ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при астма

Никога няма да ви посъветваме да заместите инхалатора си за астма с храна. Но със сигурност ще посягате към него по-рядко, ако следвате определен хранителен режим.

asthmaДанните от изследванията показват, че здравословното хранене може да намали броя и силата на астматичните пристъпи. Идеята, че храната може да успокои симптомите на астмата, може би ви звучи невероятно, но ще осъзнаете, че тя е напълно основателна, когато научите каква е причината за тези симптоми. Астматичният пристъп настъпва, когато алерген или друг дразнител, например прашинки или цветен прашец, попаднат в организма и предизвикат бурна защитна реакция на имунната система. Тя отговаря на нападението с мощен залп от хистамини и други вещества, предизвикващи възпаление на лигавицата на въздушните пътища. Хроничното възпаление всъщност води до удебеляване на бронхиалните стени и стесняване на дихателните пътища дори при липса на алергичен пристъп. Положението допълнително се влошава от факта, че бронхите започват да отделят увеличено количество секрет, който се задържа в тях и засилва усещането за задух.

Възпалението е основният виновник за астматичните симптоми и именно към него е насочено действието на повечето лекарства за астма. Оттук можем да направим заключението, че храните с противовъзпалителни свойства, както и тези, втечняващи бронхиалния секрет, се нареждат сред естествените противоастматични средства. Редовният прием на определени хранителни вещества може да намали риска от развитие на астма.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

asthma-diet2-lukЛук

Честата консумация на лук може да ограничи астматичните пристъпи. Причината е в наличието на няколко вещества, които намаляват възпалението. Едното е вид флавоноид, известен като кверцетин. Установено е, че кверцетинът потиска отделянето на предизвикващи възпаления вещества от мастоцитите, които са свързани с алергичните реакции. Подобно е действието на някои лекарства за астма. Лукът съдържа също и синапени масла (изотиоцианати), за които се смята, че потискат причиненото от астмата възпаление, както показват опитите с лабораторни животни. Лютите храни предизвикват отделянето на течности, които помагат на тялото да се освободи от натрупаните секрети. (Внимавайте, защото при малък процент от страдащите от астма самият лук отключва алергична реакция.)

Минимален прием: Няма определено препоръчително количество; опитвайте се да включвате повече лук.

Полезен съвет: Най-лесният начин да извлечете кверцетина от лука (в люспата му веществото е с най-голяма концентрация) е като добавите небелена глава лук към врящата супа. Кверцетинът ще се отдели в бульона.

Кафе

Въпреки че не е заместител на лекарствата за астма, една или две чаши кафе/кола понякога помагат, защото кофеинът действа подобно на теофилина, медикамент, който разширява дихателните пътища. Не приемайте кафе и теофилин едновременно.

Учените твърдят, че редовното пиене на кафе може да предотврати астматични пристъпи, може би защото кофеинът действа разширяващо на дихателните пъти-ща. То е и източник на магнезий и антиоксиданти, които също оказват благотворно въздействие.

Минимален прием: Една или две чаши по време на пристъп или същото количество всекидневно за предотвратяване на пристъпи.

Зелен чай

Подобно на ябълките и лука, зеленият чай съдържа кверцетин, както и големи количества от друг флавоноид, известен като епигалокатехин.

Минимален прием: Създайте си навик да пиете две чаши на ден или по-малко, когато астмата ви се е успокоила.

Полезен съвет: Вероятно ще ви трябва малко време, за да свикнете с вкуса на зеления чай, макар че много хора го обожават. За да не стане твърде горчив, потопете пакетчето в гореща, но не и вряла вода и го оставете да престои не повече от 2 минути. Пробвайте различни видове, докато откриете този, който ви харесва най-много. Опитайте и бял чай, той е по-ароматен, има прекрасен вкус и много повече антиоксиданти.

Сьомга, скумрия и други храни, богати на омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в мазните риби и някои други храни, притежават уникалното свойство да намаляват възпаленията в човешкото тяло, включително и на дихателната система. Хората, които приемат повече омега-3 са по-малко застрашени от развитие на астма. Тези полезни вещества могат да ви помогнат дори ако вече имате астма.

Възможно ли е приемът на добавки рибено масло да облекчи симптомите на астмата? Необходими са мащабни изследвания, но направените досега са оптимистични.

Омега-3 се съдържат и в орехите, смляното ленено семе, но едва 20% се усвояват от организма.

Минимален прием: Най-малко 1 г омега-3 мастни киселини на ден. Можете да си осигурите по-голямо количество чрез 120 г сьомга или скумрия.

Полезен съвет: Аншоата е друг отличен източник на омега-3 мастни киселини.

Ябълки и боровинки

Само една ябълка на ден едва ли е достатъчна, но яденето на много ябълки може да отложи настъпването на следващия астматичен пристъп. Подобно на лука, те са богати на кверцетин, който е с най-голяма концентрация в кората (така че ги яжте небелени). (В ябълковия сок се съдържа едва половината от кверцетина в ябълките с кората.) Боровинките са друг богат източник.

Британските учени, доказали полезното действие на селена, открили също и че пет или повече ябълки седмично намаляват риска от развитие на астма с 40%.

Минимален прием: Яжте колкото ви се иска!

Храни, богати на антиоксиданти, особено витамини С и Е и селен

Астматичният пристъп е придружен от възпаление на дихателните пътища, в резултат на което тялото започва да произвежда свободни радикали. Антиоксиданти като витамините С и Е, както и минералът селен, неутрализират свободните радикали, могат да подобрят белодробната функция на страдащите от астма и със сигурност понижават риска от развитието на това заболяване.

Изследванията показват, че заболелите от астма са приемали много по-малко количество от тези антиоксиданти в сравнение със здравите хора.

Британски учени са стигнали до заключението, че тези, които консумират поне 55 мкг селен на ден, са двойно по-малко застрашени от развитие на астма от приемащите по-малко от 30 мкг.

Антиоксидантите неутрализират и свободните радикали, произвеждани от тялото като реакция към озона, основен замърсител на въздуха и един от най-честите агенти, отключващи астмата. Изследванията предполагат, че антиоксидантите могат да подобрят белодробната функция на хората, които живеят в замърсени райони и са чувствителни към озона.

Най-голям ефект се постига при комбинирането на различни антиоксиданти, предимно витамини С, Е и селен, тъй като едновременният им прием засилва действието на всеки. Консумирането на разнообразни богати на антиоксиданти храни е гаранция, че си осигурявате необходимото количество магнезий и други полезни хранителни елементи.

Минимален прием: Витамин С: 500 мг дневно, съдържащи се в една чаша червени чушки заедно с чаша портокалов сок, сготвени броколи или брюкселско зеле. Витамин Е: Най-малко 80 мг дневно. Едва ли ще успеете да си доставите това количество чрез храната, така че ще ви се наложи да приемате добавка. Все пак се опитвайте да консумирате колкото е възможно повече пшенични зародиши, бадеми и слънчогледови семки. Селен: 55 мкг на ден, което е по-малко от съдържанието на селен в 30 г смесени ядки, един бразилски орех или едно парче бяла риба. Полезен съвет: Кивито може би е най-богатият хранителен източник на витамин С. Най-лесно е да разрежете плода на две и да го изядете с лъжица.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Витамин С, Витамин Е и селен

Проведените изследвания не дават категоричен отговор дали добавките с антиоксиданти помагат на страдащите от астма. Ако причината за алергичните пристъпи е непоносимост към озона, едновременният прием на няколко антиоксиданта би могъл да облекчи симптомите.

Доза: Витамин С: Между 250 и 500 мг два пъти дневно. Витамин Е: 80 мг със съдържание на токофероли и то- котриеноли. Ако не успеете да откриете такъв вид добавка, търсете продукт, съставен от естествени токофероли, и приемайте по 400 IU дневно. Тъй като витамин Е е мастноразтворим, той най-добре се усвоява с храна, съдържаща мазнина. Селен: 200 мкг веднъж дневно. Селенът и витамин Е се усвояват най-добре, когато се приемат заедно.

Кверцетин

Успоредно с редовния прием на зелен чай, ябълки, лук, боровинки и цитрусови плодове, може да помислите за прием на добавка кверцетин. При опити с животни е установено, че екстрактът от кверцетин има противовъзпалително и бронхоразширяващо действие.

Доза: 400-500 мг три пъти дневно.

Витамин В6

Според едно изследване този витамин подобрява дихателната функция при хора с тежка астма. При болните с ниски стойности на витамин В6 в кръвта добавката може да успокои хриповете и задуха.

Доза: 50-100 мг на ден.

Магнезий

 

Все още се провеждат изследвания, за да се установи дали оралният прием на магнезий може да помогне при астма. Учените все още изясняват дали има поло-жителен ефект от приема на добавки магнезий, но спокойно можете да опитате с умерени количества от този минерал – те са напълно безвредни, макар че някои видове могат да причинят диария.

Доза: Между 200 и 400 мг магнезиев глицинат дневно.

Как да предпазим децата си от астма

Последните проучвания показват, че има Връзка между високата консумация на антиоксидантният Витамин С, бета-каротин и селен и по-ниския риск от астма. Когато включвате в менюто на детето си голямо количество от тези хранителни вещества, вие значително намалявате опасността то да развие астма. Ако в семейството ви има пушач, трябва да осигурите двойно по-голям прием на витамин С. Изследванията показват, че рискът от астма при деца, които редовно са изложени на пасивно пушене, е два пъти по-малък, ако приемат достатъчно Витамин С.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Храни дразнители

Ако подозирате, че астматичните ви пристъпи са породени от определени храни, водете си подробен дневник на храните, които консумирате, и на пристъпите. Заподозрете ли, че определена храна отключва алергична реакция, изключете я от менюто си за две седмици и вижте дали състоянието ви се подобрява. За да се уверите, че тя е истинският причинител на астмата, можете да я върнете в менюто, за да проверите дали симптомите ще се появят отново.

Сред най-честите причинители на астма са яйцата, ядките, млякото и други млечни продукти, сулфити и други вкусови подобрители като аспартам, бензоати и жълта боя № 5 (тартразин).

Растителни мазнини, храни с трансмазнини, тлъсти колбаси и пълномаслени млечни продукти

Включването на много храни с противовъзпалително действие при астма не е достатъчно – трябва да се отграничат онези, които я предизвикват. Според учените това са царевичното, слънчогледовото и шафрановото олио, и преработени храни, в които те се съдържат. Изследвания показват, че хората, които консумират много полиненаситени мазнини са склонни към развитие на астма, екземи и алергии. Експертите препоръчват те да бъдат заместени със зехтин или рапично олио.

Добра идея е също така да ограничите приема на трансмазнини, които се съдържат в много хранителни продукти с частично хидрогенирани мазнини. Те са основен източник на омега-6 мастни киселини, които предизвикват образуването на арахидонова киселина, основна съставка на простагландините и левкотриените – главните виновници за възпаленията.

Препоръчително е да намалите приема на месо и пълномаслени млечни продукти, тъй като наситените мазнини са друг основен източник на арахидоновата киселина. Резултатите от едно изследване показват, че 92% от страдащите от астма участници, които били подложени на вегетарианска диета (без прием на животински продукти, включително мляко и яйца), почувствали значително подобрение след една година, като при 71% от тях това се забелязало още на четвъртия месец. Преди началото на изследването всички участници от дълго време приемали лекарства за астма, като кортизон. След приключването му почти всички спрели или драстично намалили лечението с медикаменти.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *