ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

30-минутна дрямка връща силите от безсънната нощ

Дори кратка следобедна дрямка компенсира безсънната нощ, доказа френско изследване

следобедна дрямка

Според учени от парижкия университет „Рене Декарт“ на организма му стигат 30 минути сън през деня.

Хроничното недоспиване вдига кръвното, води до затлъстяване и диабет. Те се провокират само за седмица, в която нощем се спи по 2-3 часа. Недоспиването в поредни дни е много по-опасно за здравето от инцидентното, пише д-р Брис Фаро в сп. „Клиникъл ендокринолъджи“.

Той разказва, че са били наблюдавани мъже между 25 и 32 г. в добро здравословно състояние. Изследвани са нивата на хормоните и протеините след 8-часов и след 2-часов нощен сън. Безсънната нощ повишила двойно адреналина, секретиран от надбъбречната жлеза.

Този хормон се отделя при стрес. Високото му ниво вдига кръвното налягане, кръвната захар и ускорява пулса.

При безсъние се установява и спад в нивото на интерлевкин-6 – регулатора на чернодробния белтъчен синтез със силни антивирусни свойства.

След това са изследвани хормоналните нива на участниците след безсънна нощ, но последвана от дрямка на другия ден. Тя нормализирала нивата на адреналина и на интерлевкин-6.

Въпрос на работна организация е служителите да дремват на работното място, както е в Япония. Там това е дори задължително. То стимулира концентрацията, креативността, помага в борбата със стреса, увеличава бързината на реакциите и намалява разсеяността, смятат японците. В стайте за отдих там няма легла, а само големи фотьойли. Времето за престой е 15-20 минути. Някои дремват, а други, които не могат да заспят толкова лесно, слушат релаксиращи мелодии.

Според японците следобедната дрямка трябва да е до 30 минути.

Ако този сън се проточи час-два, настъпва забавяне на реакциите и разсеяност.

В САЩ също се въвежда следобедна почивка, но само в някои компании, и то чрез бърза релаксация с музика за 15 минути. В Испания сиестата е част от националната култура и обедната почивка както в държавни институции, така и в частни фирми може да стигне 3 часа. Но заради икономическата криза тя се скъсява.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *