Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ТЕСТ: Страдате ли от възрастовосвързана дегенерация на макулата?

Установяване на ранните симптоми на ВСДМ

Можете да си направите тест за ВСДМ – същия, който използват специалистите – и то веднага. Той се нарича „Решетка на Амслер” и чрез него могат да се установят някои изменения в централното зрение (което се използва при четене и други дейности от близко разстояние), преди да ги усетите. Можете да използвате този тест и за да следите промените, ако при вас вече е налице ВСДМ.

Предупреждение! Този тест не може да замени очния преглед при специалист. Само лекар може да диагностицира ВСДМ или други състояния, които засягат централното зрение (и могат да се отразят на теста). Но ако установите някои от описаните ефекти, веднага си запишете час за преглед при офталмолог.

reshetka na amsler1
Как да направите теста:
– Осигурете добро осветление в стаята.
– Дръжте страницата на разстоянието (можете да принтирате решетката), от което обикновено четете – би трябвало да бъде около 40 см от очите ви – сложете очилата си за четене или двуфокусните си очила, ако е необходимо.
– Покрийте едното око (но не го затваряйте или притискайте).
– Фокусирайте с другото върху черната точка в средата на решетката и я фиксирайте за около 20 секунди.
– Отбележете какво виждате и повторете теста с другото око.

Резултати:

– Ако виждате прави вертикални и хоризонтални линии, паралелно и равномерно разпределени, образуващи решетка – като милиметрова хартия – тогава централното ви зрение вероятно е нормално. Поздравления! Трябва само да продължите да преглеждате редовно очите си на всеки две години.

– Ако виждате хоризонтални или вертикални линии, които някъде са изкривени, извити или вълнисти, или ако в линиите има празнини, или се огъват навътре към черната точка в средата, ако някои от квадратчетата са с различен размер или форма от останалите, ако има замъгляване или оцветяване в решетката – тогава е възможно да имате изменения в централното зрение. Важно е да знаете това, за да установите евентуален проблем със зрението отрано и да предотвратите по-нататъшна вреда. Веднага се прегледайте при офталмолог.

reshetka na amsler

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *