Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при синузит

Когато се изостри вашият синузит, трябва да включите джинджифил или люти чушки в храната си – това е най-подходящият момент за това.

sinuzit
синузит и хранене

Често ли получавате инфекция на синусите? Сервирайте си порция плодове и зеленчуци, за да извлечете полза от антиоксидантите.

Ако сте прекарали инфекция на синусите, дори само от спомена за нея може да ви заболи глава. Синусите са изпълнени с въздух околоносни кухини. Те произвеждат секрет, който преминава през тесни канали и достига до носната кухина. Изградени са от множество фини кръвоносни съдове, което ги прави особено податливи към възпаление. Синузитът на практика е възпаление на лигавицата, която покрива синусите и носните пътища. Може да бъде предизвикано от сенна хрема, настинка или обикновен дразнител на носните пътища.

Възпалението може да предизвика болка и чувствителност на очите, бузите и носните пътища, както и главоболие и дори болки в ушите. Постепенно секретът се натрупва и запушва синусите, тъй като не може да се оттече към носната кухина. В запушените синуси се създава идеална среда за развитие на бактерии и вируси. Инфекциите на синусите са не само болезнени, но и много упорити и трудно лечими, дори с антибиотици. Това са достатъчно силни доводи да започнете да се храните здравословно, за да премахнете инфекцията.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Чили, лук, хрян и други храни, които увеличават секрецията от носа

Един от начините да облекчите напрежението в синусите е да втечните секретите. А това е основното свойство на изброените храни. Чилито във всичките му видове

може да накара всеки да се разплаче и да заподсмърча. Огненото му действие се дължи на капсацина, мощно вещество, което може да притъпи дори рецепторите за болка. За най-добър ефект добавяйте чили или лют червен пипер към ястията.

Лукът и чесънът са други лютиви храни, които могат да намалят възпалението. Хрянът е корен с тръпчив вкус, от който може да се приготви сос за скариди и сандвичи. Репичките са като малки пикантни бомбички. Ако често получавате инфекции на синусите, можете да си посадите репички в градината. Те поникват бързо и са сред първите пролетни зеленчуци. Засаждайте си един ред репички през няколко седмици, за да имате непрекъснато свежа доставка от тези полезни зеленчуци. Изберете пикантните ястия с чили, традиционни за индийската кухня.

Минимален прием: Толкова, колкото да накарат носа ви да потече.

Полезен съвет: Ако прекалите с лютите чушки или чилито, хапнете намазан с масло хляб или изпийте чаша мляко, за да потушите „пожара“. Мазнината в тези храни разгражда капсаицина и покрива лигавицата на устата с тънък слой, който успокоява паренето.

Червени чушки, киви и други храни, богати на витамин С

Витамин С е важен за доброто функциониране на имунната система, а силният имунитет означава по-малко настинки, грипове и дори алергии, които могат да доведат до хрема и синузит. Хората, предразположени към инфекции на синусите, обикновено имат ниски нива на антиоксиданти в кръвта. Винаги поддържайте големи запаси от цитрусови плодове и богати на витамин С зеленчуци, като броколи и брюкселско зеле. Папаята и малините също са богат източник на този витамин.

Минимален прием: 5-6 порции от половин чаша зеленчуци и 3-4 порции от половин чаша плодове всеки ден.

Горещи течности

Пригответе си горещ чай с лимон или купа гореща супа (или бульон). Вдишвайте горещите пари на чая и бульона, докато ги приготвяте. Добавете настърган джинджифил за допълнителен противовъзпалителен ефект или канела и анасон с топло мляко. Направете си чай от джинджифил: настържете голямо парче джинджифил в чайник с половин литър гореща вода и го варете 15 минути. Прецедете и изпийте. Можете да използвате чая и като компрес върху синусите.

Минимален прием: Няколко чаши на ден.

Чай и вода

Приемайте много течности, за да втечните секретите в синусите. Избягвайте сладките течности, защото захарта допринася за развитието на влошаващите синузита гъбички.

Минимален прием: 8-10 чаши течности всеки ден.

Ядки, зеленчуци, сладки картофи и други храни, богати на витамин Е

От антиоксидантите, за които наскоро се доказа, че са полезни за здравето, витамин Е е особено ефикасен за намаляване на възпаленията. Можете да си го доставите от къдравото зеле, сладките картофи, рапичното масло, бадемите, пшеничните зародиши и слънчогледовите семки.

Минимален прием: Най-малко 15 мг витамин Е на ден (количеството в 30 г бадеми плюс чаша сготвен спанак). Много експерти обаче препоръчват прием от 200 мг на ден, които можете да си доставите чрез добавка.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Витамин С

Поради силните си имуностимулиращи качества витамин С е истински съюзник в борбата срещу причинителите на синузит – настинки, вируси и полени (при сенна хрема). Изберете витамин С с биофлавоноиди за допълнително подсилване на имунната система.

Доза: Между 1000 и 3000 мг на ден. Ако получите диария, намалете дозата. За да поддържате високо ниво на витамин С през целия ден, разделете дозата на два приема, като вземате между 500 и 1500 мг витамин С сутрин и същото количество вечер.

Витамин Е

Вероятно трудно ще си доставите витамин Е от храната, освен ако не консумирате голямо количество ядки, семена и растителни масла. Приемът на хранителна добавка е безопасен, при условие че не превишавате препоръчителната дневна доза.

Доза: Между 200 и 400 IU на ден. За пълноценно усвояване този мастноразтворим витамин трябва да се приема заедно с храна, съдържаща и малко мазнина.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Млечни продукти

Много хора смятат, че млякото, сиренето и други млечни продукти допринасят за образуването на секрети, макар че учените не са се произнесли по този въпрос. Ако усещате, че млечните продукти усложняват синузита ви, избягвайте ги, когато получите инфекция. Ако се наложи да ги изключите изцяло, трябва да приемате калций чрез други източници или хранителна добавка.

Алкохол

Алкохолът причинява оток на назалната и синусовата лигавица, затова е последното, от което се нуждаете при инфекция на синусите.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *