ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при артрит

Предотвратяването на това заболяване е достатъчно добра причина да включите повече богати на антиоксиданти плодове, зеленчуци и чай. 

artrit
Диета при артрит

В „Магьосникът от Оз“ Тенекиеният човек винаги има под ръка малко масло, за да смазва ставите си. Звучи невероятно, но приемът на правилните мазнини от храната наистина може да помогне на ставите ви, но по съвсем различен начин. Учените все по-често намират доказателства, че определени храни с високо съдържание на противовъзпалителни вещества, особено мазнините в тлъстата риба, могат да намалят възпалението и болката при артрит. Имайте предвид, че остеоартритът (най-разпространеният вид артрит) и ревматоидният артрит (автоимунно заболяване, при което възпалението е реакция на имунната система) протичат с възпаления на ставната тъкан, за което често се предписват противовъзпалителни лекарства.

Въпреки че лекарите още не са изяснили точните причини за възникването на артрита, безспорно е, че той не се причинява единствено от ежедневното износване и натоварване на ставния хрущял. Учените вече знаят, че свободните радикали (нестабилни молекули, които разрушават здравите клетки) увеличават възпалението и ускоряват проиеса на остаряване, който, освен всичко друго, включва и изхабяване на ставите и хрущяла. А това е особено изявено при страдащите от артрит. Предотвратяването на това заболяване е достатъчно добра причина да включите повече богати на антиоксиданти плодове, зеленчуии и чай.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Сьомга, скумрия, ленено семе и храни, богати на омега-3 мастни киселини

След дълги години наблюдения учените стигат до извода, че хората с артрит, които консумират голямо количество тлъста риба, страдат от по-малко възпаления и болка. Изглежда, омега-3 мастните киселини в мазните риби увеличават производството на наскоро открития нов клас противовъзпалителни мазнини, наречени резолвини. Според едно изследване и омега-3, и аспиринът улесняват образуването на резолвини, които потискат дейността на причинителите на възпаления. Това е добра новина за хората с остеоартрит и за тези с ревматоиден артрит, при който може да се стигне до възпаление не само на стави, но и на органи.

Минимален прием: От две до три порции риба седмично. Ако не обичате риба, приемайте една-две супени лъжици смлени ленени семена дневно.

Полезен съвет: Учените са открили, че противовъзпалителният ефект на рибата се усилва, ако тя се консумира с малки дози аспирин. Преди това обаче трябва да се консултирате с лекар. При някои хора дори ниските дози аспирин могат да предизвикат стомашно кървене. За всички останали ежедневният прием на малко количество аспирин е от голяма полза.

Листни зеленчуци, чушки, броколи

Зеленчуците и плодовете са богати на антиоксиданти, които унищожават свободните радикали и предпазват ставите.

Учените от дълго време предполагат, че свободните радикали играят основна роля за появата на артрита. Според скорошно японско проучване свободните радикали намаляват способността на ставния хрущял да се възстановява. Страдащите от артрит обикновено имат повече свободни радикали от другите хора и трябва да приемат много по-голямо количество антиоксиданти, особено витамин С и бета-каротин чрез храната.

След мащабно британско изследване, проведено в рамките на девет години, учените стигнали до извода, че дори и минимално увеличеният прием на плодове и зеленчуци с жълт и оранжев цвят може да понижи риска от ревматоиден артрит. Участниците, които консумирали най-много жълти или оранжеви плодове и зеленчуци, богати на антиоксидантите каротеноиди, намалили двойно опасността от развитие на артрит. Можете спокойно да добавите моркови или сладки картофи към сутрешната чаша портокалов сок.

Рискът от артрит може да се намали и от витамин С в цитрусовите плодове в комбинация със зеаксантина, антиоксидант в листните зеленчуци. Последните (като спанака и листата на ряпата) съдържат и много витамин Е. Според някои проучвания големи дози от този витамин могат да облекчат болката при остеоартрит, особено в съчетание с витамин С (от 250 до 500 мг дневно).

Все още не са проведени достатъчно изследвания за ефикасността на антиоксидантите при остеоартрит, но учените смятат, че независимо от вида артрит, увеличаването на плодовете и зеленчуците е полезно. Най-добре е да си набавяте антиоксиданти чрез храната.

Минимален прием: Пет-шест порции разнообразни зеленчуци и три-четири порции плодове всеки ден.

Полезен съвет: Някои лекарства за артрит като нестероидните противовъзпалителни медикаменти често предизвикват запек. Повечето плодове и зеленчуци са с високо съдържание на влакнини и могат да ви помогнат да решите този проблем.

Сок от нар

Болят ли ви коленете? А ръцете или тазобедрените стави? Опитайте с този кисел плод, който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. На практика той може да предпази хрущялите ви. Учени от университет в Кливланд направили следния опит: поставили екстракт от нар върху проба от хрущял, покосен от остеоартрит. Сокът понижил нивото на веществото, водещо до възпаления в резултат от свръхпроизводството на определен ензим. В нормални количества този ензим е изключително важен за възстановяването на увредения хрущял, но прекалено голямото му синтезиране (както при остеоартрит) води до износване на тъканта. Въпреки че се предлагат капсули с екстракт от нар, най-добре е да пиете сок от пресния плод.

Минимален прием:: Две-три супени лъжици неразреден сок от нар всеки ден.

Полезен съвет: Ако не понасяте киселия вкус на сока от нар, прибавете една супена лъжица от него към студен зелен чай – той също е богат на антиоксидантни и противовъзпалителни вещества.

Ананас

Съдържащият се в този тропически плод бромелаин е ензим, който преработва протеините и има изключителен ефект за намаляване на възпаленията. Той може да се окаже по-ефикасен за облекчаване на болката при остеоартрит дори от някои противовъзпалителни медикаменти. Някои изследвания на капсули бромелаин предполагат, че той може да намали болката и при рев¬матоиден артрит. Съветваме ви да ядете ананаса между отделните хранения, защото в противен случай полезните ензими на плода ще бъдат унищожени при храосмилането. Избирайте пресни или замразени ананаси, а не консервирани или пастьоризиран сок.

Минимален прием: Според изследванията най-ефикасните дози варират между 200 и 540 мг бромелаин на ден. Количеството във всеки плод е различно и зависи от това дали е узрял и дали е бил излаган на топлина, но една чаша дневно е оптимален вариант. Полезен съвет: Бромелаинът успокоява стомаха, което е полезна информация за тези, които чувстват стомашно неразположение от лекарствата за артрит. Ако от медикаментите (като метотрексат) ви се появят рани в устата, яжте ананаса потопен в мед, който също е естествено противовъзпалително средство.

artrit-gingerКуркума, джинджифил, карамфил и други противовъзпалителни подправки

Учените твърдят, че много подправки намаляват възпаленията. Джинджифилът и куркумата съдържат мощно вещество, наречено куркумин, което потиска действието на ензимите и протеините, причиняващи възпаление. Няколко изследвания са открили, че джинджифилът и куркумата са особено ефикасни при болката и подуването, съпътстващи артрита. Карамфилът съдържа противовъзпалително вещество, наречено еугенол. При изследвания върху животни учените установили, че то потиска причиняващия възпаления протеин, известен като СОХ-2 – срещу него е насочено и действието на СОХ-2 инхибиторите. Карамфилът, куркумата и джинджифилът съдържат и антиоксиданти, които забавят разрушаването на хрущялите и костите при артрит.

Минимален прием: Джинджифил: една супена лъжица нарязан пресен джинджифил или една чаена лъжичка джинджифил на прах всеки ден. Куркума: от 300 до 400 мг три пъти дневно или Уг чаена лъжичка, добавена към ориза или зеленчуците всеки ден. Карамфил: От 2 до 3 г или 1 до 1 ,5 чаена лъжичка дневно.

Полезен съвет: Джинджифилът, който е известен с успокояващото си действие върху стомаха, е чудесен избор за облекчаване на предизвикани от медикаментите за артрит стомашно-чревни проблеми.

Зелен чай, лук, боровинки, доматен сок и цитрусови плодове

Общото между участниците в този пъстроцветен отбор е веществото кверцетин. Лабораторните изследвания показват, че то има силно противовъзпалително и антиоксидантно действие. Предполага се, че зеленият чай може да предотврати или облекчи симптомите на ревматоидния артрит. А според проучване на здравето на жените в Айова тези, които пият повече от три чаши зелен чай дневно, са с 60% по-малко предразположени към развитие на ревматоиден артрит от жените, които изобщо не пият зелен чай.

Минимален прием: Нашият съвет е да пиете три-четири чаши чай (за предпочитане зелен) всеки ден и да ядете различни плодове със съдържание на кверцетин.

Полезен съвет: Добавяйте ананас към плодовата салата. Бромелаинът ускорява абсорбирането на кверцетина, а витамин С усилва антиоксидантното му действие.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Омега-3 мастни киселини

Ако не сте големи почитатели на рибата, а дори и да сте, съветът на повечето лекари е да приемате и добавки с омега-3 мастни киселини. Те представляват меки капсули, изпълнени с гелообразно вещество. Чувствителни са към топлина, светлина и кислород и трябва да се съхраняват в хладилник. Избирайте добавка със съдържание на витамин Е, който предпазва омега-3 мастните киселини от гранясване. Ако след прием на капсулите се оригвате на риба, това означава, че са гранясали.

Доза: От 1 до 3 г всеки ден за общо здраве и от 3 до 6 г за облекчаване на сутрешната скованост и чувствителност при ревматоиден артрит. Не приемайте повече от 9 г на ден и ако сте предразположени към кървене, трябва да се консултирате с лекар.

Бромелаин

Наличен е под формата на таблетки и капсули.

Доза: От 500 до 2000 мг два пъти дневно.

Джинджифил, куркума и карамфил

Освен ако не готвите с голямо количество от тези подправки, трудно ще постигнете терапевтичен ефект чрез прием на добавки. Все пак се консултирайте с лекаря си какъв вид добавки да приемате. Но внимавайте, защото капсулите с джинджифил могат да раздразнят стомаха ви. Джинджифилът и карамфилът могат да разредят кръвта и е необходимо да се консултирате с лекар, ако приемате разреждащи кръвта медикаменти. Спрете приема на добавките, ако раздразнят стомаха ви или ако след 10 дни няма никакъв ефект.

Доза: Джинджифил: 500 мг на капсули или между 100 и 300 мг от екстракта три пъти на ден. Куркума: между 400 и 600 мг три пъти дневно по време на хранене. Карамфил: няма официално приета препоръчителна доза, но според последните изследвания 2-3 г дневно могат да успокоят възпалението.

Следете теглото си

Излишните килограми натоварват ставите. Храните, от които напълнявате, обикновено ви лишават и от енергия и подклаждат възпаленията. Най-добрият начин да отслабнете е като изключите от менюто си преработените храни и рафинираната захар и увеличите пресните плодове и зеленчуии, пълнозърнестите продукти и протеините. Тези храни са по-здравословни и съдържат по-малко калории. Те се усвояват по-бавно и задържат усещането за ситост.

Намаляването на порииите е също толкова важно. Сменете големите чинии с по-малки, поставяйте вилииата на масата между отделните хапки, пийте малки глътки вода и ще се по-чувствате сити, въпреки че сте изяли много по-малко храна от обикновено.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Царевично масло, мазни меса, пълномаслени млечни продукти и трансмазнини

Рибата потушава възпалението, а другите храни го възпламеняват. Омега-6 мастните киселини в растителните мазнини като царевичното, шафрановото и слънчогледовото олио и наситените мазнини в пълномаслените млечни продукти подклаждат възпаленията в организма, като произвеждат вещества, подобни на хормони и наречени ейкозаноиди. Арахидоновата киселина, съдържаща се в червеното месо, яйчните жълтъци и животинските органи също води до образуването на ейкозаноиди и увеличава възпалението. И, разбира се, не забравяйте да изключите всички продукти с частично хидрогенирани мазнини и трансмазнини от менюто си.

Алергени

Няколко изследвания намират връзка между млечните, царевичните и пшенични продукти и изострянето на възпалението при страдащите от артрит. Учените вярват, че при малък процент хора определени хранителни протеини предизвикват производство на антитела. Протеините и антителата се съюзяват и нападат ставите. Според друга теория антителата атакуват директно обвивката на ставите. Най-сигурният начин да проверите дали някоя от гореизброените храни предизвиква възпаление е да се подложите на индивидуална диета, предписана от специалист диетолог, при която тези храни се въвеждат внимателно една по една и се отчитат промени в симптомите.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *