Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бронхиална астма – лечение с билки, ароматерапия и хомеопатия

По време на пристъп на астма бронхите и бронхиолите – проходите, през които кислородът постъпва в белите дробове, се свиват и отичат.

Астма - лечение с естествени средства
Астма – лечение с естествени средства

Едновременно с това в тях се образуват твърде много секрети, които допълнително блокират постъпването на въздух. Това затруднява всяко вдишване. Затрудненото дишане, съчетано със свистене и кашлица, и усещането, че гърдите са буквално запушени – това са симптомите на бронхиалната астма.

При някои болни студът предизвиква пристъп на астма. Но той може да бъде предизвикан от инфекция на дихателните пътища, някакъв алерген (полени, домашен прах, плесен, животинска козина, пърхот), който дразни дихателните пътища. При много хора има генетично предразположение към болестта.

В повечето случаи за блокирането на пристъпите се назначават бронхолитични средства, които мигновено разтварят дихателните пътища. За някои астматици те са въпрос на живот. Важна част от схемата за лечение са инхалациите със стероиди, които се преборват с възпалителните процеси.

Въпреки че спирането на лекарствата може да стане само след консултация с лекар, съществуват редица възможности да намалите зависимостта си от лекарства и да облекчите дишането си.

Билколечение

Блатняк – стръковете с листата

Добре е болните от бронхиална астма да държат в спалнята си китка блатняк. Добре е също така да прекарват по възможност по час – час и половина дневно край някое блато по време на цъфтежа на билката.

Смесете следните билки в показаното съотношение:

Черен бъз – цветовете        6 части

Блатняк – стръковете с листата 3 части

Подбел – листата 5 части

Живовлек – стръковете и листата 3 части

Липов цвят        3 части

Борови връхчета 1 част

При пристъп се прави запарка с ударна доза от сместа – сложете 4-6 супени лъжици в термос с вместимост 0,7-1 литър. Залейте с кипяща вода и сложете тапата. На другия ден прецедете. Изпийте съдържанието на 3 пъти. Ако е необходимо, пийте течността през 2-3 часа.

За обикновената доза се запарва 1 супена лъжица от добре смесените билки с 1 чаена чаша вряща вода. Запарва се на топло до готовност, тоест, докато билките се утаят на дъното на съда и чаят започне да мирише приятно. Пие се с мед, сладко, бонбони или някакви захаросани или сушени плодове. Ползата от тази запарка е голяма, защото билките в нея имат антиалергично, бронхолитично, противовъзпалително, отхранващо и общоукрепващо действие.

Астма - лечение с билки
Астма – лечение с билки

Калина – плодовете

Пие се сок от плодовете по 50 мл 3 пъти дневно при бронхиална астма. Помагат и гаргари при ангина.

Добре се стриват 1 супена лъжица плодове и се заливат с 1 чаена чаша кипяща вода. Сместа се слага да кипне и се вари 20 минути на слаб огън. Още веднъж се размесва внимателно и се прецежда. Добавя се 1 супена лъжица мед.Количеството трябва да се изпие в продължение на един ден, като се взима по 1 супена лъжица на всеки час-час и половина.

Астматиците, които страдат и от високо кръвно налягане, е добре да пият пресен сок от плодове на калина – по 1 супена лъжица 6-8 пъти дневно.

Бяла северна ела

Чудесно профилактично средство при бронхиална астма и хроничен бронхит с пристъпи на задушаване са инхалациите с етерично масло от бяла северна ела. Загрейте едно тиганче на огъня и капнете в него 3 капки етерично масло. Внесете го в стаята на болния. Правете тези процедури от 10 до 15 дни по веднъж.

Живовлек – листата

Прави се запарка – 1 супена лъжица изсушени или пресни листа се заливат с 1 чаена чаша кипяща вода. Запарват се 15 минути и течността се прецежда. Пие се по 1 супена лъжица 4 пъти дневно преди хранене. Помага при кашлица, при болести на дихателните пътища и силна хрема и при бронхиална астма.

Хрян – корените

150 г пресен хрян се настъргва и се смесва със сока от 2-3 лимона. Приема се по 1/2 чаена лъжичка сутрин и след обяда. След приема не трябва да се пие вода, нито други течности. Не обръщайте внимание на сълзенето на очите – продължавайте лечението! Това средство не е препоръчително за деца.

Чесън – луковиците

Маслото от чесън е много ефикасно средство при лечението на бронхиална астма. То има бактерицидно и омекотяващо действие. Приготвя се така: чесънът се настъргва на ситното ренде, посолява се и се смесва с краве масло. На 100 г масло – 5 глави чесън и сол на вкус. Чесновото масло се маже върху филийки хляб или се добавя в картофеното пюре.

Направете смес от

Градински чай – листата 2 части

Касис – листата 4 части

Сладник – корените 2 части

Кучешко грозде – стръковете и листата 1 част

Пелин – стръковете и листата ½ част

Медуница – стръковете и листата 1 част

От тази смес се прави запарка по следния начин: На 1 литър кипяща вода се слагат 3 супени лъжици смес. Запарва се 3 часа и се прецежда. След това се пие по 1/2 чаена чаша 6 пъти дневно.

Първата доза от 1 чаена чаша се пие сутрин, преди изгрева на слънцето. Препоръчва се при тежки астматични пристъпи.

Ефедра – стръковете и листата

Прави се следната запарка – На 2 чаени чаши кипяща вода 1 чаена лъжичка ситно скълцана билка. Запарва се 10-15 минути и се пие по 1/2 чаена чаша 2-3 пъти дневно при бронхиална астма и алергия – под лекарски контрол.

Ароматотерапия

При астма ароматическата лампа и инхалациите с етерични масла не са подходящи за лечение. Влажната температура е противопоказна за пациентите. Целебна атмосфера в стаята може да се получи, ако се пръснат ароматни вещества или с помощта на ароматни пирамиди и скъпоценни камъни.

При остър пристъп помага вдишването на етерично масло от флакон. След това горната част на тялото се разтрива със същото масло.

Най-ефикасни са етеричните масла от анасон, бергамот, лайка, лавандула, нерол, мащерка, тамян и исоп.

Полезни са още ароматите от евкалипт, кипарис, мира, мента, розмарин и ела.

Хомеопатия

Хомеопатия при астма
Хомеопатия при астма

Aconite 30- при внезапен и силен астматичен пристъп след студен и сух вятър, неспокойствие, мъчително тревожно състояние и страх; хрипкава и суха кашлица като при ангина; и най-незначителното движение усилва задуха.

Aralia 30 – при кашлица, която се усилва в лежащо положение; чувство, че в гърлото е попаднало чуждо тяло, често кихане.

Nat. sulph. 30 — във влажно време положението се влошава; сенна хрема; пристъпите обикновено започват в 4-5 часа сутрин, кашлица, отделяне на обилни секрети със зелен цвят. По време на пристъп болният не е в състояние да легне, стои седнал и притиска гърдите си, опитвайки се да облекчи дишането. След всеки пристъп следва изпразване на червата.

По време на остър астматичен пристъп избраното лекарство трябва да се взима на всеки 15 минути до настъпването на облекчение. След това интервалите могат да се увеличат според нуждата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *