Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възрастовосвързана дегенерация на макулата – какви са симптомите?

Възрастовосвързаната дегенерация на макулата (ВСДМ) е състояние, при което клетките в макулата започват да отслабват. Тъй като обикновено се среща при по-възрастните хора, то е известно като възрастовосвързана дегенерация на макулата – оттук и съкращението ВСДМ. За щастие измененията в ретината могат да бъдат установени при очен преглед, много преди зрението да пострада, затова редовните очни прегледи могат да ви спасят от ослепяване. Можете да предприемете много мерки, за да се защитите от ВСДМ – например да откажете цигарите, да започнете да спортувате и да се храните здравословно.

Последици от ВСДМ

Ако не бъде лекувана, ВСДМ ще доведе до постепенна загуба на централното зрение, което прави работата с детайли много по-трудна, както и до загуба на цветното зрение. Някои описват усещането при загубата на цветно зрение като това при избледняването на цветовете на стара снимка. То не причинява пълна слепота, тъй като периферното зрение не е засегнато. Това означава, че все още можете да се движите самостоятелно, но постепенно ще загубите способността да четете, пишете и шофирате.

vsdmВСДМ първоначално причинява замъгляване и след това постепенна загуба на зрението от центъра навън вследствие на изтъняване на централната част на ретината. Американско изследване от 2007 г. установява, че често срещани мутации в два гена силно увеличават риска от прогресиране на заболяването, ако налице са и рискови фактори като тютюнопушене и затлъстяване.

Регистриране на симптомите

Както много други очни заболявания, ВСДМ е безболезнена. Тя обикновено засяга и двете очи, въпреки че едното може да се увреди доста време преди другото. Тъй като „доброто“ око компенсира за заболялото, ВСДМ може да остане незабелязана с години. Лошото е, че когато разберете за влошаващото се зрение, възможностите за успешно лечение са силно ограничени.

Най-ранните симптоми включват трудно фокусиране на детайли при четене или шиене, замъглено зрение, изкривяване и размазване на правите линии в централното ви зрително поле. Цветовете може да изглеждат избледнели, а различаването на дребни обекти или разпознаването на лица да бъде затруднено. Впоследствие може да забележите празна зона или тъмно петно в центъра на зрителното поле.

Какво причинява ВСДМ?

Учените все още не знаят защо някои хора развиват ВСДМ, а други – не, но смятат, че става въпрос за комбинация от генетични фактори и предпоставки, свързани със заобикалящата ни среда. При хората със семейна история на заболяването има по-висок риск, а има и наследствена форма, която засяга децата и младите хора – макуларна дистрофия. Според някои учени свободните радикали – отпадъчните продукти от метаболизма в организма, които увреждат ДНК – вероятно имат роля при ВСДМ. Засилената метаболитна активност в макулата образува много свободни радикали и ако те не бъдат неутрализирани чрез антиоксидантни витамини и минерали в храната, могат бавно да засегнат клетките на ретината. Това може да обясни и защо светлината и слънчевите лъчи ускоряват увреждането на макулата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *