Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Далтонист ли сте? Разберете с този тест!

ПРАКТИЧЕСКИ ТЕСТ

Можете ли да различавате червено от зелено?

Направете теста по-долу, за да установите дали сте далтонист за червено и зелено. Тези тестове са интересни, но ако се притеснявате за цветовото си зрение, се консултирайте със специалист. Въпреки че няма лечение за далтонизма, важното е да имате ясна диагноза.

Цветно предизвикателство

Хората с нормално зрение, които гледат този стандартен тест, ще виждат точки в различни нюанси на зеленото да образуват цифрата 74 на фона на червеникави точки. Хората, които могат за различават някои цветове, но не могат да разграничат червеното от зеленото, виждат цифрата 21.

daltonizam

ПРАКТИЧНОСТ

Далтонизмът не повишава опасността от други очни заболявания, но понякога причинява неудобство. Може да пречи при различаването на зелени от червени ябълки или на разграничаването между кетчупа и шоколадовия сироп. В по-сериозни случаи може да затрудни разпознаването на добре сготвеното месо. Съчетаването на чорапи, разчитането на карти, обзавеждането на дома и брането на ягоди също могат да представляват проблем. Някои далтонисти не виждат ясно компютърните монитори.

Цветовата слепота не може да ви попречи да шофирате. Червеният и жълтият светофар могат да си приличат, а зеленият да изглежда мръснобял, но позицията на светлините сигнализира за значението им доста ясно – въпреки че е възможно да не успеете да различите коя е светлината, докато не се приближите съвсем.

Въпреки че няма лечение, цветните филтри и тонираните контактни лещи могат да подобрят различаването и контраста при някои пациенти.

ГЕННА ТЕРАПИЯ ПРИ ДАЛТОНИЗЪМ?

Един ден може да стане възможно лекуването на наследствена цветова слепота чрез замяна на гените, които кодират дефектните или липсващи конусовидни клетки. При експеримент с животни проф. Джей Найц и колегите му от медицинския колеж в Уисконсин, Милуоки, успешно инжектират нормални гени в ретината на плъхове. Генът на човешките конусовидни клетки по някакъв начин се интегрира в клетките на ретината на плъха, но тъй като плъховете виждат съвсем малко цветове, цялостният ефект все още не е известен. Опити сред хора все още не се практикуват, но проф. Найц е убеден, че в крайна сметка „генната терапия ще излекува далтонизма“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *