Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Наистина ли аспартамът е безопасен?

Подсладителят аспартам, обвиняван за различни здравословни проблеми – включително рак и преждевременно раждане, не е опасен за човека. Изводът е на британски изследователски екип.

aspartamДълго време аспартамът, който широко се използва в диетични продукти и газирани напитки, бе в центъра на всевъзможни отчети и изследвания с негативна оценка. Привеждаха се доказателства за това, че той е способен да причини различни здравословни проблеми, включително споменатите рак и преждевременно раждане, припомнят от medikforum.ru.

Изследване, поръчано от Британското управление по хранителни стандарти, показа, че продължителната употреба на аспартам в храната няма никакво вредно въздействие върху организма и поведението на човека. Вероятно по тази причина аспартамът все пак официално е квалифициран като безопасен хранителен ингредиент в Евросъюза, САЩ и изобщо по целия свят.

И все пак доста хора продължават да твърдят, че странични ефекти има, от главоболие до прилошаване. Учени от Hull York Medical School са направили по този повод експеримент с участието на 48 човека, които се оплаквали от странични ефекти – и още 48, които консумирали храни с аспартам без никакви проблеми.

Всички получили по две десертни блокчета мюсли, в едното от които имало аспартам – разбира се, без да е показано какво точно е съдържанието. Всички доброволци трябвало да минат през специални тестове и анализи след консумацията на всяко едно от блокчетата. При нито един от участниците не били открити каквито и да било реакции и отклонения. Общата анкета включвала въпроси за главоболие, прилошаване, смяна на настроението, умора, световъртеж, проблеми със зрението, глад и жажда. На практика елементарният експеримент доказал, че аспартамът не причинява подобни странични ефекти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *