Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хронобиологията обяснява какъв е графикът на тялото

Тялото си има жизнен ритъм, който зависи от движението на Земята, Луната, от Слънцето и други космически влияния, твърди хронобиологията

режим Тази наука изучава как се мени работоспособността през денонощието, седмицата, годината. Според нея хората са най-активни във вторник, сряда и четвъртък, така че важните ангажименти трябва да се оставят за тези дни.

Най-работоспособен е човек през февруари и септември. След всяка фаза на подем следва период на спад и се допускат най-много грешки. Тогава човек е уморен и боледува поче-сто. Най-слабата активност се отчита при новолуние, а най-деен е човек при пълна луна. Според психиатри обаче тя влияе зле на неуравновесените и лудите. Най-лоши дни от лунния месец са 4-и, 8-и, 11-и, 15-и, 22-и. Тогава има инфаркти, инсулти, епилептични припадъци.

Фази на денонощието

Човек е най-деен от 8 до 12 часа. В 13 часа започва спад. Между 15 и 18 часа се ободрява, после пак има спад за 2-3 часа.

Чучулига, гълъб, сова

По фазите на активност хората биват „гълъб“, „сова“ или „чучулига“. Почти половината са гълъби – активни през деня и почиват нощем. Совите са по-дейни нощем, а чучулигите стават рано, за да си свършат работата до обед.

Някои спят малко и са работоспособни до късно вечерта. Други спят много и все са уморени. Първите се адаптират по-лесно към промени в дневния режим и преминаването от зимно към лятно часово време не им влияе. Поспаливите трудно свикват с промените и все са недоспали. На жените им трябва поне половин час повече сън, отколкото на мъжете.

Денонощният ритъм се променя с възрастта: До 25 г. доминират навиците на совите, след това човек се буди и си ляга по-рано.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *