Как да си помогнете, ако сте далтонист?

Далтонистите не виждат света в черно-бяло, разбира се. Но за тях е почти невъзможно да различат определени цветове.

Предлагаме ви няколко съвета за справяне с част от практическите трудности при това състояние.

– Флуоресцентната светлина може да замъгли дори разликата между цветове, които обикновено разпознавате, затова когато си купувате дрехи или декоративни вещи за дома, ги занесете до прозорец или навън (след като сте попитали консултантите в магазина преди това).

daltonist– Ако страдате от далтонизъм за червеното и зеленото, е възможно да не успявате да различавате зачервяването на кожата – затова използвайте обилно защитен крем при излагане на слънце.

– Трудно ли ви е да прецените кога месото е добре сготвено? Не съдете за това единствено по външния вид на храната. Винаги спазвайте препоръчителното време за приготвяне, като не забравяте да загреете фурната предварително. Най-добре е да помолите някой друг да потвърди дали храната е добре сготвена, особено ако става дума за свинско или пилешко месо.

– Купете си няколко пръстена за чорапи. Всички имаме проблеми с единичните чорапи, които се появяват от пералнята, но ако сте далтонист, е възможно да не успеете да ги окомплектовате отново. Пръстените за чорапи са малки пластмасови халки, които свързват чорапите, когато ги свалите, така че да преминат през пералнята и да се върнат в чекмеджето ви като чифт.

– Потърсете компютърен софтуер, който ви позволява да различавате и нагласяте цветовете на монитора, включително и тези на сайтовете в интернет.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *