Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 неща, които трябва да знаете за здравето на очите си

1. Очила за четене без рецепта? Може.

Можете да купите готови очила за четене с прости увеличителни стъкла. Не ви трябва рецепта и очилата са безопасни и ефективни. Добре е да изпробвате няколко чифта, за да сте сигурни, че увеличението ви е достатъчно. Изберете магазин с добро осветление и си вземете вестник или списание, за да проверите дали можете да прочете ситния шрифт. Изпробвайте всеки чифт внимателно, като държите четивото или напечатаното тестово картонче на разстояние от около 40 см от очите си. Не купувайте очила от улични сергии!

2. Монозрението – най-доброто от двата свята!

Нов начин за справяне с пресбиопията и миопията е, като едното око се коригира за близко зрение, а другото – за далечно. Тази техника се нарича монозрение. Това се постига или с контактни лещи, или с лазерна хирургия. Но е компромисен вариант и не е ochi1подходящ, ако се нуждаете от много силно далечно зрение при игра на голф например или ако работата ви е свързана с усилено взиране наблизо. Мозъкът трябва да свикне с това всяко око да „доминира” на различно разстояние – първоначално може дори да се замаете или да ви прилошее. Но много хора се адаптират бързо и това е един от начините да се избегнат различните видове очила.

3. Лещи с лекарство

Медицинските капки за очи се прилагат трудно. Когато успешно ги сложите в очите си, те се смесват със сълзите и в крайна сметка се разтичат по лицето ви, което според специалистите похабява около 95% от лекарството. Дори капките, които остават в окото, осигуряват висока концентрация на медикамента само 2 минути, преди да се разредят. Междувременно част от течността може да се оттече към носа, откъдето веществото да попадне в кръвта, вероятно причинявайки нежелани странични ефекти.

Учени от университета във Флорида са разработили материал за меки контактни лещи, който се свързва с лекарствените вещества и бавно ги освобождава директно в окото. Тези лещи могат да се носят до две седмици, като през цялото време осигуряват нужната доза директно в окото. Ако клиничните им изследвания са успешни, тези лещи могат да заменят капките за очи. Те могат да се свързват и с антибиотици, за да намалят риска от бактериални инфекции, който обикновено застрашава ползващите лещи.

4. Контактната леща може да се загуби зад окото ви

зрение
Тренажорни очила помагат при проблеми със зрението

Не, не може! Тънката мембрана на клепачите, наречена конюнктива, покрива и склерата (бялата част на окото). В гънката няма пролука, затова най- лошото, което може да се случи, е лещата да се измести под клепача. При подобен случай оптикът лесно може да я извади, ако вие не успявате. Ако лещата се измести по този начин, е важно да я извадите, преди да настъпят инфекции или възпаления.

5. Кога да потърсите помощ

Ако при вас е налице някой от следните симптоми, отстранете лещите от очите си и потърсете професионална консултация от лекар: зачервяване на очите, дискомфорт, сърбеж или раздразнение, насълзени очи, парене или болка вътре или около очите, секретиране, замъглено зрение, зачервяване или подуване на клепачите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *