Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при гъбични инфекции

Гъбични инфекции имаме, когато определени микроорганизми се размножат много в определена част на тялото. Гъбичките са микроорганизми, които се срещат навсякъде и могат да бъдат както полезни, така и вредни.

Прекомерното им размножаване в определен участък от тялото може да предизвика твърде неприятно преживяване, придружено със сърбеж и дразнене в най-интимните зони.

Влажните и тъмни участъци на тялото, като устата, вагината и ректума, са населени с полезни бактерии, които предпазват от инфекции, както и с гъбички, които при нормални обстоятелства не предизвикват проблеми. Когато балансът се промени, се стига до унищожаване на полезните бактерии, които държат под контрол гъбичките. Сред най-честите причини за нарушаване на това равновесие са бременността и диабетът, които променят киселинността на влагалището и го правят уязвимо към инфекции. Лечението с антибиотици също може да доведе до унищожение на полезните бактерии. Какъв е резултатът? Гъбичките от рода Candida, причинител на повечето гъбични инфекции, превземат организма ви, или по-точно устата, влагалището и други участъци. Вследствие на това се появяват млечницата – бял налеп в устата, придружен с дразнене и сърбеж, или гъбичната инфекция на влагалището, проявяваща се с бяло течение и парещ сърбеж.

Гъбичните инфекции понякога са упорити и се появяват дори след успешно лечение с медикаменти и противогъбични кремове. Най-доброто решение е превенцията, а първата стъпка към нея е да извадите кофичка кисело мляко от хладилника. Друг вариант е да се храните здравословно, за да засилите устойчивостта на имунната си система срещу инфекции, за да не прибягвате до лечение с антибиотици.

gabi4na infekcia
Диета при гъбични инфекции

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Чесън

Чесънът е мощно средство за борба с бактериите и дори е бил използван за лечение на рани през Първата световна война. Но това пикантно творение на природата може да ви помогне и срещу гъбички. Ирански учени третирали с екстракт от чесън и лук проби от С. albicans, причиняваща повечето гъбични инфекции. В резултат развитието им било преустановено.

Наскоро учените откриха, че чесънът е богат на ан тиоксиданти и консумирането му в големи количества укрепва имунната система.

Минимален прием: Две скилидки на ден. Чесънът е най-ефикасен, когато се яде суров, така че го прибавете нарязан или намачкан към салати и сосове или просто дъвчете скилидките.

Кисело мляко с живи култури

Ферментиралите млечни продукти са изключително богати на „добри“ бактерии. Колкото повече от тези полезни микроорганизми се настанят в тялото ви, толкова по-малко място остава за гъбичките. При изследване на жени с упорити гъбични инфекции киселото мляко се оказало особено ефикасно. В продължение на шест месеца жените консумирали всеки ден порция кисело мляко от 240 г със съдържание на живата култура Lactobacillus acidophilus. През следващите няколко месеца те не приемали никакво кисело мляко. През първия период жените получили с 30% по-малко гъбични инфекции, отколкото след това.

Минимален прием: 240 г обикновено кисело мляко. Млякото трябва да е с живи активни култури, особено от вида L. acidophilus. Избягвайте подсладените видове, защото захарта може да изостри гъбичната инфекция.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Чесън капсули

 

Ако не обичате чесън, изберете хранителна добавка с екстракт от чесън без никаква миризма. Внимание: На теория чесънът може да увеличи риска от кръвоизливи и хората на лечение с разреждащи кръвта медикаменти трябва да приемат добавките под лекарско наблюдение. Чесънът може да раздразни и храносмилателната система, затова трябва да се използва с повишено внимание от хора с инфекциозни състояния или възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Доза: 500 мг три пъти на ден до шест седмици.

Пробиотици

Ако не успявате да си набавите необходимото количество мляко или ефектът от него не е достатъчно бърз, опитайте с добавки с пробиотици – живите бактерии в киселото мляко. Пробиотиците са пълни с живи активни култури, които подпомагат храносмилането и поддържат популацията на полезните бактерии на здравословно ниво. Те са се оказали толкова ефикасни при лечението на гъбичните инфекции във влагалището и устата, че някои лекари препоръчват да се започне прием на пробиотици едновременно с всяко антибиотично лечение, което може да отключи гъбична инфекция.

Няколко изследвания са показали, че особено ефикасен е пробиотикът L. rhamnosus, който често се изписва на опаковките като Lactobacillus GG и е най-устойчив на стомашните киселини. L. acidophilus, който е по-широко разпространен и по-достъпен, е не по-малко ефикасен. Изследване на преждевременно родени бебета показва, че при храненето им с кърма с добавени пробиотици през първите шест седмици от живота им, рискът от развитие на млечница намалял с 20%.

Доза: Обикновено една супена лъжица течен пробиотик или една-две капсули на ден. Приемайте дозата между храненията, когато се отделя най-малко стомашен сок, и следвайте инструкциите за прием за постигане на най-добър резултат. Консултирайте се с педиатър, преди да давате пробиотици на детето си.

Необходимо е да вземате пробиотиците най-малко две седмици след края на лечението с антибиотици, за да могат полезните бактерии да достигнат оптималния си брой.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Захарни изделия, подсладени напитки и алкохол

Гъбичките обичат захарта – на практика те процъфтяват благодарение на нея. Направете съзнателно усилие да намалите приема на захар, за да „уморите от глад“ виновниците. Това означава да изключите подсладените напитки и плодови сокове, всякакъв вид сладкиши и сладки зърнени закуски, сладолед и десерти, както и всичко, произведено с високофруктозен царевичен сироп, като безалкохолни напитки и пакетирани десерти. Опитайте се да задоволите копнежа си по сладкото с плодове – череши, грозде, кайсии, – а защо не и свежи хрупкави моркови.

Ако страдате от гъбична инфекция, трябва да ограничите и алкохола, защото той също е любима храна на гъбичките.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *