Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при дивертикулоза

Как се развива дивертикулоза? Представете си, че по вътрешните гуми на велосипеда ви се появят слаби места, които лесно поддават и излизат навън като изпълнени с въздух мехури.

diverticulosis
Диета при дивертикулоза

Нещо подобно може да се случи с дебелото ви черво. Слабите меса по стената му водят до появата на малки торбички, наречени дивертикули. Това означава, че се е развила дивертикулоза.

Учените не са напълно сигурни какви са причините за заболяването, но е факт, че то се появява с напредването на възрастта и е по-разпространено в западните държави, където хората приемат малко влакнини и недостатъчно плодове, зеленчуии и пълнозърнестите храни.

Влакнините са най-добрият приятел на дебелото черво. Те поемат течности и омекотяват изпражненията, което помага да бъдат изхвърлени навреме и без проблеми. Бедната на влакнини храна води до образуването на малки, твърди и сухи изпражнения. Усилията за отделянето им оказват натиск върху стената на дебелото черво, при което тя се уврежда и се появяват слаби участъци, където се образуват дивертикулите. Когато в тях се задържат изпражнения или бактерии, проблемът става сериозен. Може да се наложи прием на антибиотици или оперативно лечение.

Ако имате дивертикулоза, можете да предотвратите болезнените симптоми, като направите малки промени в начина си на хранене. Лесно ще се убедите, че те си заслужават, защото по принцип са част от едно балансирано хранене, което подобрява здравето като цяло.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и храни, богати на влакнини

Вероятно като деца сте се мръщили на зеленчуците, но влакнините в тях са изключително важни за здравето ви и доброто състояние на дебелото черво. Те дори могат да предотвратят дивертикулозата, а ако тя е вече факт, могат да ви предпазят от болезнено възпаление на дивертикулите.

Влакнините са два вида, но и двата са полезни. Неразтворимите влакнини, съдържащи се в повечето плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, абсорбират водата и увеличават обема си, като изпражненията се омекотяват и преминават през червата по-лесно. Разтворимите влакнини, които се съдържат в овесените ядки, патладжаните, лещата, ябълките, крушите и боровинките, се превръщат в мека, лепкава субстанция в червата. Лекарите са открили, че тя също предпазва от запек, макар че не знаят точно как. Разтворимите влакнини понижават и холестерола.

Ако не приемате достатъчно влакнини, можете лесно да ги увеличите с малко промени в менюто си: закусвайте със зърнена закуска с най-малко 5 г влакнини на порция, сменете белия хляб с пълнозърнест, преминете на кафяв ориз, яжте повече плодове, зеленчуци и бобови храни, не белете кората на плодовете и зеленчуците. Най-сигурният начин за редовна доставка на влакнини е да ядете салата всеки ден.

Минимален прием: Между 25 и 35 г влакнини всеки ден. Това количество се съдържа в 2 чаши плодове, 2 ,5 чаши зеленчуци, три порции от 30 г пълнозърнести храни и 1 чаша бобови храни (фасул и грах).

Полезен съвет: Не включвате голямо количество влакнини изведнъж в менюто си, така рискувате да получите газове и подуване. Правете промените постепенно – по една всяка седмица. Започнете, като добавите допълнителна порция плодове или зеленчуци. На следващата седмица сменете белия хляб с пълнозърнест и т.н.

Вода, сок, течности

С увеличаването на влакнините трябва да приемате повече течности. Влакнините абсорбират водата, набъбват и омекотяват изпражненията. Без достатъчно вода те могат да предизвикат запек.

Минимален прием: Осем чаши от 250 мл на ден.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Влакнини

Ако количеството на влакнините, приемани чрез храната, не ви върши работа, можете да опитате с хранителни добавки със съдържание на псилиум (индийски живовляк) или пшеничен декстрин. Заедно с тях задължително пийте много течности за максимален ефект. Не вземайте добавките с влакнини повече от седем дни без консултация с лекар.

Доза: Следвайте инструкциите за употреба на опаковката. Добавките се предлагат като капсули или прах за разтваряне в течност или течни храни

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Рафинирани зърнени продукти и захарни изделия

Ако влакнините са най-добрите приятели на дебелото ви черво, то белият хляб, сладките и повечето тестени изделия и пакетираните готови продукти никак не са за предпочитане. Дори плодовите сокове не са добър избор, защото в тях липсват влакнините на целите плодове. Течностите са полезни, но след една чаша плодов сок е добре да преминете на вода или чай до края на деня.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *