Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при катаракта

Катаракта е помътняване на лещата на очите с напредване на възрастта.Плодовете, зеленчуците и рибата могат да ви предпазят от това заболяване.

foods-for-eye-health1
Храна за здрави очи

Катарактата е водеща причина за слепота по целия свят и се появява, когато остатъците от разлагането на протеините в очната леща я помътняват.

Остаряването е основната причина за появата на катаракта. Наследствеността и етническата група, някои медикаменти и други очни заболявания играят определена роля, както и външни фактори, като продължителното излагане на очите на слънчевите лъчи, тютюнопушене и непълноценно хранене. Добрата новина е, че някои хранителни вещества защитават очите от вредното въздействие на тези фактори.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Тлъста риба и други храни, богати на омега-3 мастни киселини

Похапването на сьомга на грил или риба тон поне веднъж в седмицата може да понижи риска от катаракта с 12%. Учените подозират, че полезното действие на рибата се дължи на обилното й съдържание на омега-3 мастни киселини, които предпазват очите. Още не е известно как тези мазнини помагат, но се знае, че те са основна съставка в очните мембрани на човека и играят огромна роля при развитието на очите на ембрионите и бебетата. С други думи омега-3 мастните киселини са от съществено значение за здравето на очите.

Ако не сте големи почитатели на рибата, можете да си доставите омега-3 от растителни източници, като ядките, соята, лененото семе и листните зеленчуци. Минимален прием: Средно около 1000 мг на ден – еквивалента на 120 г сьомга, половин чаша орехи или 2 супени лъжици ленено семе няколко пъти в седмицата. Полезен съвет: Пропуснете обилно залятата с майонеза салата с риба тон. Мазнината в нея и подправките за салата предразполагат към развитие на катаракта.

Плодове и зеленчуци

Слънчевата светлина, цигареният дим, замърсяването на въздуха и инфекциите са най-честите виновници за уврежданията, предшестващи катаракта, тъй като образуват свободни радикали. Съществува ли противоотрова за тях? Това са антиоксидантите, които ги неутрализират. Можете да ги намерите в плодовете във фруктиерата и зеленчуците в купата за салата. Харвардско изследване стига до извода, че консумирането на много плодове и зеленчуци може да намали риска от катаракта с 10 до 15%. Най-силна защита предлагат витамин С в цитрусовите плодове, бета-каротинът в морковите и други оранжеви и жълти плодове и зеленчуци и витамин Е в ядките, семената и листните зеленчуци.

Обърнете специално внимание на листните зеленчуци, като спанак, къдраво зеле и листа от ряпа. Тези зеленчуци са богати на антиоксидантните растителни багрила лутеин и зеаксантин, които се натрупват в очите и ги предпазват като щит. В лабораторно изследване клетки от очната леща били обработени с тези багрила и изложени на въздействието на ултравиолетова радиация: уврежданията били 50-60% по-малко от тези на необработените с клетки.

Минимален прием: 5-6 порции отполовин чаша зеленчуци и 3-4 порции от половин чаша плодове всеки ден.

Полезен съвет: Замразявайте плодовете и зеленчуците, които не изяждате веднага. Така полезните съставки ще се съхранят по-дълго, особено витамин С.

Намалете теглото си

Всички знаят, че сладоледът не е полезен за талията, но според най-новите изследвания излишните килограми вредят и на очите. Изследване на университета „Тъфтс“ показва, че пълните жени са 2,5 пъти по-предразположени към развитие на някакъв вид катаракта от жените с нормално тегло. Вероятно причината се крие в повишеното ниво на кръвната захар, която често е признак за наднормено тегло. Жените с диабет са четири пъти по-застрашени от появата на катаракта.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Омега-3 мастни киселини

В аптеките се предлагат добавки с омега-3 мастни киселини под формата на меки капсули или течност със съдържание на ленено масло. Те се развалят лесно, затова купувайте такива със съдържание на витамин Е, който действа като естествен консервант, и ги съхранявайте в хладилник.

Доза: Няма установена оптимална доза за прием, но експертите препоръчват 1 г ден. Ако искате да приемате повече, консултирайте се с лекаря си.

Мултивитамин/минерал

Най-лесният начин да си набавите необходимото количество антиоксиданти е чрез прием на добавка мултивитамини или минерали.

Доза: Един мултивитамин на ден.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Майонеза и кремообразни сосове

Ако обичате да мажете сандвичите с риба тон с дебел слой майонеза или заливате обилно салатата със сос, вие разваляте полезния ефект на рибата и зеленчуците. Майонезата и кремообразните сосове съдържат много вредни мазнини, като царевично, слънчогледово, шафраново и соево олио, които са богати на омега-б мастни киселини. Харвардските учени са стигнали до извода, че омега-б мастните киселини увеличават риска от катаракта. Може би е крайно време да започнете да приготвяте домашна майонеза със зехтин.

Твърде много алкохол

Няколко изследвания са открили връзка между алкохола и развитието на катаракта. Според едно от тях жените, които всяка седмица приемат две чаши алкохол, независимо от какъв вид, са по-застрашени от най-разпространената форма на катаракта, но от друга страна, опасността от поява на по-рядко срещана форма намалява. Изводът е, че една или две чаши алкохол няма да ви навредят, но трябва да знаете кога да спрете.

Сол и солени преработени храни

Най-добре е да забравите за солницата. Според австралийско изследване на почти 3000 души онези, които консумират повече от 1,5 супени лъжици сол на ден, са двойно по-предразположени към развитие на катаракта от тези, приемащи само половин супена лъжица. Учените смятат, че натрупването на сол в организма може да наруши и нормалния баланс на натрия в очите.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *