава локализирана в устата и гърлото.

Важни въпроси:

Какъв е онзи жълт прашец по автомобила ми?

Вероятно става въпрос за полените на боровите дървета. През пролетта и лятото те покриват части от страната със слой жълт прах, който попада върху автомобилите и по уличните настилки. Но тези полени най-вероятно не са причинителите на вашите проблеми. Химическият им състав ги прави не така силни алергени, както други видове. Освен това, понеже са по-тежки, те падат директно на земята и рядко стигат до носа.

Алергия към плесени Aspergillus и действието на стероидите

Въпреки че алергичният ринит, причинен от плесени, обикновено протича леко, има определен вид гъби, водещи до по-сериозна респираторна реакция. Aspergillus се срещат в околната среда и могат да заседнат в дихателните пътища или в някой участък от белите дробове и да се размножават, докато не образуват компактна сфера, известна като микотична топка.

Гъбите Aspergillus са в състояние да провокират астма или алергична бронхопулмонална аспергилоза – заболяване на белите дробове, наподобяващо силно изразена възпалителна астма.

Състоянието се среща рядко и само при малцина, страдащи от астма, като се характеризира с хриптене, леко повишена температура и изкашляне на кафеникава слуз. За лечение на тази реакция често се предписват кортикостероиди, защото имунотерапията (инжекции против алергия) не помага особено.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *