Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вижте защо е полезна парната баня!

Банята е много добра за нервната система, защото кръвта приижда към кожата, което много ни помага да се отпуснем.

parna baniaМозъкът се освобождава от натоварването, мускулите се отпускат.

Активизират се надбъбречните жлези. Повишената концентрация на адреналин ни дава блажено усещане за ненапрягаща бодрост.

Парната баня тренира дихателната система, стимулира отделителната функция на бронхите и дори способства за увеличаване капацитета на белите дробове.

Това   е отлична тренировка на сърдечносъдовата система, която повишава адаптивните способности на организма. Впоследствие физическите натоварвания и стресът се понасят по-лесно.

Благодарение на терморегулационния механизъм, при висока температура се разширяват периферните кръвоносни съдове, стимулира се потоотделянето и извеждането от организма на вредните шлаки.

Интензивното потене отлично разтоварва бъбреците – кожата поема част от отделителните функции.

Как правилно да ползваме парната баня

•        Не се опитвайте да победите всички, като останете колкото се може по-дълго в банята. Ако прекалите с парата, може да си докарате главоболие, прилошаване и дори припадък.

•        Като начало са достатъчни 10-15 минути в сауна или 5-7 минути в тип руска баня. Преди да посетите парната баня, е добре да си вземете топъл душ, за да подготвите тялото за високата температура.

•        Не се препоръчва къпането със сапун преди парната баня: ако го направите, ще нарушите защитния липиден слой, който предпазва кожата от възможни изгаряния.

•        Ако искате да се отпуснете и релаксирате, то след парната баня тялото ви трябва да изстива постепенно, без контрастни процедури. Но ако целта е да се ободрите, то студеният душ (или снегът, както е вариантът на руската баня) е отличен.

За кого парната баня не е препоръчителна

Понякога е добре организмът да не се подлага на изпитание за издръжливост. Посещението на парна баня не е за вас, ако сте в рисковата група:

При проблеми със сърцето

Най-добре е хората със сърдечносъдови заболявания да избягват парната баня, която силно натоварва кръвонос-ните съдове. Абсолютно противопоказно е при сърдечна недостатъчност, артериална хипертония от 3-а степен, след инфаркт или инсулт – добре е поне половин година след тях да не се ходи на парна баня.

Бременни жени

По време на бременността натоварването на сърцето е по- голямо от обикновено. Затова, ако никога не сте посещавали парна баня, в периода на бременност е съвсем неподходящо да го направите за първи път. Ако по принцип сте редовен посетител на парната баня, можете да продължите и през бременността, стига вашият лекар да няма възражения.

Деца до 3 години

Не се препоръчва малките деца да се водят в парна баня. Тяхната терморегулация още е несъвършена и реакцията на детския организъм е непредсказуема. До тригодишна възраст парната баня е по-скоро рискова, отколкото оздравителна процедура.

Haд 60

Ако никога до навършването на тази възраст не сте опитвали парна баня, не бива да започвате. Хората над 60 са в рисковата група: за съжаление са малко хората на тази възраст, които могат да се похвалят с безупречно здраве на сърдечносъдовата система.

 

 

Освободете се от нечистотиите по кожата с билкова парна баня!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *