ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мога ли да спортувам, ако имам астма?

Да гледаме как децата играят и тичат навън – видно неуморни и кипящи от енергия – е едно от най-големите удоволствия в живота. Те сякаш се движат без никакво усилие – гонят се наоколо, скачат, хвърля се да уловят топката. Но за дете, страдащо от астма, а и за възрастен човек, физическото натоварване често е по-скоро враг, отколкото приятел. То провокира пристъпи при 80-90% от засегнатите от заболяването.

Астмата вследствие на физически упражнения е хроничен проблем. Това не е вид астма, не е подобно на астма заболяване, не е и отделна болест. Диагностицира се, ако човек получава пристъпи от 5 до 15 минути след началото или края на физическо напрежение. Въпреки че честите пристъпи може да са признак за неадекватно контролирано заболяване, основната причина за тях при спортуване не е известна. Учените предполагат, че астмата вследствие на физически упражнения е свързана със загубата на топлина, на течности или и на двете от белите дробове по време на упражненията. Това се случва поради обичайната практика при тренировки да се диша през устата, като човек вдишва по-студения и сух въздух, който не е имал възможност да премине през носа (където се овлажнява и затопля).

Упражненията могат да предизвикват също провокиран от физическо усилие бронхоспазъм – често срещан проблем сред спортистите, който обаче остава недиагностициран. Тогава бронхиалните дихателни пътища временно преминават в състояние на спазъм, от 5 до

Мит е, че астматиците не могат да спортуват
Мит е, че астматиците не могат да спортуват

10 минути след усиленото физическо натоварване. Но за разлика от астмата вследствие на упражнения, спазъмът не се поражда от възпалителен елемент. Той е доста често срещан и при любителите, и при професионалните атлети, като според проучвания са засегнати между 11 и 50%. Обикновено единствените му симптоми са задух и хрипове при поемане на въздух, което кара хората да смятат, че просто остават без дъх. Това може да обясни причината, поради която при едно проучване бил открит неразпознат бронхоспазъм вследствие на спортуване при 29% от изследваните атлети.

За разлика от бронхоспазъма, астмата е хронично заболяване, което изисква редовно лечение, а не само спорадично, при поява на симптомите. Когато спортувате, следете за задух или хрипове при дишане, за намалена дееспособност, болки или стягане в гърдите, кашлица, възпалено гърло, болки или неприятно усещане в стомаха.

Ако почувствате някой от изброените симптоми, трябва да преустановите физическата дейност и да възстановите до нормални стойности пулса и дишането си. По принцип „пристъпът“ трае само няколко минути, но може да е също толкова плашещ, колкото всеки друг астматичен пристъп и често принуждава иначе здрави хора да се откажат завинаги от спортуването.

Единственият начин да разберете със сигурност дали проявените симптоми се дължат на астма е като се консултирате със специалист, който може да проведе тест с упражнения, за да потвърди диагнозата. Изследването обикновено включва оценка на белодробната функция преди и след тичане по бягаща пътека или след 10-минутна употреба на велоергометър.

Превантивни стратегии

Както при останалите форми на астма, медикаментите са от изключителна важност за контролирането на симптомите, но съществуват и няколко други стъпки, които човек да предприеме, за да избегне проблема вследствие на спортуване.

Подобрете цялостното си физическо състояние. В колкото по-добра форма сте, толкова по-силни ще са белите ви дробове и няма да са така чувствителни към по-хладен, сух въздух, който се вдишва при спортуване.

Загрявайте поне по 10 минути, преди да се заемете с упражненията.

Избягвайте да спортувате навън в студено време. Ако все пак го правите, покрийте устата и носа си с шал или с маска (както и когато карате ски), за да затоплите и овлажните въздуха.

Правете упражнения в топли и влажни помещения. Плуването в закрит басейн (който да не е силно хлориран) е често подходящо за хора с астма, провокирана от физическо натоварване.

Старайте се да не спортувате навън в райони и часове с високо замърсяване на въздуха. Например не тичайте по оживено шосе или не карайте велосипед в горещите дни, когато нивата на озон са повишени.

Изчакайте поне 2 часа след хранене, преди да се заемете с упражнения. Така със сигурност стомахът ви ще е празен и по този начин ще намалите риска от рефлукс или стомашни киселини, които при астматичен пристъп могат да доведат до вдишване на късчета от храна и попадането им в белите дробове.

Опитайте да дишате през носа, а не през устата.

Освен това си струва да обмислите добре кой е най-подходящият спорт за вас и ако е необходимо, да го смените. Специалистите препоръчват занимания, които не са продължителни, а редуват периоди на активност и почивка като футбол или хокей например. Бягането на дълги разстояния или в пресечени местности е особено вредно, защото се прави на открито и в студено време без почивки. Плуването в студена вода или в силно хлориран басейн също може да провокира астмата, а топлият, влажен въздух при затоплен и закрит басейн е слабо вероятно да доведе до появата на симптоми. Йогата е подходящо занимание за страдащите от проблема, защото отпуска тялото и помага за усвояване на техники за дишане. Но трябва да следите състоянието си с уреда за измерване на белодробния капацитет. Ако стойностите показват, че астмата ви се влошава, не правете усилени физически упражнения.

Медикаменти

Повечето препарати против астма контролират сравнително успешно заболяването, провокирано от физическо натоварване. Видът на лекарството и дозировката зависят от редица фактори, например дали проблемът възниква единствено вследствие на упражнения, колко често спортувате и в каква форма сте. Ако тренирате само два пъти седмично и от време на време получавате пристъп, може да са ви нужни единствено бронходилатори с краткотрайно действие (лекарство за спешни случаи), които да предотвратят симптомите, като ги вземате 15 минути преди упражненията. Действието им е от 4 до 6 часа – повече от достатъчно за пълноценна тренировка. Други медикаменти, които се приемат преди спортуване, включват стабилизаторите на мастоцитите като кромолин натрий и натриев недокромил; Ketotifen. В случай че сте спортист – атлет, бегач или велосипедист, лекарят може да ви назначи по-агресивен режим на лечение, който да включва бронходилатори с дългосрочно действие и инхалирани кортикостероиди.

Равносметката

Нужен ви е здрав организъм, за да можете да се справите с астмата (дори ако понякога упражненията провокират пристъпи). Трябва да идентифицирате типа спорт и други физически натоварвания, в които можете да участвате безпроблемно, да сте подготвени предварително (преди тренировките) с медикаменти против астма, взети според указанията на лекаря. Не позволявайте на заболяването да ви лиши от полезното и приятно спортуване или от радостта да се наслаждавате на здраво тяло. Изпълнени внимателно, упражненията ще ви помогнат да се чувствате значително по-добре.

Когато упражненията станат опасни

Анафилактичен шок вследствие на физически упражнения е рядко състояние, при което интензивните занимания водят до животозастрашаваща системна реакция. Симптомите варират от относително леки (като обрив) до силно изразени (като внезапен спад в кръвното налягане, загуба на съзнание и дори смърт). Но откакто състоянието е идентифицирано през 70-те години на миналия век, е докладвано само за един смъртен случай. Това означава, че при повечето хора то протича с по-умерени симптоми или че лекарите не го посочват като причина за смъртта.

Ако някога сте реагирали силно при упражнения, като например сте получавали обрив или ви се е завивал свят (признак за ниско кръвно налягане), се посъветвайте с лекар за състоянието си и от този момент нататък не спортувайте сами. При първите признаци на обриви преустановете физическото натоварване.

Някои предпазни мерки ще ви помогнат да намалите риска от анафилактичен шок вследствие на спортуване. Изчакайте от 4 до 6 часа след хранене, преди да се заемете с упражненията. Преди тях не вземайте аспирин или други нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен и за жените е особено важно да не се натоварват физически непосредствено преди и по време на менструацията. Проучванията са установили, че приемът на антихистамини преди спортуване също е от полза за избягването на евентуални проблеми.

Засегнатите от астма питат

Мога ли да спортувам, ако имам астма?

Със сигурност можете. Всъщност е само мит, че болните от астма не могат и не трябва да се занимават с физическо натоварване. За жалост прекалено много деца, засегнати от проблема, остават в класните стаи през голямото междучасие и им е забранено да участват в груповите спортове. При това няколко проучвания са установили, че децата, страдащи от астма, са в лоша спортна форма не поради заболяването, а заради липсата на физическа активност. Като се имат предвид съвременните епидемични размери на затлъстяването сред младите хора, за поддържане на оптимално тегло са особено важни редовните упражнения и здравословният хранителен режим.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *