Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-полезните пролетни храни

Специалистите отново припомнят, че през пролетта организмът се нуждае на първо място от витамин С – затова е важно през следващите дни да избираме храните, които ще ни го дадат. За щастие те са широко достъпни!

health-salad-girlЕто за кои храни става дума по класацията на medikforum.ru:

  • Бяло зеле. Ако няма някакви противопоказания за консумацията му, то трябва редовно да присъства в менюто ни. Считано е за шампион по съдържание на витамин С. През зимата зелето е изгубило около 30% от витаминозното си съдържание, но дори при това положение 100 грама от него са достатъчни за попълване на дневните потребности от витамина. В момента дори киселото зеле е по-полезно, защото там витамините са съхранени в пълнота.
  • Лимони. При тях витамин С не е толкова много, колкото в шипките или боровинките, но цитрусите са добре съхранявани и свежият им вкус и аромат внася допълнителна доза положителна емоция. Лимонът съдържа и много пектин, което се отразява добре на сърдечно-съдовата система, в частност – на малките кръвоносни съдове.
  • Грах. Зеленият грах не губи витаминозното си богатство при замразяване и дори при консервиране. Добре е да не го забравяме.
  • Зелени салати. Препоръчват ни ги както заради витамин С, така и заради витамините от В-групата и мощния антиоксидант витамин Е. Обикновеният киселец е фаворит за много диетолози, защото сериозно подкрепя в битката срещу пролетната авитаминоза.
  • Репичките и доматите също изпълняват ролята си за витаминозна подкрепа. Те съдържат специфични компоненти, които предпазват организма от инфекции и възпаления, а също и от вредното влияние на околната среда.

    В никакъв случай не бива да се премълчава ролята на киселото мляко: калцият и фосфорът, както и полезните бактерии са част от пролетното презареждане на организма. Тези компоненти са също много важни за устойчивостта на организма към болестите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *