Защо пушачите оздравяват по-бавно?

При лечение на сериозни заболявания, които изискват редовен прием на медикаменти, по-добре забравете за цигарите

пушене Тютюнопушенето е вредно не само защото уврежда непоправимо здравето, но и защото пречи на лекарствените средства да свършат работата си.

Защо се получава така? Ароматните съединения в тютюна влияят на действието на медикаментите. Уведомете лекаря за навика си и той ще съобрази дозировката.

Полицикличните ароматни съединения в цигарите се метаболизират в черния дроб, където добиват канцерогенен ефект. Освен това повишават активността на специфични чернодробни ензими. Точно тези ензими участват в метаболизма на лекарствата. Установено е, че ароматните съединения правят по-краткотраен ефекта на приетите медикаменти.

При активните пушачи, които по време на терапията продължават да пушат както обикновено, е необходимо да се повиши дозата на лекарството, за да се постигне желания ефект. Но ако в периода на лечение те спрат цигарите, чернодробните ензимни системи се дезактивират в известна степен и е възможно по-слабо да обработват приетите медикаменти. Това ще доведе до нежеланото им натрупване поради забавен метаболизъм и до проява на странични реакции.

И в двата случая промяната на дозата трябва да става единствено по лекарска преценка.

Освен това, дамите които приемат противозачатъчни трябва на всяка цена да престанат да пушат, защото  хапчето и пушенето заедно предизвикат много вреди за здравето. Това е един от факторите, които водят до развитието на доброкачествени и злокачествени неоплазми. Това може да бъде рак на гърдата или рак на маточната шийка. Но във всеки случай, не може да се комбинират контрацептивите с тютюнопушене.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *