ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ако искате здраво сърце , спазвайте тези съвети за постоянство

След няколко седмици работа в полза на вашето сърце ще започнете да усещате реалните резултати. В края на деня ще се чувствате точно толкова свежи, колкото и в началото му.

Кръвното ви налягане ще се понижи. Панталонът, който сте скрили на дъното на гардероба, ще ви стане отново. Приятелите ви вероятно ще коментират здравия ви външен вид. Рано или късно обаче новият човек във вас ще се превърне в даденост. Когато отмине първоначалното вълнение и комплиментите намалеят, започва и истинската работа. Проучвания показват, че половината от всички хора, които се заемат със здравословни промени в начина си на живот, започват да се връщат към старите си навици в рамките на шест месеца. Но ако вие успеете да преминете тази критична граница, ще си създадете навици за цял живот. Следват 22 начина да запазите мотивацията си за следване на здравословна програмаэ.

Покажете сърцето си

Буквално. Носете пръстен с формата на сърце или намерете друго нагледно средство, което да ви напомня защо правите всичко това. Както казва британският психотерапевт Филип Ходсън, „мотивацията никога не е постоянна. Тя идва и си отива и обикновено е свързана с емоционалната реакция на човек към дадена ситуация. Ако се намирате в кабинета на лекаря и той ви съобщава страховити данни за високото ви кръвно налягане, ще усетите силна мотивация за промяна. Но с течение на времето споменът от този страх заедно с мотивацията ще избледнеят“.

Някакъв символичен знак обаче ще предизвика подобна емоционална реакция. Така че носете медальон или си залепете някъде бележка с текст: „Искам да видя как внучката ми става лекар“, за да държите мотивиращите фактори в полезрението си.

Създайте си фенклуб

Когато семейството и приятелите ви подкрепят, ще успеете. Според проучване, проведено в САЩ с 900 мъже и жени, има най-голяма вероятност хората да се придържат към здравословните промени в живота си, ако семействата и приятелите им ги подкрепят и окуражават. Кажете на партньора и децата си, че тези промени не са лесни за вас и че ще сте щастливи, ако ви дават кураж. Още по-добре би било да ги поканите да се присъединят към новите ви здравословни навици.

Създайте си позитивни мотивиращи фактори

Страхът от инфаркт със сигурност може да стимулира мотивацията, но не се съсредоточавайте прекалено много върху негативната страна – според д-р Ходсън прекомерната тревожност може да има обратен ефект. На човешката природа е присъщо да се избягват мислите за неприятни неща, затова ако непрекъснато си напомняте, че следвате програмата, за да не умрете, ще се обремените толкова много, че ще се откажете от нея. По-добрата стратегия е да адаптирате отрицателните си мотивиращи фактори, така че те да звучат по-позитивно. Например „Нося си здравословен обяд от къщи и се разхождам след работа, за да имам здраво сърце“.

Потърсете помощ

Ако винаги приготвяте храна и за партньора си, а той харесва калорични ястия, на които не можете да устоите, помолете го да си ги готви сам, ако не успеете да му повлияете да се откаже от тях. Ако купчината пране ви пречи да отидете на вечерна разходка, прехвърлете задължението на децата си. Винаги има начин да заобиколите малките трудности, така че не им позволявайте да ви пречат.

Привлечете съмишленик

Спомнете си как като дете сте звънели на всичките си приятели, докато не намерите някой, който да излезе и да играе с вас. И после заедно сте тичали на воля, докато не стане време за вечеря. А ако не сте успели да откриете другарче за игра, сте прекарвали времето пред телевизора в униние. Хората не са много по-различни като възрастни. Компанията прави спорта и правилното хранене много по-забавни занимания. Освен това имате някого, пред когото да отговаряте. Ако сте семейни, най-добрият съмишленик в здравословната програма е брачният ви партньор. Според различни изследвания по този начин е много по-малка вероятността да се откажете от нея, отколкото ако се опитвате да я следвате сами.

Записвайте напредъка си

Записвайте какво сте постигнали. Всеки път, когато записвате постиженията си, вие стимулирате решителността си да направите полезна промяна. Също така е много окуражително да виждате как усилията ви се увенчават със загуба на тегло и спадане на кръвното налягане. Идеята, че ще трябва да напишете голяма „нула“ под „Време с движение“ и „Консумирани пресни продукти“ също ще увеличи вероятността за здравословно поведение през деня, отколкото ако не записвате данните никъде.

Намерете си здрави приятели

Не е задължително да се откажете от приятелите си, които прекаляват с пушенето и пиенето, но докато се опитвате да си създадете полезни за сърцето навици, би било добра идея да ограничите контактите си с тях.

Например ако сте в задимена кръчма и пиете бира, докато гледате мач, няма да си помогнете да откажете цигарите. Така че за момента се опитайте да излизате с различни хора или да откриете нови и по-малко изкушаващи дейности, на които да се наслаждавате заедно с приятелите си, които наблягат на алкохола и цигарите. И се старайте да прекарвате повече време със съмишленици, успешно следващи здравословен режим.

Самоокуражавайте се

Различни проучвания показват, че колкото повече негативни неща изричате, толкова по-зле ще се справите с която и да било задача. Ако си казвате, че никога няма да се промените, че „просто не можете да го направите“ или че сте „мързеливи“, „слаби“ или че нещата при вас са генетично обусловени, вие захвърляте боксовите ръкавици, преди дори да сте започнали мача. Замислете се за всички трудности, които сте преодолели в живота си, и си кажете: „След като съм могъл/могла да направя всичко това, мога да продължа.“ Не бъдете прекалено критични към себе си – вие бележите напредък. Вие СТЕ успели. Напомняйте си го ежедневно.

Поставете си цели с моментални трофеи

Да отслабнете с 18 кг и да контролирате кръвното си налягане са добри цели, но те не могат да се постигнат за една нощ, а мотивацията ви може да поизбледнее по пътя към осъществяването им. Помнете големите цели, но си поставяйте също по-малки и по-лесно постижими, например за деня: „Преди обяд ще изям 1 плод и ще изпия 2 чаши вода“. Това е изпълнимо дори и в най-трудните дни и ще ви помогне да вярвате в себе си.

Мислете си: „Какво толкова, просто ще…“

Когато мотивацията ви е под нулата, вдигането на тежести или приготвянето на здравословна закуска може да ви се стори неизпълнима задача. В такива критични моменти мислете по следния начин: „Какво толкова, просто ще раздвижа ръцете си“ или „Просто ще извадя боровинките от фризера“. В момента, в който предприемете правилната стъпка, инерцията ще ви задвижи и ще повлече след себе си и мотивацията ви. Дори и да не направите нищо повече от тези дребни неща, пак ще се задържите в правия път.

Измислете си система с награди

Прогресивно мислещите компании предоставят на служителите си условия, които поощряват здравословното за сърцето поведение, включващо пълноценно хранене и спорт. Направете същото за себе си. Набележете си определени покупки, които бихте искали да направите, например нова чанта или колекция от дискове, и продължавайте нататък, докато стигнете до по-големи награди като някоя кухненска мебел или дори почивка. След това съставете списъка си с награди, който може да изглежда като таблицата отгоре. Забавлявайте се с придобивките си и помнете, че не е задължително те да са материални. Можете да се възнаградите, като се излежавате с книга в ръка или гледате футболния мач в събота следобед или пък като обиколите магазините.

Похвалете се

Имаме склонност да омаловажаваме малките неща, които правим добре, но всички те – от избора на пълнозърнеста закуска до разхождането на кучето след работа – са в основата на предложената тук програма. Те допринасят за по-дълъг живот, затова е важно на рутината (нищо не убива мотивацията, както го прави скуката), потърсете нещо, което не сте пробвали, например рецепта, която ви се струва апетитна, или интересно упражнение и ги включете в репертоара си. Възможността да изпробвате нови неща ще разпали ентусиазма ви.

Посветете усилията си на някого

Ако не можете да поддържате мотивацията си да спортувате заради своето собствено добро, направете го заради някой друг. Вие избирате каузата – местния приют или отделението за специални грижи за деца, проучвания за диабет или артрит – и ще намерите благотворителна група, която организира състезания по бягане, разходки или колоездачни обиколки, за да събира дарения. Така не само ще продължите да се движите, но и ще сте удовлетворени от факта, че полагате усилия и помагате на хората.

Запишете си всички „за“ и „против”

Ако започнете да обмисляте възможността да се откажете, отделете няколко минути, направете разделителна линия по средата на един лист хартия и напишете всички точки „за“ и „против“ решението ви. Това ще ви помогне да си припомните защо сте започнали този здравословен режим и какви ще са последствията, ако се откажете.

Намерете си емоционални отдушници

Нека сме честни – не бъркаме в пакета с чипс и не пресушаваме виното чаша след чаша само защото имаме нужда от картофени или гроздови продукти. Правим го, защото сме отегчени, обезсърчени, напрегнати или ядосани. Тъй като тези емоции обаче няма да преминат, трябва да си намерите други отдушници за чувствата – например спорт, водене на дневник, практикуване на някое хоби. Но най-добре е да се изправите срещу проблемите, а не да ги маскирате под формата на вредни навици.

Починете си

Дори и да обожавате работата си, вие пак се нуждаете от почивка. Същото важи и за здравословните промени в начина ви на живот. От време на време си позволявайте дълъг уикенд, в който се глезите – почивайте си и хапвайте и пийвайте каквото ви се прииска. Ако се придържате към здравословна програма през повечето време, кратките почивки няма да разрушат постигнатите резултати и ще подновят ентусиазма ви да избирате здравословните алтернативи.

Станете специалисти

Ако бележите напредък, много е вероятно да сте открили аспекти от здравословния живот, които истински ви харесват. Това може да е готвенето с пресни продукти или ежедневните разходки и йогата. Концентрирайте се върху тях и ги задълбочете – ходете на курсове, занимавайте се с тях по-често или ги превърнете в хоби.

Накарайте календара да заработи

Много хора се справят изключително зле с дългосрочното планиране, особено когато става дума за забавните неща в живота. Така че променете това. Планирайте интересни, дейни събития за месеци напред. Организирайте голяма семейна разходка до зоологическата градина след два месеца, уикенд в Истанбул след четири месеца, едноседмична ски почивка на Боровец следващата зима. След това направете резервации, купете билети и отбележете датите на календара. Чрез това дългосрочно планиране разполагате с положителни събития, които да очаквате, и с мотивация да отслабнете и да подобрите здравословното си състояние.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *