ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Коя диета пази хипертониците от инсулт

Учени разкриха действието на фолиевата киселина за предпазване на хипертониците от инсулт.

zelenФолиевата киселина (фолат) се съдържа в най-голямо количество в зелените листни зеленчуци, бобовите, цитрусовите и пълнозърнестите храни, припомнят от medikforum.ru.

Заслугата на фолиевата киселина се изразява в това да пренася единични въглеродни атоми, както и молекули на водорода и кислорода от един химически компонент в друг. Тази своеобразна роля на “пощальон” има важно значение за функционирането на клетките. В частност – фолатите предпазват и възстановяват ДНК и подпомагат конвертирането на един вид аминокиселини в друг. Последното е важно за изграждането на собствените протеини в организма.
Изследванията доказват например, че възрастните китайци, в чието меню има много фолиева киселина, изключително рядко страдат от инсулти. Много е важно да се отбележи, че фолатите действат по този начин и при развита хипертония – а както е известно, високото артериално налягане е главен фактор за мозъчни кръвоизливи, често с фатален резултат.

Много често става дума за това, че като правило храните с високо съдържание на фолиева киселина не са особено долюбвани и най-често не се приема и половината от дневната норма фолат – а тя е 400 микрограма. Фолиевата киселина наистина играе важна роля, също и в изграждането на детския организъм. Затова бременните трябва да приемат определени количества фолиева киселина, която предотвратява проблеми в развитието на гръбначния стълб, т.н. спина бифида.
Фокусирането върху фолиевата киселина за пореден път доказва колко важна е ролята на храненето и здравословните диети. Описаното изследване показва и това, че разумният човек е в състояние да въздейства върху здравето си и да предотврати заболявания и дори преждевременна смърт. Особено в този момент най-доброто, което можем да направим за себе си, е “да се хванем за зелено”. И, разбира се, да не забравяме пълнозърнестите храни!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *